NavMenu

Strateško ulaganje u startap ekosistem Srbije omogućiće održivost i rast

Izvor: RTS Nedelja, 01.11.2020. 13:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Gajus/shutterstock.com)Ilustracija
Strateški plan ulaganja u startap ekosistem je dugoročno i dobro postavljen u programu Vlade Srbije, ocenio je za RTS Nebojša Đurđević, direktor Inicijative Digitalna Srbija. Smatra da je neophodno promeniti Zakon o deviznom poslovanju i omogućiti srpskim kompanijama povoljniji položaj u odnosu na globalnu konkurenciju.

Nastavak digitalizacije je jedan od prioriteta Vlada Srbije. Nebojša Đurđević naglašava da u tom planu ima veoma pozitivnih stvari koje su dugoročne i dobro postavljene, a jedna od njih je strateško ulaganje u startap ekosistem.

Đurđević je istakao za Jutarnji dnevnik da se taj plan fokusira na razvoj komponenata koje su ključne da bi u narednih pet godina taj startap ekosistem, koji ima veliki potencijal, mogao da bude održiv za privatne investicije i da nastavi sam da raste.

Izmeniti Zakon o deviznom poslovanju

Naveo je i da bi trebalo da budu u planu, a sada ih nema i to koči digitalnu ekonomiju, promene u Zakonu o deviznom poslovanju. Ocenio je da taj zakon unosi mnogo opterećenja za srpske kompanije da ih dovodi u nepovoljan položaj u odnosu na regionalnu i globalnu konkurenciju i da, kako je ukazao, praktično onemogućava uvođenje inovativnih modela i praksi koje su već uobičajene u svetu.

- Ima rešenja, verujemo da osnovni problemi mogu da se reše i to bi dovelo do povećanja deviznih priliva, zbog toga što bi se povećale strane investicije ali i prihodi naših kompanija koje dolaze iz inostranstva - smatra Đurđević.

IT sektori različito pogođeni pandemijom

Očekuje da će i dalje biti veći prihod od izvoza IT usluga nego od izvoza malina. Rekao je da je IT sektor takođe pogođen pandemijom, ali i da tu ima razlika.

Istakao je da ima nekih sektora, kao što je gejming, gde je došlo praktično do velikog rasta, jer ljudi sede kod kuće i više se zabavljaju ali da, s druge strane, one IT kompanije koje su vezane za putovanje, ugostiteljstvo, imaju veliki pad.

- Međutim, sve ukupno zbog toga što pandemija očigledno traje, vidi se jedan globalni trend da bar po pitanju kompanija, ulaganja se nastavljaju i one će iskoristiti ovaj period da unaprede svoje sisteme i pripreme se za sledeći proizvod, što znaći da ima posla u IT kompanijama za taj sektor - zaključio je Nebojša Đurđević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.