NavMenu

Beograđanin proizvodi jojobu u Izraelu - Svojim lekovitim svojstvima "pustinjski cvet" osvaja svetsko tržište

Izvor: Agroklub Utorak, 12.02.2019. 19:03
Komentari
Podeli
Beograđanin Goran Mekić u Izrael se doselio 1993. godine i počeo život u kibucu Magen na jugu Izraela. Živeći u Beogradu nije ni slutio da će ga put odvesti u Izrael, a još manje da će se baviti poljoprivredom. Smejući se kaže da nije znao kako izgleda kombajn dok je živeo na beogradskom asfaltu.

Prva destinacija po dolasku u Izrael kibuc Magen je njegovo odredište gde živi i danas sa porodicom. Kibuc Magan nalazi se na jugozapadu Izraela uz sam pojas sa Gazom na udaljenosti od 4,5 km.

- Bez obzira što su sukobi česti i što je kibuc u prvoj liniji fronta, obrađujemo zemlju i radimo koliko nam vojska dozvoljava - kaže Goran.

Kibuc je društveno zemljoradnička komuna sa zajedničkom svojinom i demokratskim strukturama upravljanja. U Izraelu trenutno ima oko 230 kibuca, u njima živi i radi u proseku od 200 do 1000 članova. U kibucima danas živi svega 3% stanovništva, u prošlosti su kibuci imali veoma važnu ulogu u stvaranju i formiranju današnje države Izrael.

Osnovna delatnost kibuca bazirana je na poljoprivrednoj proizvodnji. Usavršavanjem i usložnjavanjem poljoprivredne proizvodnje mnogi kibuci počeli su da se bave industrijskom proizvodnjom. Danas nije čudno videti kibuc koji u svom vlasništvu ima fabriku ili farmu krava.

Pustinjski cvet ne zahteva mnogo ulaganja

Izrael je vodeći proizvođač jojobinog ulja danas u svetu. Gajenje jojobe zastupljeno je u delu Izraela pod nazivom Negev, koja se nalazi na jugu Izraela, gde se nalazi i kibuc Magen.

- Jojoba ili "pustinjski cvet" je pustinjska biljka koja raste u visinu do dva metra. Njeni plodovi podsećaju na maslinu i sadrže više od 50% biljnog ulja. Biljka ne zahteva mnogo ulaganja i navodnjavanja što je za proizvodnju u našim agroekološkim uslovima jako bitno - navodi Goran.

Specifične odlike jojobe ogledaju se u opstanku i u najtežim pustinjskim uslovima i da bez problema uspeva bez vode i više od šest meseci. Ovalni listovi jojobe tvrdi su i debeli, zgusnuti sivozelene boje i sprečavaju gubitak vlage u ekstremno suvoj klimi. Biljka raste sporo i do pojave prvih plodova potrebno je sačekati više godina. Veoma je otporna i može da izdrži ekstremno visoke temperature i do 600 stepeni Celzijusa, koren jojobe dugačak je do nekoliko metara.

(Foto: MonicaA/Pixabay)
Plodovi obično opadaju krajem leta, a prikupljanje se vrši specijalnim mašinama patentiranim u Izraelu. Za prikupljanje plodova nije potrebno puno radne snage, prikupljane se obavlja lako i jednostavno.

- Sa površine od oko 10 ari prikupi se 300 do 500 kg plodova, dok su prinosi u Americi i drugim zemljama mnogo niži. Imamo čime da se ponosimo, jer su nas mnogi ubeđivali da ne postoje teorijske šanse za takvim prinosom. Svakako da pravilnom primenom hraniva u ishrani biljaka i navodnjavanjem prinosi mogu biti još veći - kaže Goran.

Dve najpoznatije sorte su Hacerim i Ben Cion. Ben Cion je agresivniji i raste mnogo brže. Pored njih postoje i još neke vrste koje su trenutno u procesu ispitivanja.

Izraelsko jojobino ulje traženo u svetu

Navodnjavanje se preporučuje mesec dana nakon poslednjih kiša, a kasnije na svakih 15 dana. Jojoba zahteva oko 300 mm padavina godišnje. U Izraelu u proseku padne između 250 do 300 mm vodenog taloga godišnje. Prednost je ta što se dodatno navodnjavanje može raditi prečišćenim otpadnim vodama kao i slanom vodom i vrši se sistemima kap po kap.
Proizvedeno ulje plasirano je na Američko i Evropsko tržište, ali i u Japan, Koreju, Kinu, Tajland, Australiju i Južnu Afriku. Izraelsko jojobino ulje je poznato, kvalitetno i vrlo traženo u svetu.


Planovi za budućnost kibuca Magen su da se proizvodnja jojobe sa današnjih 35 ha poveća na 100 ha, jer je potražnja velika, a ulaganja u proizvodnju minimalni.

Jojoba se danas gaji u Americi, Maksiku, Australiji, Izraelu i drugim zemljama gde klimatski uslovi pogoduju za gajenje ove biljne vrste. Indijanci su koristili plodove jojobe i njima dezinfikovali rane i lečili razna kožna oboljenja. Jojoba je bila zaboravljena vrsta sve do osamdesetih godina dvadesetog veka, kada su se u Americi pojavili prvi članci koji govore o jojobi kao o startap biljci.

Izraelska benzinska kompanija "Delek" počinje uvoz ulja i koristi ga kao dodatak gorivu, međutim taj pokušaj nije doneo rezultate ni u Americi kao ni u Izraelu. Kompanija "Delek" prodaje useve jojobe kibucu Hacerim koji je bio poznat po kompaniji Netafim koja je vodeća u svetu sistema za navodnjavanje kao i svetski priznatim agronomima. Tada kreće revolucija gajenja jojobe na prostoru Izraela.

Jojobino ulje najsličnije je ljudskom sebumu

Jojobino ulje je po odlikama najsličnije ljudskom sebumu za razliku od drugih biljnih ulja i najviše se primenjuje u kozmetičkoj industriji. Ulje je bez mirisa, žute boje i veoma izdržljivo pri različitim hemijskim reakcijama, ne oksidiše što ga razlikuje od drugih biljnih ulja i može da se čuva godinama. Zbog mnogih specifičnih svojstava jojobino ulje i vosak se smatra najkvalitetnijim i najskupljim uljima, nalazi široku primenu u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji sa svojim lekovitim svojstvima.

Pomaže kod opekotina od sunca, zaceljivanju rana, odlične rezultate daje u terapiji akni, koristi se u lečenju psorijaze i raznih ožiljaka. Pod uslovom da se radi o čistom, prirodnom i hladno presovanom ulju jojobe bez upotrebe hemijskih sredstava u tehnologiji gajenja. Ulje nalazi široku primenu u kremama, parfemima, sapunima. Može se koristiti i za proizvodnju biodizela kao i u industiji za proizvodnju mašinskih ulja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Za 10 meseci zabrane izvoza robe šteta 200 mil EUR

Zbog zabrane trgovine srpskim proizvodima na teritoriji Kosova i Metohije od juna 2023. godine, pa do sada, domaća privreda beleži gubitak od 150 do 200 mil EUR. To Srbiji, ipak, ništa ne znači, kako navodi Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i usluge pri Privrednoj komori Srbije (PKS), jer vlasti u Prištini i dalje ne odustaju od svoje politike, tako da našoj zemlji ostaje samo da sabira gubitke, jer na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.