NavMenu

Inovativni sokovi, premazi, pekmezi, sirevi, pite... - Desing Taste Centar okuplja startap kompanije i mala i srednja preduzeća

Izvor: eKapija Petak, 19.07.2019. 11:52
Komentari
Podeli
(Foto: Desing)
Desing Taste Centar, kompanije Desing, okupio je startap kompanije i mala i srednja preduzeća, kako bi im obezbedili praktične obuke u cilju povećanja njihovog razvojnog kapaciteta i konkurentnosti na domaćem i inostranom tržištu. Podsetimo, u ovom projektu USAID-a učestvuje i BIPS hab.

Premium food design hub (DTC hab) ove godine odabrao je devet kompanija u prehrambenoj industriji, od ukupno prijavljenih 17, koje posluju u segmentu prerade voća i povrća, a posebno se bave proizvodnjom: funkcionalne hrane, organske hrane, hrane za decu, voćnih i povrtnih namaza, zdrave užine, visoko proteinske biljne hrane, nutritivnih barova.

To su: Agro Iris, Cold Pressok, HipBerry and Honey Immuniser, Leta SNB, Pekara Ključ doo, Polo doo, Konmark , Živi 100 doo (Vegapčić) i Candymoo (tim studenata Poljoprivrednog Fakulteta iz Beograda CandyMoo koji je ovogodišnji pobednik nacionalnog takmičenja Ekotrofelija Srbija).

- Izabrane startap kompanije i mala i srednja preduzeća imaće priliku da prođu kroz posebno kreiran program individualnih i grupnih aktivnosti i treninga u trajanju od devet meseci, sa intenzivnim razvojnim kampom od tri meseca, koji će pokriti sledeće oblasti: prehrambene tehnologije, industrijskog i veb dizajna, promotivne aktivnosti i B2B događaji, pristup tržištima i pristup izvorima finansiranja - rekla je za eKapiju Ana Popović, menadžer projekta.


Ko su učesnici DTC haba?

Agro Iris

"Zadruga" je brend socijalnog preduzeća Agro Iris iz Šapca. Mali poljoprivredni proizvođači iz svojih porodičnih voćnjaka beru voće, a Zadruga ga, u mobilnim sušarama, najsavremenijim metodama, suši i bez dodavanja aditiva i veštačkih aroma pakuje i plasira u prodajne objekte širom Srbije.

- Paletu naših proizvoda trenutno čine: suva šljiva (bez koštice), suva kruška (komadi), čips od jabuke, čips od sušenog duleka (bundeve) i čips od suve cvekle - kaže direktor kompanije Mladen Stanković.

Dodaje da Desing Taste Centar u potpunosti pruža ono što im u ovoj fazi razvoja treba, a posebno unapređenje kapaciteta, kako bi uspešno odoleli svim tržišnim izazovima uz zaštitu socijalne misije.

Cold Pressok

Cold Pressok iz Beograda osnovan je 2013. godine. Reč je o proizvodnji cold press - hladno ceđenih sokova na tržištu Srbije.U ponudi sokova je više od 30 različitih receptura, od zelenih sokova na bazi povrća, funkcionalnih bustera do egzotičnih smutija punog ukusa.

- Svi proizvodi su bez aditiva, bez termičke obrade, bez dodatog šećera, bez konzervanasa. Cold Pressok je proširio svoju ponudu na biljna mleka i veganske butere od koštunjavog voća - rekla je direktorica Sandra Avramovski.

Dodala je da je akcenat poslovanja na kontinuiranom inoviranju i razvoju novih tehnologija i receptura, pa je ulazak u DTC Hub prirodna ekstenzija daljeg razvoja.

HipBerry and Honey Immuniser

Poljoprivredno gazdinstvo Igor Đurđević iz Lajkovca predstavilo je Immuniser kao dobitnu kombinaciju meda i šipurka. Kao potpuno prirodan preparat za jačanje imuniteta, bolje varenje, lepši izgled kože i detoksikaciju, Immuniser je praktično rođen iz lične potrebe da se brine o zdravlju na prirodan način.

