NavMenu

Srpski startapi jedini iz regiona drugi put na svetskoj Startup Genome mapi - Ekosistemi Beograda i Novog Sada vredni oko 502 mil USD

Izvor: eKapija Subota, 27.06.2020. 13:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: dotshock/shutterstock.com)Ilustracija
Američka organizacija Startup Genome objavila je danas novo izdanje svog redovnog godišnjeg izveštaja koje donosi procenu da startap ekosistem Beograda i Novog Sada vredi oko 502 mil USD, uz podatak da je Srbija pozicionirana u top pet zemalja po broju blokčejn developera u svetu, objavila je Inicijaiva Digitalna Srbija.

- Uključivanje Srbije u ovo najrelevantnije godišnje istraživanje o startapima na svetu pokrenuli smo zajedno sa Kabinetom ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića, dok su u samom prikupljanju podataka učestvovali ključni igrači iz domaće startap zajednice - kažu u IDS.

U ovogodišnjem Startup Genome istraživanju učestvovalo je gotovo 300 startap ekosistema širom sveta što ga čini najopsežnijim do sada. Novo istraživanje daje mnogo realniju sliku o tome gde se u svetskim okvirima nalazi naša preduzetnička scena jer je imalo daleko veći obuhvat u odnosu na prošlu godinu kada su posmatrana 54 ekosistema.

Celokupan izveštaj dostupan je javnosti, a u njemu je drugi put analiziran ekosistem Beograd i Novi Sad, jedini u regionu Zapadnog Balkana.

Verovatno najvažniji podatak izložen u istraživanju odnosi se na procenu vrednosti analiziranih startap ekosistema. Ove godine, računica američkih istraživača kaže da vrednost ekosistema Beograd-Novi Sad iznosi oko 502 mil USD.

U izveštaju se i ove godine ukazuje na to da postoji značajan prostor za poboljšanje indeksa investicionih aktivnosti, jer se Srbija, prema nivou investiranja u startape, i dalje vrednuje najnižom ocenom.

- Država je u poslednje četiri godine uložila blizu 100 mil EUR u izgradnju inovacione infrastrukture i mehanizama za podršku startap kompanijama. Izgradili smo četiri najsavremenija naučno-tehnološka parka u kojima nauka i privreda zajednički rade na razvoju vrhunskih inovacija za globalno tržište. Otvorili smo deset inovacionih startap centara u regionima Srbije, a do kraja godine biće ih još četiri. Država prepoznaje problem nedostatka investiticija u startapove i zato smo u prethodnom periodu doneli značajne poreske podsticaje za ulaganje u startap kompanije. Nastavićemo da radimo na razvoju mehanizama kojima se stimulišu bogate kompanije i pojedinci iz Srbije, koji su do sada uglavnom investirali u tržište nekretnina, da više ulažu u srpske startapove. Osim toga, u saradnji sa Startup Genome-om radimo na razvoju novih programa finansiranja, a jedan od njih je i Nacionalni fond za sufinansiranje inovacija. Taj fond ce biti dodatni podsticaj predstavnicima venčurnog kapitala iz celog sveta i investitorima da ulažu u srpske startap kompanije - rekao je Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

Autori izveštaja prepoznaju rast u domenu domaće industrije video-igara kroz dve velike akvizicije - novosadski studiji 3Lateral i Eipix postali su u prethodnoj godini deo globalnih gejming lidera, kompanija Epic Games, odnosno Playrix. Srbija je i dalje pozicionirana u top pet zemalja po broju blokčejn developera u svetu, te izveštaj drugu godinu zaredom izdvaja blokčejn i video-igre kao domaće podsektore sa najvećim potencijalom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.