NavMenu

POPOVIĆ: Biće pokrenuta inicijativa za osnivanje fonda za finansiranje startapa

Izvor: Tanjug Četvrtak, 29.08.2019. 11:33
Komentari
Podeli
(Foto: Đorđe Nikolić)
Srbija ima veliku perspektivu u inovacijama i razvoju startap kompanija i prepoznata je kao jedna od najvažnijih inovacionih centara u Evropi. Ovo je izjavio ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović nakon sastanka sa direktorom američke organizacije Startup Genome Žan Fransoa Gotjeom (Jean Francois Gauthier), gde su predstavljeni najvažniji rezultati istraživanja startap ekosistema, koji je sprovela ta organizacija.

Popović je naveo da je Srbija svrstana među pet liderskih ekosistema u Evropi pored Londona, Tel Aviva, Barselone i Helsinkija.

Rekao je da su se Beograd i Novi Sad pojavili u tom istraživanju i da je ono sprovedeno u preko milion kompanija u 154 gradova sveta.

Dodao je da su fakulteti u Srbiji resurs najboljih inženjera:

- Moramo učiniti sve da ubuduće imamo što više mladih, koji će upisivati tehničke fakultete. Nastavićemo ka tome da učinimo sve kako bi što više mladih otvaralo startap kompanije i kako bi privukli mlade iz regiona u Srbiju.

Istraživanje organizacije Startup Genome iz San Franciska pokazalo je i prednosti i kvalitet Srbije u gejmining i blokčejn industriji, rekao je Popović i dodao da i u tim granama Srbija ima veliku perspektivu.

Ministar je rekao da se sugestije i primedbe koje je dobila Srbija odnose na nedovoljan broj startap kompanija i naveo da na primer zemlje poput Izraela i SAD-a imaju i do 10 puta više startap kompanija.

Naveo je da srpske startap kompanije privlače investitore i izneo podatak da su tokom godinu dana ostvarene akvizicije srpskih kompanija u ovom sektoru više od 100 mil EUR.

Kako je rekao, ove godine će u gradovima koji nemaju fakultete biti otvoreno osam inovacionih startap centara a do sredine 2020. godine još šest takvih centara.

- To će omogućiti mladima da imaju najbolji prostor i najbolje tehnologije. Pomoći ćemo im da tako razvijaju svoje proizvode i usluge i da ih plasiraju na tržište - rekao je Popović.


Ministar je naveo da su sugestije koje je Srbija dobila od Startup Genome odnose na potrebu da se startapi više finansiraju, i dodao je da će to biti sprovedeno u delo, odnosno da će biti pokrenuta inicijativa za osnivanje fonda za finansiranje startapa.

- Resorna ministarstva će zajednički raditi na privlačenju novca u inovacioni startap eko-sistem u budućnosti - istakao je.

Najavio je da će biti nastavljena saradnja sa inicijativom Digitalna Srbija, čija je pomoć od velikom značaja.

Žan Fransoa Gotje je rekao da je veoma važan razvoj infrastrukture kada je ova oblast u pitanju, kao i da postoji dobar odnos i saradnja javnih institucija sa privatnim inicijativama. Naglasio je da je veoma važno da postoji finansiranje u ranoj fazi i da zajednica treba da podržava pokretanje startapa.

- Davaćemo preporuke, a sve u cilju da bi Srbija postala lider u otvaranju novih radnih mesta u ovoj oblasti - rekao je Fransoa Gotje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.