NavMenu

Ivana, sorta ranog zrenja prilagođena našim uslovima - Jedinstvena ponuda na tržištu breskvi delo naših stručnjaka

Izvor: Agroklub Petak, 14.01.2022. 11:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Alicja)Ilustracija
Sorta Ivana je spontani mutant sorte breskve Springcrest nastao u selu Udovice kao rezultat oplemenjivačkog programa koštičavih voćnih vrsta na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Sorta je nastala 2008. godine, a prvi intenzivni zasadi po sistemu guste sadnje podignuti su na oglednom polju na Rimskim šančevima, navodi stručnjak za voćarstvo poljoprivredno stručne službe Jagodina Igor Andrejić.

Ivana je prilagođena gajenju u kontinentalnim uslovima sa dužinom jarovizacionog perioda od 826 sati. Stablo je srednje bujno, s prirodno širokim granjanjem. Na izdancima su raspoređeni dva lateralna cvetna pupoljka i jedan vegetativni pupoljak u sredini ravnomerno duž ose. Listovi su čipkasto nazubljeni sa dve bubrežaste nektarije.

To je sorta veoma ranog vremena zrenja. Šav plodova ove sorte ne formira rđastu liniju kao kod sorte Spring Lady. Mezokarp je žute boje, čvrst, sočan i slatko-kiselog ukusa. Obojenost plodova ne zavisi od pozicije ploda unutar krošnje jer osunčanost ne utiče značajno na ovu osobinu, ističe Andrejić.

Karakteristike i upotreba se odlikuje dobrom kompatibilnošću sa sejancima vinogradarske breskve i podlogom GF 677. Veličina stabla i bujnost omogućavaju primenu "Fusetto" ili "Free spindle" uzgojnog oblika bez negativnih posledica (prekomerna zasena i gubitak rodnog drveta u unutrašnjosti i nižim delovima krošnje). Rano vreme zrenja u kombinaciji sa inzvanrednom atraktivnošću pozicionira ovu sortu na jedinstvenom mestu na tržištu kako domaćem tako i inostranom.

Ova sorta nije patentirana i nalazi se u procesu priznavanja, pojašnjava stručnjak.


Kako velika temperaturna kolebanja u toku zime utiču na voćke?

Ovih dana usledila su mnoge promene temperature, da je kod pojedinih voćki zabeleženo i kretanje vegetacije. Podsetimo, kajsije i breskve nisu otporne na trenutne mrazeve i mogu nastati trajna oštećenja. A, velika temperaturna kolebanja u toku zime mogu negativno uticati na otpornost od zimskih mrazeva kod svih voćnih vrsta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.