NavMenu

Avanturistički turizam šansa i za Srbiju - Putnici za osam dana potroše i do 3.000 USD

Izvor: Blic Utorak, 17.04.2018. 15:59
Komentari
Podeli
(Foto: Pavel Ilyukhin/shutterstock.com)
U svetu, avanturistički turizam je jedan od najbrže rastućih segmenta turističkih putovanja. I ne samo to. Taj rast se ogleda i u povećanju prihoda i zarade.

Prema istraživanju Adventure travel trade association, vrednost ovog segmenta putovanja pre pet godina iznosila je 263 mlrd USD, a što je u odnosu na tri godine ranije, kada je bila 89 milijardi, povećanje od 65% na godišnjem nivou.

A kao u svetu, tako i kod nas. Iz godinu u godinu raste broj turista koji se opredeljuju za avanturizam kao vid odmora, a i domaći turisti sve više otkrivaju lepote Srbije i odmora na ovaj način.

- U svetu avanturistički turizam privlači visoko platežne turiste, prosečna cena iznosi 3.000 USD sa prosečnom dužinom putovanja od osam dana. Kao izvore za informisanje i pripreme putovanja, rezervacije smeštaja i tura na lokaciji, turisti koriste različite onlajn platforme. Veliki broj prirodnih atrakcija i zaštićenih prirodnih područja čine potencijal za razvoj avanturističkog turizma i u Srbiji - ističe Olga Baletić iz Turističke organizacije Srbije.

Prema istraživanju koje je sprovela TOS tokom 2015. i 2016. godine, 52% ispitanih među domaćim turistima je navelo kao motiv za putovanje prirodne atrakcije, dok su za 8% motiv bile sportske aktivnosti. Neznatna je razlika kod mišljenja inostranih turista - 42,8% je prirodne atrakcije naglasilo kao motiv, dok 11,9% sportske aktivnosti.

A kako to izgleda u našim uslovima?

Wild Serbia ekstremnim sportovima bavi se od 2001, u međuvremenu su dobili i licence za instruktore u pojedinim disciplinama, a avanturističkim turizmom bave se od 2008. godine. Pre 10 godina su započeli istaživanje koje su kanjoni, pećine i reke potencijalno zanimljive za ekstremni turizam, a na osnovu čijih rezultata su nastale prve kanjoning, kajak i speleo ture u Srbiji. Iz godine u godinu raste broj onih koji žele da osete čari ovog turizma.

Prošle godine, prema rečima Ivana Nastića, imali su oko 4.000 gostiju, a nešto manje od polovine je bilo iz inostranstva.

Na prvi pogled može da se učini da u ovaj vid turizma nisu potrebna velika ulaganja. Naprotiv. Početna investicija je nekoilko desetina hiljada evra, u zavisnosti koji program je u pitanju, jer kvalitetan program mora da prati i kvalitetna oprema, što znači kvalitetne kajake za rekreativni kajaking, alpinističku užad, neoprenska odela za kanjoning… Investicija se isplati za nekoliko godina.

Pomeranje sopstvenih granica

Avanturistički, kao i adrenalinski turizam, predstavljaju izlaz iz zone konfora, a mora da se zadovolje i dva od sledeća tri spoja - kulture, prirode i aktivnosti. S tim što je adrenalinski turizam u sebi ima i ekstremne sadržaje, pa je takav i doživljaj.

(Foto: Rocksweeper/shutterstock.com)
Turistička organizacija Srbije prepoznala je avanturistički turizam kao potencijal, u kome nisu potrebna velika ulaganja, ali je potrebna promocija.


- Što se tiče količine sredstava koja su potrebna za unapređenje infrastrukture za avanturistički turizam, ona često nisu velika, jer je potrebno da se već postojeće staze označe info tablama i da se opreme osnovnim mobilijarom za odmor. Sportska udruženja koja su okrenuta ovim vidovima aktivnosti, često kroz projekte i partnerstva sa lokalnim turističkim organizacijama unapređuju infrastrukturu na postojećim stazama, trasiraju i označavaju nove staze - kaže Olga Baletić.

Srbija ima itekako bogatu ponudu za ovaj vid turizma, koja i još može da se razvija.

Ponuda
  • Lagane planinarske šetnje po planinama i klisurama u Srbiji
  • Rekreativni kajaking - prilagođen za izlete, ribolov, fotografisanje, za obilazak mirnih ili umereno divljih voda
  • Kanjoning ture - najatraktivniji adrenalinski program koji se realizuje u ambijentu vertikalnih kanjona i vodopada
  • Biciklizam - kroz Srbiju prolaze EuroVelo6 i EuroVelo13 koje su deo sistema EuroVelo biciklističkih tura
  • Terensko jahanje konja
  • Paraglajding let sa iskusnim pilotima
  • Speleo ture, aktivnost istraživanja uređenih i neuređenih pećina
  • Džip ture
  • Planinsko trčanje
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.