NavMenu

Uzgoj lešnika je unosan posao - Koliko treba investirati u zasad i kada će se uloženi novac vratiti

Izvor: Nova.rs Subota, 04.02.2023. 09:36
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Jacqueline Macou)
U kriznim vremenima, kada je veliki broj građana nezadovoljan zaradom, sve je veći broj onih koji žele da pokrenu sopstveni biznis. Uzgajanje različitih biljnih kultura često se vezuje za dobru zaradu, a lešnik ima reputaciju "isplativog".

Zasad lešnika iziskuje ulaganja koje na samom početku mogu delovati ogromno. Međutim, to su dugoročna ulaganja, koja nije potrebno "obnavljati" dugi niz godina.

Portal Nova.rs obavio je detaljnu analizu - uračunali su sve troškove koji su potrebni za početak sopstvene poljoprivredne proizvodnje, a kao primer su uzeli zasad od pet hektara.

Priprema zemljišta

Priprema zemljišta za sadnju i dalju obradu je primer investicije koju je potrebno obaviti samo jednom.

Prvi korak je "razbijanje" zemljišta, odnosno proces uklanjanja kamenja i "omekšavanja" zemljišta, što je zapravo priprema za sve što dolazi kasnije. Ovo košta oko 1.920 EUR za površinu od pet hektara zemljišta.

Sledi đubrenje zemljišta, koje košta 1.280 EUR. Nakon đubrenja, slede nešto povoljniji koraci. To su oranje, koje košta 380 EUR, a potom i drljanje, čija je cena za pet hektara oko 410 EUR.

Kao poslednji korak u pripremi zemljišta dolaze obrada i nivelisanje, odnosno ravnanje površine. Za površinu zasada koja se koristi kao primer, to košta 1.050 EUR.

Dakle, za pripremu zemljišta potrebno je izdvojiti 5.040 EUR. Iako ovaj iznos nije mali, ulaganje je dugoročno. Kada uzgajivač lešnika ove korake uradi, nema potrebe da ih kasnije ponavlja.

Postavljanje zasada

Sledeće što uzgajivač treba da uradi jeste da postavi zasad. U ovaj korak spadaju merenje, koje košta 490 EUR, a potom sadnja. Za sadnju lešnika na zemljište površine pet hektara potrebno je 8.035 EUR. Ukupno, to je 8.525 EUR, ali je i ovo dugoročna investicija.

(Foto: Valentyn Volkov/shutterstock.com)

Upravljanje zasadom

Prvi korak u ovom delu posla je suzbijanje korova, koje se tokom prve godine ne radi. U drugoj i trećoj godini cena ove usluge za pet hektara je 3.715 EUR. Od četvrte do šeste godine ovo košta 1.390 EUR, a od sedme godine pa nadalje 1.270.

U ovu vrstu ulaganja spada i đubrenje. Tokom prve tri godine, ovo košta 810 EUR. Od četvrte do šeste godine iznos je veći - 1.205 EUR. Od sedme godine, pa tokom narednih, cena je 1.570 EUR.

Sledeći trošak je orezivanje leske, koje se radi i pre prvih plodova. Razlog za to je postizanje pravilnog granjanja. Tokom prve tri godine, ovo košta 230 EUR. Kasnije, od četvrte do šeste godine, kada leska rađa, cena je znatno viša - 1.145 EUR. Od sedme godine proizvodnje, pa nadalje, ova cena će biti 1.385 EUR.

Navodnjavanje se plaća 335 EUR godišnje.

To znači da će upravljanje zasadom tokom prve godine koštati 1.375 EUR. Tokom druge i treće godine, ovi troškovi će iznositi 5.090 EUR, a od četvrte do šeste - 4.075. Od sedme godine pa nadalje, troškovi upravljanja zasadom iznosiće 4.560 evra.


Kupovina zemljišta

Prema dostupnim informacijama na sajtovima za oglašavaje u Srbiji, ar plodnog zemljišta može da se kupi i za 70 EUR, što je za površinu koja je korištena kao primer, pet hektara - 35.000 EUR.

Na to treba dodati ostale režijske troškove od oko 250 EUR mesečno, odnosno 3.000 godišnje.

(Foto: Pixabay / wojtekspool)

Ostala ulaganja

Što se tiče ostalih ulaganja, većina njih je "jednom za svagda", a postoje izuzeci kod kojih je potrebno ponovno ulaganje, ali tek nakon deset godina. Jedna od takvih stavki je ograđivanje parcele, što je u datom primeru trošak od 2.550 EUR. Ponovno ulaganje biće potrebno za desetak godina, ali će tada ulog biti znatno niži - oko 640 evra.

Vetrobrani su sledeći trošak, koji će budućeg uzgajivača koštati oko 300 EUR.

Sledi postavka izvora vode, poput bunara, vodovodne mreže i sistema za navodnjavanje, što je ukupan trošak od 42.750 EUR.

Za alatke, potrebno je još oko 500 EUR. Tu su i traktori, koji se u proseku kreću od 20.000 do 70.000 EUR. Međutim, postoji mogućnost iznajmljivanja, a naplata se vrši po danu korišćenja i u proseku iznosi 500 EUR.

Dakle, u startu je potrebno uložiti više od 80.000 EUR, ukoliko uzgajivač ima želju da se ozbiljno posveti ovom poslu. Ako odluči da kupi sopstvene traktore i ostale mašine, a ne da ih iznajmljuje, ovaj iznos može da bude daleko veći. Međutim, kako se veliki deo troškova ne ponavlja tokom godina, uloženo je i te kako moguće vratiti.


Kada se očekuje prva zarada?

Prema mišljenjima stručnjaka, proizvodnja dovoljna za dalju prodaju počeće najčešće u petoj ili šestoj godini, što znači da je potrebno vreme da bi se uložen novac vratio.

Međutim, prosječan prinos po hektaru tada iznosi oko dve do tri tone lješnika. To znači da prinos na pet hektara iznosi od 10 do 15 tona.

Prema prosečnoj otkupnoj cijeni za kilogram lješnika, prihod od prodaje u petoj godini uzgoja će biti od 35.000, pa i više od 50.000 EUR.

Dakle, iako su na početku potrebna velika ulaganja, a na prvu zaradu treba čekati nekoliko godina, uloženo je ipak moguće vratiti. Prvi profit, u zavisnosti od toga koliko je uloženo na početku - da li su traktori jeftiniji ili skuplji, kupljeni ili iznajmljeni, najčešće dolazi nakon sedam godina uzgajanja, zavisno od toga koliko prinosa donesu sadnice.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.