NavMenu

Počela berba trešanja, poljoprivrednici zadovoljni - Solidna zarada i za proizvođače, i za sezonske radnike

Izvor: Glas zapadne Srbije Četvrtak, 13.06.2019. 08:39
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksey Troshin/shutterstock.com)
Česte i obilne padavine u proteklom periodu pretile su da ugroze ovogodišnji rod trešnje. Međutim, plodovi su sa minimumom oštećenja, a berba je uveliko počela.

- Kiše je bilo i previše, tako da smo očekivali da će biti većih oštećenja na plodovima, jer je trešnja osetljiva na vlagu i plodovi pucaju. Ipak prošli smo dobro, ima oštećenih plodova, ali ništa strašno. Dosta je i rodilo pa očekujem da ću ove godine imati oko četiri tone plodova uglavnom prve klase - kaže za TopPres Mihailo Đorđević, voćar iz sela Vinča.

On dodaje da je morao da poveća broj tretiranja hemijskim preparatima zbog lošeg vremena, kako bi sačuvao kvalitet plodova.

- Ne možemo zaštititi plod da ne prsne, ali smo uspeli da spasimo da nema truleži. Ovogodišnja cena je od 100-150 dinara, dok je prethodnih godina cena išla i do 250 dinara jer smo imali izvoz za rusko tržište. Ove godine plodove plasiramo na domaćem tržištu pa je i cena niža ali se uklapamo, ima zarade, tako da sam ja zadovoljan - kaže Đorđević.


Ovaj domaćin na svom imanju gaji aktuelne sorte poput Nju stara, Sambersta i Binga.

I radnici sezonci mogu solidno da zarade, jer se dnevnica za berbu trešnje plaća oko 2.200 dinara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.