NavMenu

Sve više proizvođača duvana u Sremu - Cena duvana prve klase 4 EUR i 40 centi

Izvor: Srbija danas Sreda, 23.09.2020. 14:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sooksun saksit/shutterstock.com)Ilustracija
Površine pod duvanom u Sremu se iz godine u godinu povećavaju. Iako ova vrsta proizvodnje traži velika ulaganja, sigurno tržište je osnovni razlog što se mnogi proizvođači odlučuju za ovu vrstu proizvodnje.

U Sremu iz godine u godinu duvana je sve više. Oni koji se godinama bave uzgojem ušli su u sve tajne ove proizvodnje i postižu izuzetno dobre rezultate. Tako i u ataru sela Hrtkovci u opštini Ruma ova kultura zauzima značajne površine, a berba je u punom jeku.

Na svojih 58 jutara Živko Rajaković iz ovog sremskog mesta, obavlja sve agrotehničke mere, a ono što je, kaže, najvažnije je dobar raspored padavina i kvalitet zemljišta na kojem je duvan rasađen.

- Vodili smo računa o svakom trenutku proizvodnje, od proizvodnje rasada pa do kraja, a imali smo izuzetno kvalitetan rasad. Zemljište je takođe dobro pripremljeno, sve mere nege i zaštite su urađene na vreme, tako da je rezultat neminovan - kaže Rajaković.

Veliki problem radna snaga

Porodica Rajaković godinama je sticala sve više znanja o proizvodnji duvana, pa tako sada savetuju mnoge koji tek počinju. Najpovoljnije vreme za setvu duvana je od 10. do 26. marta. Plastenik za rasad mora biti na dobro osunčanom mestu, a savet za one koji ovu kulturu seju u plivajuće kontejnere je da obavezno urade i hemijsku analizu vode.
Ukoliko se ispoštuju sve potrebne mere rezultat ne može da izostane, ali pod uslovom da i vremenske prilike budu zadovoljavajuće. Ove godine padavina je bilo dovoljno i bile su dobro raspoređene. Sve je išlo na ruku duvandžijama, a jedino što ih muči je nedostatak radne snage, jer berba se radi ručno.

- U ovom trenutku najveći problem nam je radna snaga. Duvan treba obrati na vreme, nema odlaganja, a do berača je teško doći. Ja imam jednu grupu radnika, ali i sa njima je teško, jer nekada dođu, nekada ne. Teško je. Čak i da ih platiš više, ne vredi - dodaje sagovornik koji i pored problema sa radnicima uspeva berbu da obavlja kvalitetno i na vreme.

Ove godine cena duvana prve klase je 4 EUR i 40 centi, a druge 3 EUR i 60 centi. To je prihvatljivo, kaže Rajaković, a najvažnije u proizvodnji, koja je izuzetno skupa je obezbeđeno tržište i garantovana isplata.

- Ono što je mene opredelilo da se bavim proizvodnjom duvana je sigurno tržište. Lakše je raditi kada znaš da imaš kome to i da prodaš. Duvan prodajem firmi Japan Tobaco i imam sigurnu isplatu. Važno je imam što više duvana prve klase, jer onda imam i najveću zaradu. Upravo zbog toga sve radimo po propisu, a posebnu pažnju poklanjamo i sušenju duvana - kaže ovaj proizvođač iz Hrtkovaca.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.