NavMenu

Mladi preduzetnici iz Srbije na obuci kod iskusnih kolega u Evropi

Izvor: Beta Četvrtak, 31.01.2019. 15:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)Ilustracija
U okviru Evropskog programa razmene mladih preduzetnika - Erazmus, kod iskusnih preduzetnika-mentora u Sloveniji, Portugaliji i Španiji boravi četvoro preduzetnika iz Kragujevca, Brusa i Arilja, a ima još petoro prijavljenih za obuku u Evropi.

Kako agencija Beta saznaje u Razvojnom biznis centru u Kragujevcu, devojka koja se bavi tkanjem ćilima, ćebadi i šalova od domaće vune na razboju, boravi kod domaćina-preduzetnika u Sloveniji, gde znanje i veštine u vođenju biznisa stiče i mladić koji ima agenciju za konsalting.

Na obuku o malom biznisu u Portugaliju je otišao mladi preduzetnik koji ima agenciju za ogranizovanje događaja, a u Španiju mladić koji namerava da razvije biznis ideju u IT sektoru.

Za međunarodni program razmene Razvojnom biznis centru (RBC) u Kragujevcu, koji je jedan od četiri kontakt centra za prijavljivanje u Srbiji, prijavilo se još petoro početnika-preduzetnika koji su trenutno u potrazi za odgovarajućim preduzetnikom-domaćinom u inostranstvu. U toj grupi su u mladi koji se bave proizvodnjom softvera, modnom industrijom, konsultantskim uslugama, fotografijom, vode psihološko savetovalište.

Početnici u malom biznisu ili budući preduzetnici tokom obuke na radnom mestu u nekom od malih ili srednjih preduzeća u Evropi stiču, razvijaju i unapređuju ključne preduzetničke veštine, veštine upravljanja, komunikacije, liderstva. Dužina razmene i boravka gosta preduzetnika kod domaćina preduzetnika traje od jednog do šest meseci. Tokom razmene mladom preduzetniku obezbeđena je mesečna stipendija od Evropske komisije.


Na program preko RBC u Kragujevcu se prijavilo i 10 iskusnih preduzetnika iz Srbije, od kojih je šestoro iz Kragujevca, koji su motivisani da budu domaćini i razmenjuju i prenose znanja mladim preduzetnicima iz Evrope. Trenutno jedan preduzetnik-početnik iz Grčke koji se bavi turizmom boravi kod jednog od iskusnih preduzetnika-domaćina u Beogradu.

U toku su pripreme i dogovori za boravak u Srbiji za još dva mlada preduzetnika-početnika iz Evrope.

Erazmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Young Entrepreneurs) je program međunarodne razmene, koji pruža priliku novim ili potencijalnim preduzetnicima da uče od iskusnih preduzetnika o vođenju malog biznisa. Program je 2009. inicirala Evropska unija i sprovodi se u 28 zemalja EU, Albaniji, Jermeniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Islandu, Crnoj Gori, Moldaviji, Srbiji, Turskoj i Ukrajini.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.