NavMenu

Manje šećera i masti, više kupaca - Zdrava ishrana u fokusu i potrošača i proizvođača

Izvor: eKapija Petak, 17.11.2017. 09:03
Komentari
Podeli
(Foto: id-art/shutterstock.com)
Zdrava ishrana koncept je kome teži sve veći broj ljudi u svetu, pa bez obzira na to što stanovništvo Srbije u proseku unosi za trećinu više kalorija nego pre 50 godina, ovaj trend kuca i na naša vrata. I kada su u pitanju proizvođači i potrošači.

Prema jednom istraživanju Nielsena, skoro tri od četiri potrošača istočne Evrope želi da zna sve o sastojcima hrane koju konzumira, a poput svojih suseda, i potrošači u Srbiji povećanu pažnju pridaju nutritivnim etiketama.

O količinama masti, ugljenih hidrata, šećera, proteina ili soli u svojim proizvodima, ozbiljno razmišljaju i sve kompanije koje žele da obezbede konkurentnost na tržištu u godinama koje slede. Suhomesnati proizvodi sa smanjenim procentom masti, čisti proteinski jogurti, užine od celih zrna žitarica, keks bez šećera, samo su neki od artikala koji se jakim reklamnim kampanjama nude kupcima u Srbiji.

Svetske korporacije imaju i jasno postavljene ciljeve o promenama u svojim proizvodima, kako bi pomogle ljudima da upravljaju dnevnim unosom kalorija.

Mondelez International, jedna od vodećih globalnih kompanija u segmentu grickalica, u Srbiji prisutna sa brendovima milka, toblerone, tuc, elvita, barni, oreo, ima plan da proizvodi koji su "bolji izbor" za zdravlje, do 2020. godine učestvuju u 25% prihoda kompanije. Kako bi postali globalni lider u zdravim grickalicama, nastojaće da prošire zdrave brendove u portfoliju i razvijaju ih dvostruko brže od osnovnih proizvoda.

- Povećaćemo mogućnost kontrole porcija za 25%, redukovaćemo količinu natrijuma i zasićenih masti za 10%, povećati zastupljenost žitarica od celog zrna za 25% i stavićemo etiketu sa brojem kalorija na prednju stranu svih relevantnih proizvoda, i to globalno – rekao je za oktobraski broj Progressive magazina Ivaylo Naydenov, generalni menadžer ove kompanije za Rumuniju, Bugarsku i tržišta Istočnog Jadrana.

Ovakve primere slede i domaći proizvođači. U kompaniji Štark, koja je među vodećim konditorima na našem tržištu, za naš portal kažu da prate sve consumer trendove, te najavljuju da će healty program biti značajan deo portfolija, odnosno novih proizvoda koji su u planu već za sledeću godinu.

- Razmišljamo u pravcu smanjenja učešća šećera, povećanju procenta kakaa, korišćenju supstituta i drugih zdravijih sastojka koji će odgovoriti na trendove koji dolaze. Već od sledeće godine imaćemo nekoliko noviteta na platformi zdravije ishrane, naročito u dečijem segmentu, u kombinaciji čokolade i mleka – kaže za naš portal Jelena Petrović, marketing menadžerka u ovoj kompaniji, podsećajući da se u proizvodnji popularnih Najlepših želja već ne koriste biljne masnoće, već isključivo kakao buter.

Zbog povećane isplativosti ponude zdravih proizvoda, na tržištu nastaju i nove kompanije koje ceo svoj asortiman zasnivaju na zdravim navikama potrošača.

U Suncokretu iz Hajdukova u okolini Subotice, kažu da od osnivanja 1989. izrađuju proizvode od 100% prirodnih sastojaka. Pod brendom granum proizvode od 2014. godine, a izvoze i na tržište EU. U asortimanu su devičanska jestiva ulja, puteri i namazi, barovi na bazi žitarica, kao i prirodna kozmetika. Gotovo trećina proizvodnje namenjena je ino tržištima, dok se 70% prometa ostvari na domaćem.


- Možemo slobodno reći da je u poslednjih 5 godina isplativost ovakve proizvodnje mnogo veća – kažu za naš portal, precizirajući da se pod granum brendom izvozi u Crnu Goru, BIH, Norvešku i Holandiju, a pod privatnom robnom markom i u Mađarsku, Francusku i Veliku Britaniju.

(Foto: Daria Vasilyeva/shutterstock.com)
Apsolutno su, ističu, sigurni da će trend zdrave hrane konstantno jačati, kako na svetskom tako i na domaćem tržištu. Zbog togam kontinuirano šire svoj portfolio. Ove godine su plasirali novu grupu proizvoda - organske krekere, a u narednoj je u planu proizvodnja još tri potpuno nove grupe, dodaju.

Kako ovakve kompanije dobar deo sirovina nabavljaju sa naših podneblja, okretanje pravilnoj ishrani šansa je i za dobavljače posvećene "zdravim vrednostima".

Istraživanja pokazuju da se potrošači u Srbiji u 84% slučajeva okreću zdravim i organik proizvodima ukoliko žele da koriguju svoju telesnu težinu (druga opcija je fizička aktivnost), što predstavlja veliki procent i u odnosu na svet. Mnogi su tako, već danas, voljni da plate više za proizvode koji ne sadrže neželjene sastojke, a gde je to moguće traže se i lokalne, prirodne organske alternative kako bi se sledili zdravi izbori u ishrani.

Ivana Bezarević
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.