NavMenu

Odobreno finansiranje za razvoj inovacija za 33 preduzeća

Izvor: eKapija Četvrtak, 05.12.2019. 14:58
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Multifunkcionalna rukavica za osobe sa oštećenim vidom, edukativna platforma za decu školskog uzrasta, trake za pasivnu zaštitu od vatre koje su napravljene od recikliranih sirovina i bioloških materijala samo su neke od inovacija koje će u narednom periodu razvijati preduzeća zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske unije i Vlade Srbije kroz projekat Razvoj novih proizvoda i usluga kroz komercijalizaciju istraživanja u malim i srednjim preduzećima, vredan 4,5 mil EUR.

Na svečanosti Innovation Date, Fond za inovacionu delatnost predstavio je 33 preduzeća kojima je odobreno finansiranje za razvoj inovacija u okviru Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija, u ukupnom iznosu od 4,1 mil EUR.

Inovativni projekti za koje je odobreno finansiranje dolaze iz različitih industrijskih oblasti, a najviše iz oblasti softvera i izrade aplikacija, Internet of Thnigs. Većina podržanih posluje u Beogradu, zatim Novom Sadu i Кragujevcu, navodi se u saopštenju Fonda za inovacionu delatnost.

Na svečanosti su se obratili ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Sem Fabrici.

Šarčević je ocenio da je ključ razvoja u obrazovanju, nauci i inovacijama.

- Budžet za inovacije raste od 2017. godine, tako je za 2020. godinu opredeljeno više sredstava kako za Fond za inovacionu delatnost tako i za Fond za nauku - rekao je ministar.

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da mala i srednja preduzeća čine okosnicu svake ekonomije i nosioci su 90% privredne aktivnosti u svakoj državi.

- Ona predstavljaju ključni faktor ekonomskog rasta i stvaranja novih radnih mesta. Želja je da se podstiče njihov rast i razvoj kroz implementiranje novih tehnoloških rešenja i kreativnih ideja, tako da one postanu realan proizvod na tržištu. Tu posebno mislimo na oblast veštačke inteligencije, robotike, blokčejna, povezanih uređaja - rekao je Popović.

Sem Fabrici je rekao da su rezultati izuzetni: prihodi finansiranih kompanija porasli su sa 6 mil EUR na 20 mil EUR u šest godina (+ 225%), stvoreno je 480 visokokvalifikovanih radnih mesta, izvoz je povećan za 8,4 mil EUR, podneseno je više od 33 nacionalne i 25 međunarodnih patentnih prijava.

Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac istakao je da je siguran da će nove inovacije osvojiti tržišta.

Preduzeća koja će biti finansirana su: Ninox, Tim Ing centar, NoveliC, Zanus, Suncokret, Ars Embedded Systems, Digital Mind, Crater Studio, Phytonet, Euro Heat, Snartfireblock, Animanistan, Pirate Art Studio, Boostowski, Stock Studio, Abstract, Carsync, Mechatronics and more, Just Smart, Videospacetv, Digital Worx, Herbelixa, Corten Art, Industrialanalytics, Humanless Agriculture Technologies, Propter, Miracle Dojo, Anoris Technology, Custom Cosmetics, Atfield Technologies, Gorostag Game Studio, White Lemur i Cropt. p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 120%; }p.western { font-family: "Calibri",sans-serif; font-size: 11pt; }p.cjk { font-family: "Calibri",sans-serif; font-size: 11pt; }p.ctl { font-family: "Times New Roman",serif; font-size: 11pt; }a:link { color: rgb(5, 99, 193); }


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.