NavMenu

Ne možemo da radimo ni jeftinije, ni bolje, ali možemo pametnije - Kreativna ekonomija u Srbiji ostvarila rast veći od 37,4%

Izvor: eKapija Sreda, 07.03.2018. 15:57
Komentari
Podeli
Učesnici panela Kreativna ekonomijaUčesnici panela Kreativna ekonomija
Kreativna ekonomija jedna je od najaktuelnijih svetskih tema, a od nje danas žive i najbogatije zemlje, poput Velike Britanije i USA. Da je značajno mesto pronašla i na našoj sceni, govori prvi panel o kreativnoj ekonomiji u Srbiji, koji je održan na ovogodišnjem Kopaonik Business Froumu.

O značaju daljeg ulaganja u kreativnu ekonomiju - oblasti poput IT-a, dizajna, filma, pozorišta, muzike, arhitekture, umetnosti, medija, advertisinga, mode ili izdavaštva, govori i podatak da je kreativna ekonomija u Srbiji ostvarila rast veći od 37,4% što je čini najbrže rastućim sektorom u našoj zemlji, prema podacima iz studije Svetske banke, koju je naručio Kabinet predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

Panel posvećen kreativnoj ekomoniji vodila je Branka Conić, direktorka PR Agencije New Moment.

Odgovore na pitanja šta je kreativna ekonomija, koji su njeni potencijali i izazovi u Srbiji i da li kreativnost i nove ideje mogu da budu najdragoceniji izvozni proizvod naše zemlje u budućnosti dali su učesnici panela: Lazar Džamić, profesor i nekadašnji direktor planiranja u Google UK, najrazvijenijoj kreativnoj ekonomiji na svetu; naš istaknuti glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić, čija serija "Senke nad Balkanom" obara rekorde gledanosti u celom regionu; Branko Milutinović, CEO Nordeusa, jedne od najuspešijih srpskih globalnih digitalnih kompanija, globalnog lidera u gaming industriji i Lazar Sakan, kreativni direktor kompanije New Moment, koja je prošle godine osvojila 5 nagrada na najvećem svetskom takmičenju za kreativnost Cannes Lions.

Lazar DžamićLazar Džamić
Profesor Džamić je definisao kreativnu ekonomiju kao jedini pametan odgovor na izazove sadašnjeg sveta u kome će automatizacija i robotizacija potpuno pojesti sadašnje prednosti jeftinog rada. On je dodao da mi ne možemo da radimo ni jeftinije, ni bolje od mnogih zemalja, ali možemo pametnije.

Lazar Sakan je istakao da snaga Srbije leži upravo u tome što kroz istoriju nismo imaji jasne, unapred definisane sisteme i zadata pravila, što je ostavljalo prostora za improvizaciju, snalaženje i razvoj kreativnosti. Kreativnost je nama u krvi, a New Moment agencija je najbolji dokaz da naši kreativci mogu da stoje rame uz rame sa kreativcima iz celog sveta i ne da su sa njima ravnopravni, već i da u kreativnoj utakmici pobeđuju, rekao je Sakan.

Dragan Bjelogrlić istakao je veliki izvozni potencijal srpskog filma, po kome itekako možemo da budemo prepoznatljivi u svetu.

- Srbija u filmskom izrazu treba da se pozicionira otprilike kao "Južna Amerika Evrope", a inspiraciju i teme treba da tražimo u našem mentalitetu i svakodnevici. Budućnost filma je na TV platformama koje omogućavaju da vam neki sadržaj bude dostupan u svakom trenutku, odnosno kad god poželite i koliko god poželite - rekao je Bjelogrlić.


Govoreći o budućnosti srpske kinomatografije, Bjelogrlić je istakao da je ona već danas, a da tek može da bude lider u našem regionu i naglasio da ga raduje činjenica da se prepoznaje važnost specijalizovanih kanala koji promovišu domaći igrani program.

Dragan BjelogrlićDragan Bjelogrlić
- Raduje me pojava Top kanala koji pušta samo filmove i serije. Ne znam kako će se on dalje razvijati, ali to zaista može da bude revulucionarno za nas. Važna je pojava takvog kanala koji je prepoznao ovaj biznis i prepoznao igranu formu kao nešto u šta treba ulagati - rekao je Bjelogrlić.

Osnivač kompanije Nordeus Branko Milutinović ukazao na jedinstvenu šansu Srbije da baš u oblasti kreativne ekonomije uhvati korak sa najsavremenijim zemljama sveta. U ovoj oblasti su nam šanse izjednačene i jedino sa čime se takmičimo su naši talenti i upornost da u tome istrajemo, rekao je Milutinović, koji je istakao važnost ulaganja u obrazovanje i mlade koji će biti naši lideri za budućnost.

Na panelu na Kopaoniku je premijerno najavljeno održavanje prve konferencije na temu kreativne ekonomije u Srbiji, na inicijativu Premijerke RS Ane Brnabić, koja će se održati u Kinoteci, 13. marta od 11.30 do 20h.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.