NavMenu

Tov se isplati ali nema teladi - Cena "žive mere" junetine od 2,20 do 2,40 EUR

Izvor: Novosti Petak, 27.07.2018. 10:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Patrik Jech/shutterstock.com)Ilustracija
Zahvaljujući ugovorenom izvozu za Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate, Rusku Federaciju i Izrael, živnulo je tovno govedarstvo u Srbiji, kojim se bavi više od 6.000 gazdinstava.

Veća tražnja izazvala je povećanje cene žive mere za 20% i ona je sada od 2,20 do 2,40 EUR za kilogram. Poskupela je i junetina u mesarama - sa 720 na 800 dinara. Stočari u Banatu ocenjuju da je povoljan trenutak da država dodatno podstakne tov. Samo kontingent odobren za Tursku je 5.000 tona goveđeg mesa, ali se u oborima naših proizvođača i na pašnjacima, međutim, oseća nedostatak grla.

- Šansu za izvoz imamo, ali nećemo je iskoristiti bez povećanja broja junadi. Neophodno je da dođemo do novih krava i junica i da nam se omogući lakši uvoz teladi iz susednih zemalja, prvenstveno Rumunije, Mađarske i Hrvatske, gde su ona jeftinija - kaže Miroslav Kovačević iz Aleksandrova, u srednjobanatskoj pograničnoj opštini Nova Crnja, koji trenutno u tovu ima stotinu junadi.

Njegov kolega Raša Sori, iz Torka u susednoj opštini Žitište, koji sprema isporuku turnusa od 40 grla, takođe ističe da je izvoz doprineo da cena junadi poraste.

- Hrana je jeftina i tov se isplati, a zarada je trenutno od 100 do 150 EUR po grlu. Bojim se, međutim, da je sve kratkoročno i da bez ozbiljnijih državnih subvencija nećemo iskoristiti situaciju na svetskoj pijaci - kaže Sori.


Čedomir Keco iz novosadskog udruženja Agroprofit ukazuje da imamo 32.000 grla za izvoz, ali da otkupna cena ne sme biti prepuštena klanicama koje obavljaju uslužno klanje i izvoz. Takođe, smatra da sistem "krava-tele" sa ispašom može da podstakne i poveća proizvodnju junadi.

- Tako bi se više iskoristili pašnjaci u Srbiji kojih ima oko 400.000 hektara, uz smanjenje troškova za ishranu stoke - ističe Keco, koji je u okolini Zrenjanina upravo promovisao farmere iz Francuske, nakon što su dobili preporuku naših državnih organa za plasman stare evropske rase goveda salers, da bi se oplemenilo tovno govedarstvo u Srbiji.

Proizvođači tovnih junadi osnovali su udruženje koje trenutno ima 30 članova. Ministarstvo za poljoprivredu najavilo je otvaranje edukativnog centra, najverovatnije u Temerinu.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.