NavMenu

Za srpsku startap zajednicu 84,5 mil EUR - Sledi proširenje naučno-tehnoloških parkova

Izvor: eKapija Petak, 20.05.2022. 09:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Gajus/shutterstock.com)Ilustracija
U Naučno-tehnološkom parku "Beograd" potpisan je sporazum na osnovu kojeg će EU i Svetska banka zajednički finansirati srpske istraživačke i startap zajednice, u ukupnom iznosu od 84,5 mil EUR.

Sporazum su potpisali šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre i predstavnik Svetske banke u Srbiji Dušan Vasiljević, u prisustvu, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

Oni su u NTP Beograd obišli kompanije Charge&Go, Anoris tehnology, Pirate Art i Design.

Od ukupne vrednosti projekta, EU će donirati 41,5 mil EUR, dok će Svetska banka dati kredit u iznosu od 43 miliona. Projekat će biti realizovan u saradnji sa Fondom za nauku Republike Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Vučić je prilikom obilaska NTP Beograd naveo da je Srbija u prva tri meseca ove godine ostvarila izvoz u IT sektoru u vrednosti od približno 600 mil EUR.

Srbija je, kako je rekao , na početku procesa digitalizacije, pre par godina, imala godišnji izvoz u tom sektoru oko 500 miliona evra, što je sada nadmašeno već u prvom kvartalu.

On je najavio i da za NTP Beograd treba da se gradi još jedna zgrada, jer je pre četiri godine tu bilo svega dvadesetak inovativnih kompanija, dok ih sada ima približno 120.


Brnabić je poručila da će biti nastavljena ulaganja u nauku i nove tehnologije, najavivši da će ove godine ukupan izvoz IKT sektora Srbije biti 2,5 mlrd EUR, sa suficitom od 1,5 milijardi, čime će biti dostignut cilj o izvozu u ovom sektoru.

Ona je kazala i da Srbija završava regovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj o 400 mil EUR za fakultete, nauku, opremu i proširenje naučno-tehnoloških parkova.

- U Beogradu će biti izgrađena još jedna zgrada od 16.000 kvadratnih metara, razgovaramo sa Čačkom i sa Nišom o proširenju, u Novom Sadu za tim još uvek nema potrebe, jer mogu da nađu partnere u privatnom sektoru, predočila je Brnabićeva, prenosi sajt Vlade.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.