NavMenu

Ritejl parkovi pokreću razvoj novih lokacija - Miks trgovine i zabave primamljiv i investitorima i kupcima

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.04.2018. 09:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kikovic/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija će danas dobiti još jedan ritejl park - kompanija Immofinanz svečano će večeras otvoriti u Požarevcu novi Stop Shop objekat. Peti ritejl park ovog austrijskog investitora u našoj zemlji, kako je ranije najavljeno, vredan je oko 10,5 mil EUR, a to je prva direktna strana investicija u Požarevcu nakon više decenija.

Kompanija Immofinanz je, od dolaska na srpsko tržište 2015. godine, otvorila četiri Stop Shop ritejl parka - u Nišu, Čačku, Valjevu i Lazarevcu. Sada sledi Požarevac, a već do kraja meseca - i Vršac. Uz njih, u planu je i Sremska Mitrovica.

Tokom 2017. i u prvim mesecima 2018, nastavio se trend koji je na srpskom tržištu primetan već nekoliko godina. Ritejl parkovi, sve više u odnosu na druge trgovinske formate, postaju primamljivi i investitorima i kupcima. Viši kvalitet ponude i "jaki" dodatni sadržaji, koji su karakteristika ovakvih centara u Srbiji, stvaraju sliku malih gradova u gradu. Mix koncept, koji uz prodavnice obuhvata i restorane i kafiće, bioskop, igraonice, male pjacete i slično, put je za koji se ulagači odlučuju. Ovakav biznis plan, saglasni su stručnjaci, neophodan je ukoliko želite održivost.

Srbija je, smatraju, u uzlaznoj putanji kada je ulaganje u ritejl parkove u pitanju. Kako se nedavno moglo čuti na konferenciji o razvoju nekretnina i infrastrukture u Beogradu, od ukupno 712.000 m2 maloprodajnog prostora u našoj zemlji, udeo ritejl parkova je 36%, i on stalno raste.

Ono što je takođe važna karakteristika domaćeg tržišta, jeste pažljiv odabir lokacije. Tako se, za razliku od nekih primera susednih zemalja (poput, recimo, Hrvatske), naročito u manjim gradovima vodi računa o tome da ne bude "preklapanja" velikih igrača, ali ni predimenzioniranja samih objekata. Ulagači se, pokazuje praksa, umesto velikog zalogaja odjednom, često odlučuju i za faznu gradnju. Uz novo mesto za šoping i zabavu, te posao za priličan broj ljudi, ritejl parkovi svakako su doprineli i da se lice pojedinih lokacija u potpunosti izmeni.

Ilustracija (Foto: Rostislav Glinsky/shutterstock.com)Ilustracija
Jedan od beogradskih kvartova koji je donedavno bio "nepokriven", jeste i Rakovica, gde je prošle jeseni otvoren Capitol park. Bilo da vam je ideja o šoping-centru kao "drugoj kući" draga ili ne, ne može se poreći činjenica da je ovaj objekat značajno uticao na razvoj obodne prestoničke opštine. Od skoro pa potpune periferije i kvarta koji je bio poznat kao "muzej industrije", čuvenog po oronulim privrednim gigantima, stvari su se polako pokrenule ka kreiranju komercijalno-poslovne četvrti. To je uslovilo i prilagođavanje urbanističkih planova, najavilo razvoj saobraćajne infrastrukture, kao i nova zapošljavanja i u okolnim objektima - ukratko, donelo novi život. Otvaranjem Capitola, Rakovica je posle dugo godina dobila i bioskop.

Britanska Posedion Group, koja uz Rakovicu u Srbiji u svom portfoliju beleži i Sombor i Šabac, najavljuje velike novine za naredni period. Kako su obelodanili čelnici te kompanije, u dva nova parka - Leskovac do kraja ove, i Zaječar početkom naredne godine, uložiće 15 mil EUR.

U tri grada u kojima su već prisutni, kažu u Poseidonu, zakupci su veoma zadovoljni. To ih je i podstaklo da najave nova proširenja. Najviše se očekuje od Rakovice, gde će do kraja ove godine otvoriti još 2.150 m2, što će značiti posao za još oko 60 radnika.

Srbija je u uzlaznoj putanji, te iako ima dosta projekata u realizaciji i najavi, tržište ritejl centara nije zasićeno, a prostora ima, istakla je nedavno Ivana Rajković, predstavnica ove kompanije, na Trećoj srpskoj konferenciji o razvoju nekretnina i infrastrukture u Beogradu.

- Ulagači u Srbiji igraju pametno, vode računa o tome da ritejl parkovi imaju više sadržaja, traže kritičnu masu i ne odlučuju se za predimenzionirane objekte, već više pažnje posvećuju faznoj realizaciji. Osim toga, vodi se računa o konkurenciji, pa se ne dešava da na istoj lokaciji ritejl parkove razvijaju 2-3 velika igrača - dodala je Rajković.


Činjenica da se sve veći prostor u ritejl parkovima odvaja za takozvane "javne površine, na uštrb prostora za "klasično" izdavanje, pred ulagače stavlja i nove izazove, budući da planiranje prihoda postaje zahtevnije.

(Foto: Nucleartist/shutterstock.com)
Prilikom analize projekata, koje će finansijski podržati, bankari u obzir uzimaju različite faktore. Erste banka je od 2008. godine do danas učestvovala u realizaciji petnaestak ritejl formata, a prema rečima Aleksandre Čupić, direktorke sektora nekretnina, zadovoljni su svim projektima. Prema njenom mišljenju, ključan je pažljiv odabir investitora. Jedna od stavki kojoj poklanjaju naročitu pažnju prilikom analize, kako je naglasila Čupić na konferenciji o razvoju nekretnina, jeste i kakav je property management.

Borba za zakupce i borba za kupce

Novi model, odnosno mešoviti koncept, prema rečima Katarine Gajić, direktorke projektovanja i izgradnje kompanije Delta Real Estate, i za ritejl parkove znači da će dosadašnju borbu za zakupce smeniti borba za kupce. U toj borbi, veliku pomoć pružaju nove tehnologije, koje menadžerima daju mogućnost da na različite načine komuniciraju sa kupcima.

- Sve je više loyality programa, promocija preko društvenih mreža, specijalizovanih ponuda koje šaljete kupcima itd. Cilj svega toga je da se povežete sa kupcem, da se kreira osećaj pripadnosti, koji garantuje da će kupac ponovo vratiti - objasnila je.

Krajem prošle godine i kompanija RC Reinvest otvorila je Nest Retail park u Kraljevu, a Smederevo je postalo bogatije za Shoppi Retail Park. Ovog proleća, stigle su i prve najave "sa datumom" iz kompanije IKEA, koja bi svoj ritejl centar u Srbiji trebalo da izgradi do 2021. Sa zahuhtavanjem građevinske sezone, na ovom polju, očekuju se i nove najave.

M.M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.