NavMenu

Uzlet srpske trešnje na inostrana tržišta - Izvoz u 2017. godini porastao 15%

Izvor: Blic Utorak, 27.02.2018. 15:56
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksey Troshin/shutterstock.com)
Sudeći po statistici koja pokazuje da je iz godine u godinu sve veći izvoz trešnje, uzgoj ovog voća u Srbiji itekako ima perspektivu. Svetsko tržište je gladno i eto šanse za dobru zaradu, jer trešnje koje se uzgajaju na našem podneblju su odličnog kvaliteta i koliko god da ih proizvedemo i prodamo mogli bismo da izvezemo još.

Trešnja ima izvanredan potencijal. Visoke otkupne cene, ali i tražnja tržišta, imaju značajan uticaj na povećanje broja zasada ovog voća. Nezvanično, jedna od vodećih kompanija u Srbiji zasadila je u Negotinskoj krajini na desetine hektara trešnje i očekuje dobre izvozne rezultate.

Prošle godine ukupan izvoz trešnje bio je 9.715 tona, što je za 15,7% više u odnosu na 2016. Najveća količina od 88% izvezena je kao sveža trešnja, dok je svega 12% bio izvoz zamrznute. Vrednost izvoza bila je blizu 16 mil USD, što je za čak 30,8% više u odnosu na prethodnu godinu. Najviše smo prodali ruskom tržištu (oko 83%), a zatim poljskom, dok crnogorskom u znatno manjoj količini. Zabeležen je izvoz i u Nemačku i Holandiju. Međutim, iako smo izvozili svoje, mi smo i uvozili trešnje. Ukupan uvoz u 2017. bio je 2.864 tona (2,3 mil USD), a ohrabruje što je to za 6,7% manje u odnosu na prethodnu godinu. Trešnju smo kupovali od Grka i Rumuna.

Sa takvim potencijalima, da li bi trešnja u nekoj doglednoj budućnosti mogla da zameni malinu? Mogućnosti ima, ali ako se uzme u ozbir da je izvoz maline desetostruko veći, pre stoji da bi zajedno sa malinom mogla da bude konkurentna u svetskim razmerama.

- Trešnja u ovom momentu ne može da bude adekvatna zamena malini, koja prednjači u izvozu voća. Iako je deficitarno voće, u poslednjih nekoliko godina, beleži se blagi rast proizvodnje i površina pod novim zasadima trešnje, kao i povećan izvoz – kako količinski, tako i vrednosno. S obzirom na tu činjenicu, kao i na prisustvo velikog broja sorti sa kvalitetnim plodom za kojim postoji povećanja potražnja, trešnja predstavlja vrlo perspektivno voće sa kojim Srbija može da bude konkurentna na svetskom tržištu - kažu za Blic u Ministarstvu poljoprivrede.

Subvencije za uzgoj

Na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku, odnosno sprovedenog Istraživanja o voćnjacima, krajem 2017. godine površina pod zasadima trešnje iznosi 4.613 hektara. Ukupna proizvodnja, odnosno rod trešnje u 2017. godini bio je 27.323 tona, sa prosečnim prinosom od 5,9 tona po hektaru. Iako Srbija poseduje povoljne agroekološke uslove za proizvodnju trešnje, kao i dobru perspektivu za izvoz, trešnja je i dalje deficitarna voćna vrsta. Ministarstvo poljoprivrede je donelo meru podrške kojom se subvencioniše podizanje novih zasada voća - trešnje, sa savremenom tehnologijom gajenja i odgovarajućim sortimentom. Takođe se, kroz planirane mere podrške, subvencioniše i nabavka sistema za navodnjavanje i protivgradne mreže.

(Foto: Steve Allen/shutterstock.com)
Ipak, nije svako zemljište pogodno za uzgoj trešnje. Agrarni stručnjaci preporučuju zasade na zemljištu koje se nalazi do hiljadu metara nadmorske visine. Ključno je i da nije vetrovito. Gajene sorte trebalo bi da imaju različite nedelje sazrevanja, kako bi na tržištu prodavali trešnju u što širem vremenskom rasponu, ali i kako bi se organizovala berba. Početak pune rodnosti zasada je posle nekoliko godina.

Kako posejati i kolika su potrebna ulaganja

Postoji više tipova zasada. Za klasične zasade i podlogu za hektar je potrebno ulaganje oko 10.000 EUR. Drugi tip zasada su intenzivni "trešnja na dohvat ruke", koja podrazumeva velike i guste zasade. Takav zasad ne može da se zamisli bez navodnjavanja i protivgradne zaštite, pa ulaganja mogu da budu i do 90.000 EUR po hektaru. Moguća je i kombinacija tipova zasada, a ono što je specifičnost jeste životni vek trešnje. U prvom slučaju je i do tridesetak godina, dok je u drugom znatno kraći - 10 do 12, ali su prinosi višestruko veći od prosečnih, čak 15-17 tona po hektaru.


Zahtevna zapadnoevropska tržišta insistiraju na atraktivnosti ploda, koji treba da ima izraženu krupnoću, tamnocrvenu boju potkožice, okruglast, srcast i široko-srcast oblik, a duga i zelena peteljka je poželjnija u odnosu na kratku. Bitno je i da mogu dobro da se čuvaju i transportuju. Na našim pijacama kilogram trešanja, kada se pojave prve, ide i do 500 dinara, a kasnije se uglavnom kreće od 150 do 400 dinara. Na inostranom tržištu postižu cenu i do 4,5 EUR za kilogram.

Koje sorte stučnjaci preporučuju za zasad kod nas

U zavisnosti od nedelje kada plod zri, različite su i sorte: Kossara, Early Lory, Early Bigi, Sweet Early (1. nedelja); Burlat, Early Star, Canetova ( 2. nedelja); Celeste, Carmen, Vera, Newstar, Tieton, Grace Star (3. nedelja); Vega, Santina, Summit, Samba, Black Star, Cristalina, Canada Giant, Sunburst, Sandra Rose (4. nedelja); Sylvia, Germersdorfer, Ferrovia, Kordia, Lapins, Summer Sun, Big Star ( 5. nedelja); Colney, Katalin, Regina, Sweetheart, Alex, Penny, Staccato ( 6. nedelja zrenja).

- Veliki je izbor sorti koje se gaje u Srbiji, tako da je široka lepeza ponude u sortimentu i može da se odgovori na različite zahteve tržišta. Najzastupljenije su sledeće sorte: Burlatova rana, Hedelfingerova, Germerzdofska, Lionska rana, Sanburst, Primavera, Stela, Lambert, Vipavka, Sju, Droganova žuta, Imperator, Kompakt stela... Sa primenom novih tehnologija preporučuje se sledeći sortiment: Regin, Kordia, Karmen, Lapins, Samit - ukazuju u Ministarstvu poljprivrede.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

U Beogradu od 8. maja samo bela taksi vozila - U slučaju da ne sprovedu odluku, taksiste očekuje velika kazna

Taksi vozila u prestonici od 8. maja moraju da budu bele boje, a taksista koji to ne uradi snosiće posledice u vidu kazne od 40.000 dinara. U ovom trenutku, gotovo svi su ispoštovali odluku koja je stupila na snagu 2021. godine. Takođe, veliki broj njih iskoristio je subvencije države, koje su iznosile 8.000 EUR po vozilu, pa je trenutno oko 1.700 automobila starosti između jedne i tri godine. - Od 8. maja svi moraju da budu u beloj boji,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.