NavMenu

Proizvodnja svinja na severu Banata - Isplati se prodaja prasića

Izvor: RTV Petak, 11.01.2019. 11:28
Komentari
Podeli
(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Ako se po jutru dan poznaje, onda Dimitrije Sudarov iz Kikinde nema razloga za brigu. Jednom od retkih koji su se odlučili na proizvodnju svinja na severu Banata, Sudarovu je prvog dana Božića krmača oprasila devet prasića, dok je nešto ranije druga krmača oprasila 12 komada. U vremenu kada se retki odlučuju na proizvodnju svinja zbog vrlo nezahvalnog tržišta, ima i svetlih primera.

- Cena je trenutno najbolja za prasiće. Oni uvek imaju cenu oko 250 dinara za kilogram. Od toga je zarada solidna, nije ništa preterano, ali čovek može da se bez problema uklopi u tu cenu. Imam svoju zemlju, proizvodim hranu, nešto malo kupim i koncentrat, ali dosta i proizvedem - kazao je Dimitrije Sudarov, poljoprivrednik iz Kikinde.

Proizvodnja se konstantno širi u domaćinstvu Sudarova, pa je tako u planu izgradnja novih objekata za još veći broj krmača. Prioritet je prodaja prasića.


- Sada imam dve krmače koje su se oprasile, a još dve treba da se oprase za dve nedelje. Ostavio sam četiri nazimice koje ću da gajim. Želja mi je da proizvodnju povećam na 12 krmača, ako bude takvo tržište i potreba za prasićima - kazao je Sudarov.

Da svaka roba ima svoje tržište, dokaz je prodaja velikog broja prasića tokom praznika, a u domaćinstvu porodice Sudarov rasprodato je sve što je i planirano. To je samo dalo vetar u leđa onima koji žele da prošire proizvodnju, a još uvek nemaju poverenja u tržište.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.