NavMenu

Otvoren preduzetnički hab u Kragujevcu - Promovisanje poslovnog duha i podrška investitorima

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.11.2018. 15:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: dotshock/shutterstock.com)Ilustracija
Privredna komora Srbije (PKS) otvorila je u Kragujevcu preduzetnički hab sa cilјem podsticanja razvoja preduzetništva u tom regionu. Reč je o savremenom poslovnom prostoru koji koristi veći broj preduzetnika, a služi promovisanju preduzetničkog duha i jačanju svesti kod mladih lјudi o mogućnostima i šansama koje nudi taj vid poslovanja.

- Otvaranjem preduzetničkog haba u Kragujevcu, drugog u okviru PKS, stvaraju se uslovi za podsticaj daljeg razvoja ženskog, omladinskog i socijalnog preduzetništva na području Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga. Hab će biti podrška i investitorima koji planiraju da posluju u ovom regionu - istakla je Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva PKS na svečanosti u Regionalnoj privrednoj komori Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga.

PKS je podigla preduzetništvo na viši nivo formiranjem Parlamenta preduzetnika PKS koji je najviši organ odlučivanja preduzetnika u Srbiji. Kroz rad ovog Parlamenta preduzetnici mogu da iniciraju izmenu zakonske regulative, unapređenje ambijenta poslovanja, ali i da rešavaju i ostala pitanja od značaja za njihovo poslovanje - dodala je Branislava Simanić.

Vlada Srbije je takođe u fokus svoje politike postavila unapređenje preduzetništva i razvoj preduzetničkog duha u Srbiji. Usvajanjem Strategije za razvoj MSPP 2015-2020 i proglašenjem Godine i Decenije preduzetništva stvoreni su uslovi za podizanje nivoa preduzetništva i povećanja broja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika. Ovaj program podrazumeva čitav niz finasijske i nefinasijske podrške preduzetnicima, podsetila je direktorka Sektora preduzetništva PKS.

- Preduzetnički hab PKS u Kragujevcu je koncipiran tako da će biti značajna podrška ne samo potencijalnim i aktuelnim preduzetnicima već i velikim poslovnim sistemima u regionu. Od posebnog je značaja formiranje pula inovativnih kompanija koji će omogućiti preduzetnicima, korisnicima haba, da lakše definišu delatnost i program u skladu sa potrebama privrede, i uđu u lanac dobavljača velikih sistema - objasnio je Predrag Lučić, direktor RPK Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga Kragujevac.

Osnivanjem preduzetničkog haba u Kragujevcu PKS implementira novi poslovni model povećanja konkurentnosti privrede i podsticanja regionalnog razvoja.


Vladan Milić, direktor kompanije Mind LSS, u otvaranju preduzetničkog haba vidi velike mogućnosti za saradnju sa mladim preduzetnicima koji svojim kreativnim idejama i inovativnim proizvodima mogu da doprinesu razvoju kompanije. Mind grupa bila je deo kompanije Milanović inženjering koja je u Srbiji poslovala od 2001. godine, a od februara 2018. postala je deo Simens grupacije.

- Ideja Mind grupe je da na lokaciji Cerovac napravi modernu industrijsku zonu sa svim pratećim sadržajima koja će svojim proizvodima da ponovo oživi industriju centralne Srbije. Prema planovima i projektima predviđeno je da u narednih nekoliko godina zaposlimo više hiljada mladih u najmodernijem poslovnom prostoru. Upravo ovde vidimo veliki potencijal za saradnju sa preduzetničkim habom i privrednom komorom - rekao je Milić.

Biljana Planić, predsednica Udruženja poslovnih žena Vizija, u osnivanju preduzetničkog haba vidi mogućnost da preduzetnice uvek dobiju pravovremenu informaciju, da se edukuju i unaprede poslovanje, navodi se u saopštenju PKS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.