NavMenu

Recept za bolju zaradu malinara i berača - Država subvencioniše nabavku sertifikovanog sadnog materijala

Izvor: RTS Nedelja, 07.07.2019. 10:54
Komentari
Podeli
Elementarne nepogode svake godine uzimaju danak proizvođačima malina, čiji zasadi, posebno oni stariji, daju znatno niže prinose. Država subvencioniše nabavku sertifikovanih sadnica, a pojedini voćari tvrde da se povećanjem prinosa kvalitetnim sadnim materijalom može izboriti na sve zahtevnijem tržištu.

Pored šest i po hektara starih zasada, Vlade Stanković odlučio je da prošle godine poveća proizvodnju malina za jedan hektar, ali sertifikovanim sadnicama srpskog vilameta.

Kaže da ga je rod te sorte, za koju je sadnice nabavio u Radaljevu i za njih dobio subvencije države, vratio na zlatna vremena malinarstva.

- Ovaj malinjak i mladi malinjaci, koje sam ja kod kolega obilazio, video, znači, koji su posađeni prošle godine, oni će dati duplo veću količinu roda. Ima još jedna stvar, ovaj malinjak je opremljen sistemom za navodnjavanje, ovaj malinjak se uredno đubri. U ovaj malinjak je odrađeno sve što su stručnjaci mogli da kažu - kaže Vlade Stanković, proizvođač iz Mirosaljaca.

Veći prinos, donosi veću zaradu, a Vlada Srbije je sa Institutom za voćarstvo u Čačku pokrenula projekat podmlađivanja malinjaka.

- Sertifikovan sadni materijal bezvirusni, koji će država da pomogne da nabave poljoprivredni proizvođači sa subvencijama od 50% do 65%, u zavisnosti da li je reč o devastiranom području ili je reč o sredini koja ima opšte uslove funkcionisanja - kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Zarada za berače

Maline nisu izvor prihoda samo za proizvođače u Zapadnoj Srbji.

Kada stigne rod u malinjacima Stankovića u Mirosaljcima, doputuje stotinak berača iz svih delova Srbije, ali i Republike Srpske.

A među beračima bračni parovi, pa čak i porodice. Različite generacije pod otvorenim nebom rade sa istim ciljem.

Zato se dobroj sezoni raduju i proizvođači i berači, jer se posledice loše godine osete i van ariljskog kraja, kao i u svim delatnostima gde se potroši zarađeni novac.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.