NavMenu

Soja ima odličnu cenu - Dobra predkultura suncokretu, koja hrani zemljište

Izvor: Dnevnik Sreda, 21.04.2021. 09:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / jcesar2015)Ilustracija
Ako je šećerna repa kraljica ratarskih kultura, onda je soja - princeza. I to od one vrste princeza koje moraju jako da se paze, čuvaju, neguju, štite i da se o njima pomno brine. Uz tu brigu i uz malo sreće, soja će umeti da uzvrati.

Šalu na stranu, soja na srednjobanatskim poljima nije zastupljena u velikoj meri. Ova uljarica mnogo više voli mesta pored velikih reka, gde ima više jutarnje rose, voli ritsku zemlju i voli kišu. Ipak, ima hrabrih koji soju seju i u srednjem Banatu. Jedan od njih je i Zrenjaninac Bojan Jovanović.

- Odlučio sam da ove godine soju posejem na 15 hektara. Ovo je drugi put da je sejem. Proizvodnja soje jeftinija je od proizvodnje suncokreta, a sada ima odličnu cenu od 66 dinara plus PDV. To znači da bi, ako uspe, moglo pristojno da se zaradi - kaže Jovanović.

Setva soje trebalo bi da počne za desetak dana, ukoliko vremenski uslovi dozvole. Jovanović će soju sejati u takozvanom suvom ratarenju. Na isti način, takođe, na 15 hektara soju će sejati i Borislav Čizmaš iz Botoša.

- Soju sejem već šest godina, jer mogu da je skladištim, i to u svojoj kući, i da čekam bolju cenu. Soja je, kao predkultura kukuruzu, jednako dobra kao i suncokret, ali bolje nahrani zemljište. Takođe, ne moram da je prodajem kad je najjeftinija - ističe Čizmaš.

Proizvodnju soje sagovornici Dnevnika nisu ugovorili, smatrajući da će kupca lako naći kada za to dođe vreme.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.