NavMenu

Mašine su tu da rade sa vama, ne za vas - Inovacije menjaju tradicionalne okvire poslovanja

Izvor: eKapija Nedelja, 08.10.2017. 17:20
Komentari
Podeli
(Foto: Zapp2Photo/shutterstock.com)
Inovativne kompanije koje se bave maloprodajom već sada imaju robote koje pokreće veštačka inteligencija i koji rade u njihovim skladištima, pa čak i automatski poručuju robu kada opadne stanje zaliha. Komunalna preduzeća koriste veštačku inteligenciju za projektovanje potražnje za strujom, a proizvođači automobila je upotrebljavaju u automobilima bez vozača.

Ove informacije, deo studije koju je objavio Globalni institut McKinsey na temu veštačke inteligencije, pokazuju da će jedan od najvažnijih izvora produktivnosti u budućnosti biti upravo automatizacija poslovanja.

Ipak, taj ubrzani razvoj neće proći bez ozbiljnih izazova. Kako prevazići promene koje u tradicionalni način poslovanja unosi digitalna transformacija? Šta sa ljudima koje na radnim mestima zamene roboti? Da li je tehnologija dovoljno bezbedna?

Na ova i druga pitanja pokušali su da odgovore panelisti okupljeni na konferenciji SEE Innovation Summit održanoj u Beogradu 2. i 3. oktobra.

Vilijam Karbone, Cognitive Solutions Lead u kompaniji IBM Watson, Janez Križan, šef sektora za digitalnu transformaciju i inovacije u kompanijama Vip mobile Srbija i A1 Slovenia, Branko Greganović, prvi čovek NLB banke u Srbiji, Miša Živić, direktor i osnivač kompanije LeanPay i Petar Kosovac iz Telenora, slažu se da nijedna industrija danas ne može bez tehnologije.

Petar Kosovac, zadužen za razvoj u kompaniji Telenor, objašnjava da kompanije, ukoliko žele da opstanu na tržištu, moraju da primene filozofiju startapa i da konstantno smišljaju nove modele poslovanja, te da budu dovoljno spremne i fleksibilne, kako bi se prilagodile svim promenama koje tehnologija donosi.

- Svet se jako brzo menja i teško je reći da li će u budućnosti postojati banke, telekomi i druge kompanije kao takve. Svako predviđanje je rizično, jer smo već dovoljan broj puta bili svedoci koliko su promene brze i neočekivane. Zato, put je u konstantnom pokušavanju uprkos tome što to garantuje i veliki broj pogrešaka. Ipak, to je jedini način da se opstane i prilagodi promenama, kakve god one na kraju bile - kaže Kosovac za eKapiju.

Janez Križan kaže da, baš kao i kompanije u mnogim drugim industrijama, i one koje posluju u oblasti telekomunikacija moraju da pronađu nove biznise, jer je u tradicionalnom poslovanju u ovoj oblasti konkurencija sve veća, a zarade kontinuirano padaju.

- Telekomi će u budućnosti više zarađivati na iznajmljivanju infrastrukture koju poseduju nego na samim uslugama koje pružaju - dodaje on dok Branko Greganović iz NLB banke kaže da će i bankarstvo morati da bude mnogo inovativnije u svom budućem poslovanju.

Kao jednu od najvažnijih promena u oblasti finansijskih usluga on vidi ulazak novih igrača koji nude usluge plaćanja, pozajmljivanja novca, finansiranja...

- Monetarni sistem, kakav je danas, i dalje znači da banke imaju neizostavnu ulogu. Međutim, to ne znači da nema potrebe za promenama - kaže on. Tako, navodi, banke će morati da rade na "raspakivanju" usluga koje tradicionalno nude klijentima.

Jednu od tih usluga, kupovinu na rate, pokušava da promeni srpski startap LeanPay. Osnivač ove kompanije Miša Živić kaže da korisnici više ne žele da za svaku pojedinačnu stvar moraju da se pojedinačno angažuju, već traže jednostavna rešenja za svakodnevna pitanja i probleme.

Budućnost je u tome da kompanije nude objedinjene usluge, slažu se svi učesnici panela, i naglašavaju da bi tu tehnologija i veštačka inteligencija trebalo da daju svoj veliki doprinos.

Već pomenuta studije kompanije McKinsey naglašava i da će države takođe morati da drže korak sa ovim promenama, kroz usvajanje zakona koji podržavaju pravičnost bez sputavanja inovativnosti i proaktivne identifikacije poslova za koje postoji najveća verovatnoća da će biti automatizovani.

(Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)
Jedan od zadataka biće i obezbeđivanje programa prekvalifikacija za ljude čiji je posao pod rizikom zbog automatizacije. Njima treba omogućiti da steknu odgovarajuće veštine kako se ne bi takmičili, već radili sa mašinama.

- Mašine su tu da rade sa vama, a ne za vas - smatra i Vilijam Karbone iz kompanije IBM i dodaje da su "roboti i veštačka inteligencija tu da život učine lakšim".

Karbone objašnjava da bi, na primer, čak 70% poslova u finansijskom sektoru moglo u bliskoj budućnosti da nestane, ali i naglašava da "to treba posmatrati kao priliku a ne opasnost".

- Ne treba opterećivati ljude poslovima koje i mašine mogu da rade - kaže Karbone i dodaje da će to novostečeno vreme dati prostor za dalji napredak i razvoj.

Branko Greganović, prvi čovek NLB banke u Srbiji, čak kaže da bi trebalo da se pripremimo na to da "u budućnosti možda više uopšte nećemo imati poslove, barem ne na način na koji ih sada posmatramo" i dodaje da ćemo morati "da naučimo da živimo sa tim viškom slobodnog vremena".

Srbija mora sama da iskoristi svoje potencijale

Srbija je, smatraju učesnici panela, u dobroj poziciji kada je hvatanje u korak sa tehnološkim napretkom u pitanju, ali je neohodan veliki rad da bi se ti potencijali i ispunili. Najvažnije je, kaže Petar Kosovac, imati vere i biti ubeđen u mogućnost promene.

- Promena treba da dođe iznutra, od nas samih, i ako nema vere u to ništa nećemo moći da promenimo. Nema svrhe čekati da neko sa strane dođe i donese kofere novca koji će rešiti naše probleme - dodaje on.

Dobra stvar za Srbiju mogla bi da bude i činjenica da može da uči na iskustvima drugih i izbegava njihove greške. Tako, mogli bismo da "preskočimo" mnoge stepenike i brže uhvatimo korak sa svetom.

Veliki problem, kažu učesnici panela iz inostranstva Janez Križan i Vilijam Karbone, jeste "potcenjivanje sopstvenih potencijala".

- Iskustva kroz koja je Srbije prošla mnogo su kompleksnija od onih u zapadnim društvima. Ukoliko biste bolje kanalisali svu tu energiju, napredak bi bio mnogo brži. Važno je i razviti bolje liderstvo u svim segmentima, ali i obezbediti veću povezanost ljudi sa biznis iskustvom i onih koji imaju dobre i inovativne ideje - kaže Karbone.

M.V.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, IT, Telekomunikacije

EPS pustio u rad mobilnu aplikaciju "Uvid u račun"

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Putem aplikacije, domaćinstva i mali kupci imaju mogućnost da na mobilnom telefonu, na veoma jednostavan način prate potrošnju električne energije, plate račune, provere mesečne zaduženja i uplate tri godine unazad, kao i da dobiju obaveštenja i ulože prigovor., saopštio je EPS. Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" dostupna je korisnicima na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.