NavMenu

Ukrštanjem rasa do veće proizvodnje mleka - Francuski bik monbelijer najbolji momak za našu simentalku

Izvor: Agroklub Nedelja, 05.05.2019. 13:49
Komentari
Podeli
(Ilustracija)
Jasno je da je osnova govedarstva u Srbiji zasnovana na simentalskoj rasi. Međutim dozvoljava se oplemenjivanje simentalske rase sa drugim poput crvenog holštajna ili francuskog monbelijara, kako bi se poboljšale proizvodne karakteristike. Upravo monbelijar rasa je među stočarima i stručnjacima vrlo dobro poznata i cenjena.

Šta je to što monbelijar bik ima, a našoj simentalki nedostaje?

- Ono što monbelijar čini interesantnim jeste visoka mlečnost; dobijena od francuskog crvenog holštajna uz dodatak simentalca. Ta kombinacija ima odlične mlečne karakteristike, ali nije izgubila tovne sposobnosti. Ono što mu je još jedna prednost - to je povoljan odnos Kapa Kazeina Be (Kappa Casein B) koji se nalazi u mleku, a koji odlično utiče na proizvodnju sireva - kaže Igor Prka, direktor Centra za skladištenje i distribuciju semena za veštačko osemenjavanje Toplek Igorem Prkom, čiji je zadatak unapređenje govedarstva preko poboljašanja plodnosti i rasnog sastava.

Ono što je karakteristično za ovu francusku liniju jeste visoka mlečnost, pa ženske potomke dobijene semenom bika monbelijara i majke simentalke karakteriše dobar kvalitet vimena i otpornost na mastitise.

U stadima je zabeležen najmanji procenat grla koji imaju problema sa somatskim ćelijama. S druge strane, monbelijar je vrlo sličan našem simentalcu po spoljnom izgledu, ali i pogodan za naše klimatsko-geografske uslove.

- Monbelijar je izuzetno prilagođen srpskim uslovima; naročito papcima za brdska područja, pašnjake i livade jer ima zdrave noge. Eksterijalno je sličan simentalcu; crveno bele boje, bele glave, belih nogu, belog stomaka, a crvena boja tela je intenzivnija nego kod francuskog simentalca. Krave su teške oko 600 do 700kg, bikovi od 900 do preko 1000kg. Ono što je zanimljivo kod njih jeste velika učestalost lakih telenja, nekih 95% telenja su laka. Maltene, krave se same otele, što je velika prednost za naše farmere u fizičkom i nekom ekonomskom smislu - kaže Prka.

Na osnovu zapažanja Prke, seme monbelijara je traženo među našim stočarima koji su upoznati sa njenim povoljnim karakteristikama, pa pored svega nabrojanog, postoje istraživanja koja su pokazala da ženski potomci ove rase imaju veliki potencijal za proizvodnju muških teladi. Međutim, monbelijar bik, ipak nije bik za sve! Prvotelke monbelijara su, po spoljašnjem izgledu, u svemu u prednosti od prvotelki simentalske rase - osim u težini.


- Bilo je komentara farmera koji su koristili monbelijar bikove na simentalkama, a koji sad hoće da malo stabilizuju i mesnatost. Vraćanjem u selekeciju bikova sa određenim procentom monbelijara, održi se mlečnost ali se stabilizuje i mesnatost. Neka tri osnovna faktora koja su važna pri ocenjivanju bika su mesnatost, mlečnost i fitnes - kondicija. Na primer, upravo je u tom fitnesu monbelijar odličan - kaže direktor Centra za skladištenje i distribuciju semena.

U izboru semena kod naših stočara, često je najveći faktor novac i da mnogi to smatraju većim troškom nego onaj koji je kasnije uslovljen lošim genetskim materijalom - potomcima sa lošim karakteristikama.

S druge strane, da bi dobre genetske sposobnosti došle do izražaja, sami stočari posebnu pažnju treba da posvete ishrani koja je ključna za kravu koja treba da proizvodi određenu količinu mleka, smatra Prka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.