NavMenu

Prva investicija Unicefa u srpski startap - Vršački Propter razvija VR platformu za onlajn nastavu

Izvor: eKapija Sreda, 15.07.2020. 13:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)Ilustracija
Propter, prva startap kompanija iz Srbije u koju je investirao Unicefov Inovacioni fond, razvija platformu za kreiranje sadržaja u virtuelnoj realnosti koju će moći da koriste i nastavnici i učenici. Domaća kompanija je jedna od 11 startap kompanija iz devet zemalja koje koriste tehnologiju za rešavanje digitalnih izazova sa kojima se suočavaju deca širom sveta.

Proizvodi koje razvijaju ove startap kompanije fokusiraju se na rešenja koja će pomoći da se unaprede mogućnosti za učenje ili digitalno povezivanje, a koje utiču na bolju zapošljivost.

Skoro četiri milijarde ljudi u svetu (od kojih je 29% između 18 do 24 godine) nemaju pristup internetu, te su uskraćeni za sve digitalne proizvode koji značajno mogu da im unaprede kvalitet života. Digitalni jaz između polova takođe raste, a studije ukazuju na to da je gotovo dvostruko više muškaraca nego žena na internetu. Ukoliko se situacija ne promeni, veliki deo broj mladih u opasnosti je od zaostajanja i isključivanja iz savremenog digitalnog sveta, navedeno je na sajtu Unicef Srbija.

Propter, startap kompanija iz Vršca koja je okupila gejmere i tehnološke entuzijaste, razvija platformu ScioXR koja omogućava jednostavno kreiranje VR/AR (XR) sadržaja kako bi osnažio učenike da uče kroz iskustva. ScioXR platforma omogućava korisnicima da naprave XR sadržaj fokusiran na STEM edukaciju, koji učenici mogu konzumirati na uređajima koji su im lako dostupi – pre svega na pametnim telefonima.

Platforma je namenjena nastavnicima i učenicima. Nastavnici će moći da koriste softver da bi napravili novi sadržaj u skladu sa svojim nastavnim programom koji će učenici moći da koriste tokom nastave. Sa druge strane, učenici će sticati nova iskustva, dok isprobavaju sadržaje koje su pripremili njihovi nastavnici, a moći će da i sami stvaraju sadržaj koji će svi moći da konzumiraju.


Planirano je da i se ovaj proizvod može koristiti kao dodatni edukativni materijal koji će pomoći učenicima da savladaju gradivo koje bi bilo teže razumeti bez VR ili AR tehnologije.

U toku je i naredni poziv Unicefovog Inovacionog fonda za startap kompanije koje razvijaju rešenja na blockchain tehnologiji, a više detalja na https://www.unicef.org/serbia/medija-centar/vesti/inovacioni-fond-konkurs-blockchain.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.