- DTC je prepoznao kvalitet, i potrebu da radi sa nama, jer mi želimo da napravimo i novi proizvod, i da ga plasiramo, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. Veoma nam je bitna i podrška da učestvujemo na međunarodnim sajmovima, kao što su PLMA u Amsterdamu, Fruit Logistika i mnogi drugi - istakla je Snežana Đurđević.

Leta SNB

Leta SNB je porodična firma iz Subotice (Palić), koja se bavi sušenjem i preradom voća i povrća. Prvi proizvod, zbog koga su sve i počeli bio je sušeni paradajz. Počeli su i proizvodnju soka od paradajza, koji prave bez bilo kakvih začina i dodataka.

- Sa nabavkom nove opreme i usvajanjem novih proizvodnih procesa, uveli smo i proizvode: slatko od ljutih paprika, pekmezi od kajsija, šljiva i jagoda, slatko od jagoda i višanja, a sušeni paradajz smo počeli da pravimo i u teglici sa maslinovim uljem. Posedujemo sopstveni proizvodni pogon na Paliću u okviru kojeg se nalaze: hladnjača za privremeni smeštaj voća i povrća, sušara za voće i povrće, oprema za pasiranje, kuvanje i punjenje proizvoda od voća i povrća, pasterizator, pakirnica i razna druga oprema i alat. Proizvodimo na prirodan način koristeći porodične recepte i ne koristimo nikakve veštačke aditive i konzervanse - pojasnio je Srđan Uzelac.

Leta SNB proizvodi slatko od ljutih paprika (Foto: Leta SNB)Leta SNB proizvodi slatko od ljutih paprika


Dodao je da su se za projekat Desing-a i USAID-a kvalifikovali za tri proizvoda - sušeni paradajz u pvc kesici sa zaštićenom atmosferom, sušeni paradajz u maslinovom ulju i slatko od ljutih paprika. Očekuju da će im eksperti iz Desing-a pomoći da unaprede ukupno poslovanje, a najviše u oblastima: proizvodno-tehnoloških procesa, unapređenje marketinških aktivnosti i unapređenje prodajnih aktivnosti.

Pekara Ključ

Beogradska pekara Ključ nalazi se na tržištu od 2006. godine. Čuvena je po svojim pitama sa ručno rađenim korama sa više od 30 različitih nadeva. Proizvodnja je fokusirana na tradicionalne proizvode, a osim pita u ponudi imamo i proje, tradicionalne kolače itd.

- Uvek se trudimo da inoviramo naše proizvode, a poslednja u nizu jeste vege heljdopita sa nadevom od proklijalog zrna pšenice i pečuraka. Takođe, trudimo se iz dana u dan da istražujemo nove ukuse ili nove načine pripreme - kaže Ivana Nikolić.


Na učešće u projeku motivisala ih je želja za osvajanjem novih tržišta i stvaranje novog proizvoda uz pomoć vrhunskih stručnjaka.

Polo doo

Kompanija Polo, sa sedištem u Čačku, osnovana je 1991. godine. Prva delatnost preduzeća bila je proizvodnja sirćeta i distribucija sirćetne kiseline, a potom su proširili svoju delatnost na preradu voća i povrća. Danas se kompanija može pohvaliti širokim asortimanom proizvoda od prerađenog voća i povrća. Proizvodni asortiman čini preko 30 proizvoda.

- Očekujemo da ćemo na projektu uspeti da kreiramo proizvode koji će po svi kriterijuma predstavljati premijum proizvod. Motiv za ulazak na ovaj projekat nam je dobro iskustvo proslogodišnjih učesnika projekta, kao i kvalitet kreiranih proizvoda - navodi Boško Jovanović.

Konmark


Preduzeće Konmark osnovano je 2007. godine , a od ove godine bave se preradom šumskog voća i gljiva, a ističu se namazi od vrganja i lisičarke. U selu Gradska, opština Crna Trava, uspostavili su pogon za preradu šumskih plodova.

