NavMenu

I dalje bez zvaničnih podataka o broju rent a car agencija u Srbiji - Za pokretanje posla najmanje tri automobila

Izvor: eKapija Petak, 29.12.2017. 14:10
Komentari
Podeli
Nema podataka koliko ima rent a car agencija u Srbiji (Foto: Rock and Wasp/shutterstock.com)Nema podataka koliko ima rent a car agencija u Srbiji
U Srbiji ne postoji tačan podatak o broju rent a car agencija, a budući da se o njihovom poslovanju ne govori mnogo, dešava se da ovu oblast mnogi poistovećuju sa delovanjem u sivoj zoni. Iako je činjenica jedan deo pružalaca rent a car usluga ne posluje "po pravilima", u našoj zemlji postoji i značajan broj onih koji posluju legalno, i to - vrlo isplativo, sudeći po komentarima koje su nam u tim preduzećima dali.

Koja su pravila za osnivanje agencije, ko ih kontroliše, ko su najčešći korisnici njihovih usluga i koliko je ovaj biznis isplativ - pitanja su na koje smo potražili odgovor.

Poslovanje rent a car agencija u Srbiji je regulisano Zakonom o turizmu, članom 101. Istim članom uređena je i oblast limo servisa, odnosno iznajmljivanje vozila sa vozačem. U oba slučaja, predmet iznajmljivanja su isključivo putnički automobili. Ove usluge zapravo se posmatraju kao - turističke, pa agencije potpadaju pod nadležnost Ministarstva turizma.

Vozila ne starija od 5 godina

Agencije za iznajmljivanje vozila moraju da budu registrovane u APR-u formi privrednog društva, drugog pravnog lica, preduzetnika ili ogranka stranog pravnog lica. Dakle, ovu delatnost može obavljati i udruženje, sa odgovarajuće registrovanom delatnosti.

Po Zakonu o turizmu, vozila koja su predmet iznajmljivanja ne mogu da budu starija od pet godina i moraju da ispunjavaju uslove utvrđene propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima. Rent a car mora da poseduje najmanje tri registrovana vozila.

(Foto: kryzhov/shutterstock.com)
Iz resornog ministarstva za eKapiju kažu da nemaju tačne podatke koliko rent a car agencija posluje u našoj zemlji. Razlog tome je, kako objašnjavaju, što Registar turizma i dalje ne radi punim kapacitetom.

- I rent a car agencije se, kao i svi ostali privredni subjekti, registruju u Registru privrednih subjekata pri APR-u, sa pretežnom delatnošću. Postoji i zakonska obaveza da se evidentiraju u Registru turizma, ali Registar turizma ne radi punim kapacitetom, te se ovi subjekti zasad ne evidentiraju. Registar turizma evidentira samo turističke agencije, organizatore i posrednike - objašnjavaju iz Ministarstva turizma.

Sektor turističke inspekcije, kako dodaju iz ministarstva, jeste nadležan za kontrolu zakonitosti poslovanja subjekata koji pružaju usluge iznajmljivanja vozila, ali nije nadležan i ne vodi službenu evidenciju o registrovanim subjektima koji se bave tom delatnošću.

Carstvo franšiza

U okviru Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA), koja okuplja 262 punopravne članice, posluje i pet rent a car agencija, kažu za eKapiju u toj organizaciji. Predstavnici YUTA-e, za eKapiju pojašnjavaju da je u našoj zemlji ova delatnost profitabilna, te da se, po kvalitetu usluga, dobro kotiramo u svetu.

- To su članice najvećih franšiza na svetu - Hertz, Europcar, Avis, Budget, Sixt. Sa flotom od 3.500 vozila, Odbor za rent a car YUTA-e predstavlja najreprezentativnije udruženje rent a car agencija u Srbiji - kaže za eKapiju Aleksandar Seničić, direktor YUTA-e.


On pojašnjava da ove franšize visoko pozcionaraju Srbiju na svetskoj rang listi, po kvalitetu pružanja usluga iznajmljivanja vozila, kao i po broju realizovanih transakcija.

On objašnjava da, kako bi neka agencija za iznajmnjivanje vozila postala članica YUTA, nepohodna je Zakonska registracija rent a car agencije u APR kao i pismena preporuka dve postojeće rent a car članice.

(Foto: Niyazz/shutterstock.com)
70% stranih klijenata


Seničić pojašnjava da od 70% ukupnih rezervacija u rent a car agencijama čine inostrani klijenti.

Sa ovim se slaže i Dragana Milošević, vlasnica Alpha rent a car Beograd, koja pojašnjava da su im stranci najčešći klijenti. U posao sa iznajmljivanjem automobila, pojašnjava naša sagovornica, dospela je radeći najpre za jednu agenciju koja je zatvorena, a onda je osnovala svoju i preuzela većinu klijenata.

Alpha rent a car iznajmljuje pretežno vozila marke Fiat i Škoda, raznih veličina.

- Od ovog posla može sasvim lepo da se živi, u zavisnosti od broja vozila. Taj broj u našoj agenciji stalno varira, ali tačan broj vam sigurno nikad niko neće tek tako saopštiti - objašnjava Milošević za eKapiju.

Ona smatra da za pokretanje ovog biznisa treba oko 50.000 EUR, za kupovinu vozila i ostale troškove.

U Srbiji posluju i rent a car agencije Dalmos, Monza, Union, Grand Mobile...

S.Š.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.