NavMenu

Orijentalni raj u Pepeljevcu kod Lajkovca - Likeri, slatko i džem od damaskih ruža i šafrana

Izvor: Novosti Utorak, 08.01.2019. 18:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andris Tkacenko/shutterstock.com)Ilustracija
Moj raj je među hiljadama damaskih ruža i šafrana na imanju u Pepeljevcu kod Lajkovca, nadaleko poznate železničke varošice. Proizvodim liker, slatko i džem, ali i vodu od ružinih latica - drevno, izuzetno cenjeno kozmetičko sredstvo za čiju je blagotvornost znala i čuvena egipatska kraljica Kleopatra.

Ovo za Novosti kaže medicinska sestra Tihana Paunović, poreklom iz železničke porodice u Lajkovcu. Odrasla je uz čuvenu lajkovačku prugu, a život je, u potrazi za poslom, odveo u Opatiju. Po odlasku u penziju, u zavičaju, u Pepeljevcu kupila je napušteno seosko domaćinstvo, gde je na 50 ari zasadila 1.000 sadnica damaskih ruža uvezenih iz Bugarske i čak 10.000 lukovica šafrana iz Francuske.

- Za vreme boravka u Abu Dabiju upoznala sam čari orijentalnih parfema, među kojima se izdvajao predivni miris rascvetalih taifskih, odnosno damaskih ruža - priseća se Tihana.

- Taj čarobni miris me toliko opčinio da sam neprekidno maštala da imam čitavo polje damaskih ruža. I tako sam odlučila da uzgajam ove lepotice prekrasnog mirisa. S obzirom na to da je ruža ženstvena, opojna, zavodljiva, nežna, morala sam joj naći balans, nešto prizemljeno, moćno, dominantno. Tako sam, po savetu svog sina, počela da gajim šafran - kaže ona.

Već iste godine kada su zasađene ruže su počele da daju raskošne cvetove. Njihov miris, veli Tihana, svakog proleća i leta širi se selom u kom su se do tada uzgajali kupus, krompir, pšenica, kukuruz... Nema, kaže, prolaznika koji nije zastao pored njenog ružičnjaka, opčinjen lepotom rumenih cvetova i opojnim, zanosnim mirisom.

- Prva zamisao bila je proizvodnja likera od ruža i šafrana. Međutim, za likere je potrebna velika količina latica, pa je to uslovilo da pravim ružinu vodu. Potrebno je čak 36 sati da se uberu latice sa 1.000 grmova ruža, a sledećeg dana sve se počinje iz početka, jer se pupoljci preko noći razviju u cvetove. Želela sam da moji proizvodi budu jedinstveni u Srbiji i regionu i zato sam, pored likera, počela da pravim slatko i džem od ruža po originalnoj recepturi venecijanskih manastira. Ružina voda je ipak posebna, apsolutno organski proizvod i odgovara svim tipovima kože. Damaska ruža je jedina vrsta od koje se prave eterična ulja, a zbog izuzetnih svojstava i mirisa ima široku upotrebu. Slično je i sa šafranom, od kog se dobija najskuplji začin na svetu. Aroma, vrednost i lekovitost ovih biljaka su izuzetne. Gajim ih bez ikakvih hemikalija, jedino im poklanjam neizmernu ljubav - priča Tihana.

Avanturističkog duha, Tihana je, ističe, ozbiljan svetski putnik. Upoznala je mnoge kulture, narode, podneblja. Kada je otišla u penziju, poželela je da se skrasi.

- Živim u Opatiji, ali dobar deo godine provodim uz moje mirisne lepotice u Pepeljevcu - kaže naša sagovornica. - U Srbiji sam zasnovala svoj cvetni vrt, zbog klime koja pogoduje ružama, a pre svega jer sam želela da se vratim u rodni kraj. Koliko god je ruža nežna, ovaj moj poduhvat je pun trnja i prepreka. Pocepana odeća, telo puno ogrebotina, ujedi insekata u ružičnjaku, beskrajan umor... Sve to, međutim, bude zaboravljeno pred ekstazom božanstvenog mirisa koji budi sećanja, uliva nadu u romantično sutra. Tako su me moje ruže i šafrani vodili na putu od sna do jave.

- Od svih eteričnih ulja, damaske ruže najbrže uspostavljaju balans psihičkog i fizičkog, stvaraju harmoniju u celom telu, naročito kod žena, uklanjaju stres, napetost, teskobu. Cilj mi je da kod ljudi probudim svest o ružama, čija je lekovitost odmah vidljiva, naročito u kozmetici. Nažalost, propisi u Srbiji ne idu naruku onima koji, poput mene, žele da se bave ovakvom proizvodnjom. Moji likeri, džemovi, slatko i ružina voda stigli su na mnoge meridijane i svuda su pobrali samo pohvale, ali ovdašnji zakoni prepreka su da se sa ovim poslom uopšte otpočne - kaže Tihana.



TAJNA LIKERA

Za litar likera potrebno je oko kilogram latica, ogromna količina, jer su kao pero lake. Liker nastaje natapanjem latica u lozovoj rakiji vrhunskog kvaliteta, dobijenoj od grožđa sorte šardone, pojašnjava ona. Na kraju, odležava u specijalnim posudama od šest do osam meseci, a liker od šafrana do 60 dana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.