NavMenu

PARSEC program - 2,5 mil EUR za startap, mala i srednja preduzeća

Izvor: Agrosmart Petak, 07.06.2019. 10:12
Komentari
Podeli
(Foto: Gajus/shutterstock.com)
Startap mala i srednja preduzeća iz Srbije koja se bave proizvodnjom hrane, energijom i životnom sredinom, imaju priliku da učestvuju u velikom evropskom programu PRASEC, vrednom 2,5 mil EUR, u kojem je jedan od partnera novosadski institut Biosens.

Reč je o projektu finansiranom iz Horizon2020 programa za istraživanja i inovacije koji ima za cilj da inovatorima – startap, malim i srednjim preduzećima obezbedi neophodne resurse kako bi razvijali, i na tržištu nudili proizvode i usluge zasnovane na tehnologijama osmatranja Zemlje (tzv. Earth Observation – EO).

Kako kažu u Biosensu, ovaj cilj biće ostvaren pokretanjem sveobuhvatnog biznis akceleratora, nudeći ukupno 2,5 mil EUR bez udela u kompaniji. Program će takođe obezbediti podršku u vidu mentorstva, treninga i saveta vezanih za izlazak na tržište. Projekat je fokusiran na tri rastuća sektora: hrana, energija i životna sredina, a PARSEC aktivnosti su zvanično započete 21. maja 2019. godine u Briselu i trajaće dve i po godine.

Ukazujući na značaj programa PARSEC u Biosensu, jednoj od najrazvijenijih naučnih institucija u ovom delu Evrope, ukazuju na to da era obrade velikih podataka, predvođene Kopernikusovom politikom besplatnih, potpunih i otvorenih podataka, ali i pojavom novih EO biznis modela, otvara beskrajne prilike za razvoj inovativnih usluga i proizvoda.

Kako bi u potpunosti iskoristili ovu priliku, startapima i malim i srednjim preduzećima, potrebni su pristup kapitalu, znanju, tržištima i tehnologiji. PARSEC će te resurse obezbediti putem sveobuhvatnog biznis akceleratora. Na ovaj način projekat će omogućiti transformaciju inovativnih ideja u proizvode spremne za tržište, a koji donose dodatnu vrednost korisnicima u oblasti hrane, energije i zaštite životne sredine, objašnjavaju u novosadskom institutu.

Dodaju da će svojim pristupom PARSEC omogućiti optimalno korišćenje EO podataka i usluga i time podržati implementaciju regionalnih strategija pametne specijalizacije. Takođe, na ovaj način projekat će doprineti i povećanju konkurentnosti kompanija iz Evrope na međunarodnoj sceni.

PARSEC će raspisati poziv za sve zainteresovane da učestvuju u programu akceleracije. Ovaj otvoreni poziv nadovezuje se na dokazani uspeh KATANA akceleratora i biće implementiran na sledeći način:

U prvoj fazi – sa planiranim početkom u ranu jesen 2019. godine – PARSEC će organizovati peer-to-peer evaluaciju kako bi odabrali 100 pobednika koji će dobiti početni kapital (000 EUR po aplikantu)

U drugoj fazi, PARSEC će pružiti podršku uspešnim kandidatima kako bi formirali timove između različitih sektora i zemalja (konzorcijumi od 2-4 kompanije) i razvili inovativne usluge u oblasti hrane, energije i zaštite životne sredine zasnovane na EO tehnologiji.

Na kraju, stručni žiri koji čine lideri iz industrije, investitori, stručnjaci iz pomenutih oblasti, predstavnici venture capital fondova i/ili poslovni anđeli, odabraće 15 konzorcijuma koji razviju usluge sa najvećim komercijalnim potencijalom. Izabrani konzorcijumi dobiće dodatna sredstva (do 100.000 EUR po konzorcijumu) uz priliku da privuku dodatne venture capital

U poslednje dve faze timovi će dobiti podršku pan-evropskog tima stručnjaka u vidu povezivanja, mentorstva, treninga i pripreme za investicije i izlazak na tržište. Sva sredstva za prvu i poslednju fazu namenjena su razvoju ideja i proizvoda startapa i malih i srednjih preduzeća i ne zahtevaju udeo u kompaniji.

Uz ovako dizajniran program akceleracije, i ponudu od ukupno 2.5 mil EUR, PARSEC teži da pomogne inovativnim preduzećima da kreiraju vrednost u okviru postojećih, kao i u novim industrijskim lancima vrednosti i da svoja rešenja prikažu na tržištu. Iz tog razloga, PARSEC će takođe uspostaviti tri tehnološke platforme koje će učesnicima pomoći da brže stignu do tržišta (tzv. Large Scale Demonstrators):

Projekat PARSEC je sada i zvanično počeo. Otvoreni poziv za aplikacije je u pripremi i biće raspisan u ranu jesen 2019. godine. Iz Biosensa pozivaju zainteresovane da PRASEC aktivnosti prate na društvenim mrežama i pridruže se PARSEC zajednici.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.