NavMenu

Završena gradnja NTP Niš na 14.000 m2 - Prvi stanari, svetski poznate tehnološke kompanije i domaći startapi, od avgusta u novom objektu

Izvor: eKapija Ponedeljak, 08.06.2020. 14:05
Komentari
Podeli
(Foto: Naučno tehnološki park Niš)
Izgradnja Naučno tehnološkog parka Niš (NTP Niš) koja je počela novembra 2018. je završena, a u toku je funkcionalno opremanje nameštajem i neophodnom opremom. Vrednost investicije u izgradnju i opremanje NTP Niš je 12,5 mil EUR, kaže za eKapiju direktor Milan Ranđelović i dodaje da se tokom jula očekuje useljenje članova NTP Niš kako bi u avgustu počeli sa radom u novom objektu na 14.000 m2.

- Zajedno sa investicijom u osnivanje Startap centra Niš, koji će postati deo NTP Niš, i izgradnju Višenamenske laboratorijske lamele Elektronskog fakulteta ukupna investicija u razvoj inovacionog ekosistema premašuje 20 mil EUR - kaže Ranđelović.

Investitor je Republika Srbija, preko Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dok je projektom upravljala Kancelarija za javna ulaganja Vlade Republike Srbije. Sredstva za izgradnju obezbeđena su iz kredita Evropske investicione banke, a Grad Niš pružio je administrativnu podršku i finansirao izgradnju nedostajuće i unapređenje postojeće infrastrukture sopstvenim sredstvima, u vrednosti preko milion evra.

U aprilu je raspisan i javni poziv za buduće stanare NTP na koji se javilo 15 tehnološko-razvojnih i 20 startap kompanija. Javni poziv je otvoren stalno i nakon preseka javila se još jedna startap kompanija čiji je postupak ocene prijave u toku.

- Nakon sprovedenog procesa administrativne provere, ocena prijava i sprovedenih intervjua sa stučnom komisijom, koju čine dekani Elektronskog i Ekonomskog fakulteta i troje iskusnih uspešnih privrednika iz oblasti IT i razvoja inovativnih proizvoda, odabrano je za članstvo u NTP Niš 12 tehnološko-razvojnih i 19 startap kompanija - navodi Ranđelović i dodaje da su prvi članovi NTP veliki broj startap, ali i tehnološko-razvojnih kompanija koje su već lideri na tržištu i ističu se kvalitetom svojih proizvoda i usluga, dok je njihov cilj da naredne tri godine u NTP Niš iskoriste kako bi započele ili nastavile da rade na razvoju inovativnih projekata.

Neke od njih su Istraživačko-razvojni centar Sentronis koji razvija i proizvodi instrumente visoke tehnologije za merenje magnetnih polja i električnih struja, a poznati su i po proizvodnji najboljeg 3D teslametra u svetu, zatim VERIEST i VTOOL koji se već desetak godina bave dizajnom i razvojem čipova.

- Iz sveta gejminga tu je Webelix koga podržava Google kroz svoj accelerator program kao jednu od 10 kompanija iz Evrope i gejming studio Sozap čija igra za mobilne telefone Armed Heist ima preko 10 miliona aktivnih igrača širom sveta. Jedan od projekata koji će se razvijati u NTP Niš je i RoboShepherd – prototip robota – pastira koji će umesto ljudi moći da izvodi stoku na ispašu. Ovaj inovativni projekat je rezultat saradnje kompanije Comin-Computer Engineering i Mašinskog fakulteta u Nišu - priča Ranđelović.

Članovi NTP Niš locirani na prvom spratu su i startap kompanije iz najrazličitijih oblasti sa ogrmonim potencijalom.
(Foto: Naučno tehnološki park Niš)
- Samo neke od njih su innSono koji se bavi razvojem tehnologija za obradu zvuka baziranih na metodama veštačke inteligencije, Hola Systems koji razvija interaktivne uređaje i pametne sisteme i CarSync koji svoju platformu za deljenje i bolje korišćenje vozila već testira u Silicijumskoj dolini. Gejmerski deo čine ITC Studio koji se generalno bavi razvojem VR multimedijalnog sadržaja, ali je akcenat stavio na VR igre u oblasti sportskih simulacija i mladi tim ServerBytes koji svojom platformom sa neograničenim skupom funkcionalnosti nastoji da olakša posao gejm developerima, pa se njihov projekat jednostavno može opisati kao Wordpress za razvoj video igara - ističe naš sagovornik.

Kako navodi, NTP Niš je osnovan sa ciljem pružanja infrastrukturne podrške inovacionoj delatnosti, koja u okviru definisanog prostora pruža infrastrukturne i stručne usluge privrednim društvima, naučno-istraživačkim i inovacionim organizacijama radi njihovog povezivanja i što brže primene novih tehnologija, stvaranja i plasmana novih proizvoda i usluga na tržištu, u cilju ubrzanog tehnološkog razvoja zemlje, a na osnovu primera dobre međunarodne prakse u ovoj oblasti.

- Cilj je i privlačenje inovativnih tehnološko-razvojnih kompanija i stvaranja uslova za njihov razvoj kroz povezivanje sa naučno-istraživačkim i visokoškolskim organizacijama, kao i podsticaje povratnog uticaja na razvoj naučno-istraživačkih organizacija, pre svega Univerziteta u Nišu kroz zajednička istraživanja sa tehnološkim kompanijama, a u cilju komercijalizacije inovacija nastalih u procesu istraživanja i razvoja Ranđelović i dodaje da je jedan od ciljeva i zapošljavanje mladih obrazovanih kadrova, kao i stvaranja uslova za povratak naših stručnjaka iz inostranstva.

Ivana Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.