NavMenu

Kasni izvoz jabuka u Rusiju - U hladnjačama nema mesta

Izvor: Novosti Subota, 06.10.2018. 10:48
Komentari
Podeli
(Foto: Jelena Đelić)
Većina voćara iz Bele Crkve stopirala je berbu jabuka, jer izvoz za Rusiju, gde godinama plasiraju sav rod prve klase, još nije počeo. Ono malo što su obrali u prethodnih mesec dana, moraju da lageruju u hladnjačama, u kojima više nema mesta. Zato se pribojavaju da će prvoklasne jabuke morati da prodaju kao sirovinu za industriju i to po cenama koje su ispod svakog minimuma. Cena je kažu sa 22 dinara, pala na - četiri.

Milisav Anđelić, otkupljivač jabuka iz tog južnobanatskog mesta, kaže da se do sada nije dešavalo da otkup ovoliko kasni. Uvek je bila praksa da u toku berbe Rusi kupe deo prinosa, što je bilo dovoljno da voćari izmire svoje obaveze prema beračima.

- Sada su nam poslali dopis da neće da kupuju naše jabuke sve dok ne prodaju svoje. Otkup bi trebalo da počne tek posle Nove godine, ali nam ni to niko ne garantuje. Neizvesno je šta će biti sa ovogodišnjim rodom - ukazuje Anđelić.

Voćari kažu da berbu mogu da odugovlače najviše još mesec dana, a onda će morati sve da oberu. U međuvremenu, sakupljaju samo plodove koji su pali sa grana. Prodaju ih kao industrijsku klasu domaćim proizvođačima, iako su izrazito nezadovoljni cenom. Lane je kilogram industrijske jabuke koštao 22, a sada tek četiri-pet dinara.

- Kao voćari koji uzgajaju jabuke na oko 1.000 hektara, s pravom pitamo šta je razlog da ta cena padne čak četiri puta. Da li su i cene jabukovog sirćeta, sokova i rakije, koji se od nje prave, toliko snižene? Nadležni treba da urade ozbiljnu analizu, jer sa ovim parama ne možemo da pokrijemo ni najosnovnije troškove proizvodnje. Svi ćemo biti u minusu - upozorava voćar Miodrag Pavlović.

On dodaje da bi voćari bili zadovoljni cenom od 11 dinara po kilogramu, kao i da očekuju da će do Nove godine i cena prvoklasne jabuke biti veća od trenutnih 20 dinara (lane bila 45).

Standard u klasiranju jabuka, koje se izvoze u Rusiju, drastično je povećan, zbog čega voćke koje su do prošle godine bile na granici prve klase, sada idu u industrijsku proizvodnju.

- Napravili su od jabuke nauku. Mora da bude potpuno čista, bez ijedne flekice. Zato industriji prodajemo, po mnogo nižim cenama, voće ekstra kvaliteta. Čak se i proizvođači rakije čude kakve im kvalitetne jabuke dajemo - kaže Milisav Anđelić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.