NavMenu

Kilogram šljive sušene na suncu, umesto u sušari, košta oko 1.000 dinara

Izvor: Politika Nedelja, 01.09.2019. 12:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jultud/shutterstock.com)Ilustracija
Osečina, poznata po manifestaciji Sajam šljiva, može da se pohvali činjenicom da na svakog stanovnika ovde ide 80 stabala pomenutog voća. U ovoj opštini ukupno ih je milion, a rađa 850.000.

Iako se ovde proizvede 30.000 tona šljive, proizvođači tvrde da teško žive od svog rada. Cena jednog kilograma je 15 dinara, pa je mnogima jedini način zarade sušenje ovog voća.

- Suva šljiva je i pet do šest puta skuplja. Opština nam pomaže refundirajući 50% za sadnice, organizovanjem sajma - kaže za Politiku Čedomir Jovanović iz sela Tuđin.

Jovan Vilotić ima na oko pet hektara 2.500 stabala. Stenlejku, čačanku i požegaču, koje suši i pretvara u džemove, slatko, kolače.

- Ove godine koristimo sunce, pa šljivu sušimo napolju, jer je mnogo ukusnija, nego kada se suši u sušari. Tako, ako ona iz sušare, bez koštice, košta 300 dinara, ova sa sunca košta oko 1.000 dinara - naglašava Vilotić.

Da je teško naći radnike, govori Radovan Damjanović. Kako kaže, sezonci traže dnevnicu od 2.5000 dinara i hranu. Ipak, pristaju na dogovor, da šljiva ne bi propala.

Dobrivoje Jovanović od 2008. godine uspešno vodi firmu koja izvozi u inostranstvo.

- Naša roba završava u svim evropskim zemljama, u Rusiji, a ide i za Egipat, preko Turske. Imamo fabriku za preradu i sve mašine i linije za pakovanje. Radi se na tome da se ubaci i linija za čokoladiranje - kaže on.

Aleksandar Pavlović iz USAID, koja podržava Srpsku asocijaciju proizvođača suve šljive, kaže da je ideja da se naš stenlej pozicionira kao dijetalni proizvod, koji ima najviše antioksidanasa u sebi, malo šećera i izvrstan je za prodaju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.