NavMenu

Završetak izgradnje NTP Niš početkom juna

Izvor: Tanjug Sreda, 06.05.2020. 12:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Goodluz/shutterstock.com)Ilustracija
Izgradnja Naučno-tehnološkog parka (NTP) u Nišu trebalo bi da bude završena u prvoj nedelji juna, pa će prvi stanari, tehnološke i startap kompanije, moći da se usele već u julu ove godine.

Objekat ima 14.000 kvadrata, a ukupna vrednost zgrade, priključnih saobraćajnica i druge infrastrukture je 15 mil EUR.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović kaže da je Grad izdvojio 2 mil EUR za pristupne saobraćajnice, infrastrukturne priključke, kružne tokove i radove na Bulevaru Nikole Tesle na koji NTP izlazi.

- Uradili smo nešto na šta je Grad decenijama čekao. Ovo će biti jedan novi naučni, inovativni i obrazovni centar, mesto gde će se stvarati nova vrednost - ističe Bulatović za Tanjug.

Nakon izbora prvih firmi, za koje je javni poziv trenutno u toku, tokom jula prvi stanari bi mogli da se usele u Park a da već početkom avgusta krenu da posluju, kaže direktor NTP Niš Milan Ranđelović.

- NTP je nedavno raspisao javni poziv kompanijama koje žele da svoj rad započnu ili nastave u ovom prostoru.
Očekujemo da se oko 3.000 kvadrata ukupno izda u prvom javnom pozivu i time 250-350 radnih mesta kreira tokom ove godine - kaže Ranđelović za Tanjug.

Kada je reč o vrednosti radova na zgradi NTP, u objekat je uloženo 12,5 mil EUR.

Pored zgrade NTP-a se gradi i višenamenska laboratorija Elektronskog fakulteta čija vrednost je oko 7 mil EUR, pa su ukupne investicije u razvoj inovativne delatnosti u Nišu dosegle cifru od 20 mil EUR.

U toku su završni radovi na fasadi zgrade NTP-a, kao i završni radovi na enterijeru i uređenju prostora oko zgrade Parka koji će imati restoran, kafe bar, konferencijsku salu, podzemni parking, teretanu na otvorenom, kancelarije, ali i Muzej industrijske baštine Niša...

Direktor Regionalne privredne komore Niš Aleksandar Milićević kaže da je upravo iz tehnološke tradicije tog grada i proistekao veliki broj kompanija u Nišu i okolini a koje sada imaju potrebu za ovakvim savremenim prostorom za njihovo poslovanje.

- Očekujemo da će u prvom redu te kompanije naći ovde mesto, posebno iz oblasti IT sektora, elektronike i primenjenog mašinstva - rekao je Milićević za Tanjug.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.