NavMenu

Država pomaže startap preduzeća sa 200 miliona dinara - Bespovratno i do 40% ulaganja

Izvor: Novosti Utorak, 28.05.2019. 15:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Family Business/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo privrede podržava startap preduzeća sa trećinom ulaganja. Ove godine je u svhu bespovratne pomoći početnicima izdvojeno 200 miliona dinara. Time se finansira 30% ulaganja ili čak 40% za firme u nerazvijenim opštinama, a ostatak od 466,66 miliona dinara se finansira iz kredita Fonda za razvoj Republike Srbije.

- Kreditne stope su povoljne, kreću se od 1% godišnje, ukolio startap ima garanciju banke ili 2% uz neko drugo sredstvo obezbeđenja i uz primenu valutne klauzule - rekla je za Večernje novosti direktorka Fonda Slađana Backović.

Dodala je da korisnici programa mogu da računaju na grejs period od godinu dana.

Za startap program mogu da se prijave preduzetnici, mikro i mala privredna društva, uz uslov da su registrovani u APR najranije u 2018. godini.

Ukupan iznos koji se odobrava ne može biti manji od 400.000 dinara - 280.000 kroz kreditni deo i 120.000 kroz bespovratna sredstva, odnosno 240.000 dinara i 160.000 dinara u nerazvijenim lokslnim samoupravama. Iznos ukupnih sredstava ne može biti veći od šest miliona dinara.


Novac je namenjen za ulaganja koja obuhvataju dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, investiciono održavanje poslovnog ili proizvodnog prostora. Zatim za kupovinu opreme, nove ili polovne, ali ne starije od pet godina. Moguće je finansirati i trajna obrtna sredstva, koja mogu da učestvuju najviše do 20% u strukturi ukupnog ulaganja.

Poziv je otvoren dok se novac ne utroši, najkasnije do kraja godine. Sve informacije mogu se potražiti na sajtu Ministarstva privrede i Fonda za razvoj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.