NavMenu

Ferrero nudi pomoć poljoprivrednicima - Uzgoj lešnika u Srbiji može biti unosan posao

Izvor: eKapija Utorak, 14.05.2019. 13:34
Komentari
Podeli
Kompanija Ferrero Agriser već nekoliko godina posluje u Srbiji, gde se bavi uzgojem lešnika. Kako to rade i na koji način svakodnevno unapređuju svoju proizvodnju, imali smo priliku da čujemo na seminaru Inovacije u poljoprivredi, koji je održan 11. maja u organizaciji Italijanske agencije za spoljnu trgovinu.

Frejzer Skot iz kompanije Ferrero podelio je iskustva ove kompanije kada je reč o primeni inovacija u poslovanju. Kako je rekao za eKapiju, Srbija, ali i zemlje regiona veoma su atraktivno tržište za Ferrero, ističući da naša zemlja ima ogroman potencijal kada je reč o razvoju poljoprivrede.

- Mi smo našu investiciju u Srbiji počeli pre nekih tri, četiri godine, gde smo zasadili lešnike na 600 hektara u Vojvodini. Još uvek smo u nekoj ranoj fazi, ali se nadam da ćemo u narednih šest, sedam godina ostvariti punu proizvodnju. Takođe, osim što razvijamo sopstvenu proizvodnju, tražimo i druge poljprivrednike koji su zainteresovani da se bave uzgojem lešnika, kako bismo mogli da im damo platformu za uspešnu proizvodnju ovog koštunjavog ploda ovde u Srbiji - rekao je Frejzer Skot za eKapiju.

Kako navodi, pre nekoliko godina u Srbiji je bilo nekoliko plantaža pod lešnicima, pa kada je Ferrero tražio snabdevače iz Srbije, kao najbolje rešenje nametnulo se pokretanje sopstvene proizvodnje.

- Rešili smo da sami investiramo u proizvodnju lešnika u Srbiji. Smatram da je vaša zemlja zaista pogodna za to. Zato i želimo da što više poljoprivrednika poseti našu farmu i vide na koji način mi to radimo, kako bi u budućnosti razvili uspešan i unosan biznis. Cilj nam je da u Srbiji bude još više zemlje pod lešnicima - ističe Skot.

Prema njegovim rečima, Srbija je zemlja poljoprivrednika, i to veoma dobrih.

- To možete da vidite u bilo kom delu Srbije. Bilo da se bave uzgojem kukuruza, ječma, ili pšenice, jasno vidite da je reč o iskusnim poljoprivrednicima. Mislim da isto tako mogu biti uspešni i kada je reč o uzgoju lešnika. A mi smo tu da im pomognemo, da ih podučimo. Važno je da sarađuju sa drugim institucijama, unoverzitetima, kako bi se unapredila proizvodnja lešnika s jedne, ali i razvio stabilan lanac snabdevanja ovim plodom, sa druge strane - kaže sagovornik eKapije.

Kada je reč o daljim planovima Ferrera u Srbiji, Frejzer Skot kaže da će u narednom periodu fokus biti na onome što je kompanija već započela u Srbiji.

- Želimo najpre da dokažemo i sebi, ali i drugim poljoprivrednicima da je Srbija zemlja u kojoj uspešno može da se uzgaja kvalitetan lešnik. A može, već to vidimo. Zato smo prvenstveno fokusirani na taj segment poslovanja. Pored toga, kako sam već rekao, cilj nam je da motivišemo i druge poljoprivrednike da se bave uzgojem lešnika, i na taj način unapredimo lanac snabdevanja. Kada uspemo u svemu tome, onda ćemo dodučiti šta će biti naši sledeći koraci, odnosno šta bismo u Srbiji mogli dalje da radimo - rekao je Frejzer Skot za naš portal.

D. Obradović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.