NavMenu

NTP Beograd objavio poziv za novi program podrške startapima u najranijim fazama razvoja - Za ubrzan razvoj inovativnih ideja do 15.000 švajcarskih franaka

Izvor: eKapija Nedelja, 20.12.2020. 21:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Gajus/shutterstock.com)Ilustracija
Naučno-tehnološki park Beograd, uz podršku Vlade Švajcarske, objavio je danas javni poziv za Raising Starts, novi program podrške startap timovima i kompanijama za ubrzan razvoj inovativnih proizvoda i usluga u najranijim fazama razvoja.

Program obuhvata intenzivne obuke za razvoj biznisa, mentorstvo, kao i finansijsku podršku do 15.000 švajcarskih franaka a prijave su otvorene do 25. januara 2021. godine.

Program će, kako je rečeno na današnjem onlajn događaju, pokriti troškove namenjene izradi prototipa, razvoju biznis modela, istraživanju tržišta, te testiranju prvih kupaca, zaštiti intelektualne svojine kao i ostale troškove koji su u vezi sa razvojem novih proizvoda ili usluga.

Na ovaj način, kroz više javnih poziva, u naredne tri godine Raising Starts će podržati razvoj do 100 novih startap kompanija, a osim Beograda proširiće svoj obuhvat u regione Niša i Čačka.

Gordana Danilović Grković, v.d direktorka Naučno-tehnološkog parka Beograd je na onlajn predstavljanju programa Raising Starts, rekla da ceo svet i sve razvijene ekonomije osnivaju i unapređuju programe podrške, u cilju postizanja konkurentnosti.

- Mnoge zemlje razvijaju programe podrške, od inkubatora, habova, akcelatora, tehnoloških parkova i konstantno unaređuju i tu paletu šire. To radimo jer su inovacije ključni faktor konkurentosti za društvo. Nema izvoza ako niste inovativni – rekla je Danilović Grković.

Ističe i da su inovacije veliki rizik danas, te da u ekonomijama u kojima nema podrške, mali broj pojedinaca se i odlučuje da inovira.

- Ako inovacija ne uspe, štetu imaju samo pojedinci i kompanije, ali ako inovacija uspe, korist ima celo društvo. Zato je važno da što više ljudi i kompanija podržimo kako bi ubrzali naš razvoj. Iz tog razloga i pokrećemo ovaj pogram, a zato smo i pokrenuli i NTP Beograd. NTP je dosad, podržao razvoj više od 100 kompanija, dok kompanije članice danas zapošljavaju više od 850 visoko-obrazovanih i izvoze u preko 40 zemalja na svetu – izjavila je danas v.d. direktorka NTP Beograd.


Ko može da se prijavi na program Raising Starts?

Prema Startup Genome istraživanju, nedostatak finansijske podrške za startape u najranijim fazama razvoja predstavlja jedan od najvećih izazova startap ekosistema u Srbiji, i da bi nastavio da raste neophodni su novi mehanizmi podrške investiranju.

Raising Starts je prvi program ovog tipa u Srbiji koji istovremeno obezbeđuje i stručnu i finansijsku podršku startapima u najranijim fazama razvoja.


Na ovaj program, mogu konkurisati startap timovi od najmanje 2 člana i inovativne kompanije osnovane ne duže od dve godine do datuma objavljivanja javnog poziva, a koji razvijaju inovativne proizvode i usluge.

- Uz stručnu i finansijsku podršku u ranoj fazi razvoja, a uz pristup savremenim inovacionim laboratorijama i mreži partnera, investitora i drugih startap osnivača u NTP Beograd, Raising Starts će omogućiti startap timovima i kompanijama da steknu neophodna znanja i veštine kako da premoste prepreke na putu od inovativne ideje do spremnosti za investicije i izlazak na globalno tržište – navode iz NTP Beograd.


O programu

Program Raising Starts je kreiran kroz projekat "Tehnopark Srbija 2 – Podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova" kojim Vlada Švajcarske podržava dalji razvoj inovacija i tehnološkog preduzetništva u Srbiji.

Program sprovodi NTP Beograd po Memorandumu o saradnji potpisanom između Vlade Republike Srbije i Vlade Švajcarske (Državni sekretarijat za ekonomske poslove SECO).

Cilj je, kako navode iz NTP-a, osnivanje i razvoj novih inovativnih kompanija koje će doprineti povećanju izvoza, novih zapošljavanja i omogućiti mladima da u Srbiji razvijaju inovativne biznise koji su rame uz rame sa svetom.

S. P.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.