- Proizvodi nose posebnu vrednost, jer se sakupljaju na području Vlasine, planine koja je zaštićeno prirodno dobro od nacionalnog značaja. Značajno je napomenuti da je najbliži idustrijski objekat udaljen od našeg pogona čitavih 35 kilometara i da hemizacija i modernizacija, posebno poljoprivrede, praktično nikad nije ni primenjena - ističe Dejan Štulović.

CandyMoo

CandyMoo tim čine studenti Jana Simonović, Ana Nedeljković, Marija Hristov, Dejana Kolović, Dušan Đurić, Nikola Mimić i mentori prof dr Jelena Miočinović i dr Zorana Miloradović. Pobedili su na pomenutom takmičenju, koje organizuje Udruženje prehrambenih tehnologa Srbije.

- Na takmičenju smo predstavili naš inovativni i ekološki premijum proizvod MOCaMELA, sir parenog testa sa medom i melasom. Sir je presvučen sa pčelinjim voskom, što mu dodatno daje lepotu izgleda i ukazuje na važnost prirodnih materijala. Melasa je sporedni proizvod industrije šećera, koji do sada nije u velikoj meri zastupljen u pripremi prehrambenih proizvoda. Počeci kreiranja proizvoda su ostvareni na fakultetu, a nakon toga smo zahvaljujući mlekari Granice iz Mladenovca imali prilike da proizvodnju ostvarimo i u industrijskim uslovima - objasnila je Miočinovićeva.

MOCaMELA je sir sa medom i melasom (Foto: CandyMoo)MOCaMELA je sir sa medom i melasom


Dodaje da učestvovanje u Premium Food Design habu za njih predstavlja priliku da unaprede svoje znanje, kao i da usavrše proizvod koji su razvili.

- Sledeći korak na kome intenzivno radimo je priprema za evropsko takmičenje Ecotrophelia Europe 2019 gde ćemo imati priliku da naš proizvod branimo pred mnogobrojnim i stručnim žirijem - najavila je Jelena Miočinović.

Aleksandra Kekić

Tagovi:
Design
Candymoo
Poljoprivredno gazdinstvo Igor Đurđević
Desing Taste Centar
DTC hab
Premium food design hub
Ana Popović
Mladen Stanković
Sandra Avramovski
Snežana Đurđević
Srđan Uzelac
Ivana Nikolić
Boško Jovanović
Dejan Štulović
Jana Simonović
Ana Nedeljković
Marija Hristov
Dejana Kolović
Dušan Đurić
Nikola Mimić
Jelena Miočinović
Zorana Miloradović
prerada voća i povrća
funkcionalna hrana
organska hrana
hrana za decu
voćni i povrtni namazi
zdrava užina
visoko proteinska biljna hrana
nutritivni barovi
Zadruga Agro Iris
sušenje voća
sušare voća
suva šljiva
suva kruška
čips od jabuke
čips od sušenog duleka
čips od suve cvekle
hladno ceđeni sokovi
zeleni sokovi na bazi povrća
funkcionalni busteri
egzotični smuti
biljna mleka
veganski buteri od koštunjavog voća
Immuniser
kombinacija meda i šipurka
prirodan preparat za jačanje imuniteta
sajam PLMA u Amsterdamu
sajam Fruit Logistika
sušeni paradajz
sok od paradajza
slatko od ljutih paprika
pekmezi od kajsija
pekmez šljiva
pekmez jagoda
slatko od jagoda i višanja
sušeni paradajz s amaslinovim uljem
hladnjača Palić
pasterizator
oprema za pasiranje kuvanje i punjenje proizvoda od voća i povrća
pakirnica
sušeni paradajz u pvc kesici sa zaštićenom atmosferom
pite sa domaćim korama
ručno rađene kore
proja
tradicionalni kolači
proizvodnja sirćeta
distribucija sirćetne kiseline
prerada šumskog voća i gljiva
namazi od vrganja i lisičarke
Vlasina
MOCaMELA sir
sir presvučen pčelinjim voskom
melasa
Ecotrophelia Europe 2019
Ekotrofelija Srbija
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.