NavMenu

Od igranja igrica do svetske IT karijere - Mladi preduzetnici preneli svoja iskustva budućim programerima

Izvor: Južne vesti Ponedeljak, 05.11.2018. 16:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: everything possible/shutterstock.com)Ilustracija
Bilo da ste samostalni preduzetnik, frilenser ili deo neke velike kompanije, recept za uspeh u IT sektoru je isti – pristup internetu i konstantno učenje, informisanje o aktuelnostima, povezivanje sa ljudima kroz konferencije i radionice, ali pre svega istrajnost i posvećenost. Ovo su saveti koje su uspešni IT preduzetnici uputili mladima na konferenciji "Put od ideje do globalnog uspeha", održanoj proteklog vikenda u Nišu, piše portal Južne vesti.

Mladi IT preduzetnik Rade Joksimović, koji je bio jedan od predavača, ispričao je kako je tekao njegov put do uspeha. U svet IT-a ušao je sa 16 godina zahvaljujući tome što je kao i većina njegovih vršnjaka sate provodio za računarom igrajući igrice, pa zato kaže da upravo to danas mladi moraju da iskoriste - odrastanje uz kompjutere.

Danas je jedan od najpoznatijih serijskih IT preduzetnika u jugoistočnoj Evropi, a karijeru je započeo slučajno, kada je napravio sajt za lokalnu firmu iz Beograda koja se bavila uvođenjem grejanja.

- Pokušavao sam da saznam nešto više o toj firmi na internetu jer je trebalo da uvode grejanje u našoj porodičnoj kući. Nisam uspeo da ih pronađem, što mi je kao klincu bilo sumnjivo, pa sam sasvim slučajno ušao u razgovor sa vlasnikom te firme i pokušavao da mu objasnim da je budućnost na internetu i da je neophodno da njegova firma ima internet prezentaciju. Njemu se to dopalo tako da sam uspeo da zaradim svoj prvi novac, a da se pritom nikada pre toga nisam bavio tim poslom – objasnio je Joksimović.

Napominje da je tada shvatio da je to njegova budućnost i odlučio da želi da se bavi poslom koji je usko vezan za internet i nove tehnologije.

Start-up za dobar početak

U svojoj 13-godišnjoj karijeri, Rade je pokrenuo i prodao šest startapova. Iako je započeo karijeru vrlo rano kao samouki programer, za samo 2 godine uspeo je da proširi poslovanje svoje prve kompanije u 43 zemlje na 4 kontinenta. Jedan je od osnivača start-ap kompanije Loyalis Technologies, koja posluje na svetskom tržištu, a bavi se internet kupovinom.

- Ono što mi sad razvijamo je platforma gde želimo da uvežemo eksperte, konsultante, ljude koji su kreativni, mlade ljude, mlade kompanije, pa i velike kompanije, startapove, digitalne agencije, dakle sve kompanije sa ovih prostora koje podržavaju naše ljude, želimo da radimo sa njima da pravimo rezultate na svetskom tržištu - rekao Joksimović.

On je još istakao da je danas mladima lakše nego kada je on počinjao upravo zbog dostupnosti startap organizacija i preduzetnika poput njega koje, kako kaže, mladi sa dobrom idejom uvek mogu da kontaktiraju i potraže pomoć.

Mladi treba da iskoriste to što odrastaju uz računare

Da je moguće naći posao u IT industriji bez obzira na završenu školu, često i bez adekvatnog CV-a, pokazali su lični primeri mladih predavača. Do traženih veština u sektoru informacionih tehnologija može se doći i putem interneta, a ovakav način neformalnog školovanja omogućava svima da pohađaju IT kurseve, bez obzira na mesto iz koga su.

- Razvoj tehnologije je omogućio da svako sa pristupom internetu može doći do literature koja je ranije bila dostupna samo na svetskim univerzitetima, tako da smatram da je obrazovanje i stalno usavršavanje u svom polju neophodno na današnjem konkurentnom tržištu. Konkurencija je velika, a sve više se ceni praktično iskustvo i spremnost na stalno usavršavanje - poručuje Joksimović.

Mladim ljudima sa dobrim idejama, osim potrebnih znanja iz oblasti informacionih tehnologija i brzog interneta neophodna su i poznanstva koja mogu "skupiti" posećivanjem različitih događaja koji okupljaju IT zajednicu, neki su od saveta upućeni mladim Nišlijama zainteresovanim za IT svet.

- Smatram da ljudi treba da izađu iz svoje zone komfora. Istražujte svoja interesovanja, posećujte konferencije, seminare, aplicirajte za različite prakse i verujte da nikada nije kasno baviti se poslom koji vas ispunjava - kaže Joksimović.

Podstiču mlade da strast pretvore u posao

Podeljena u dva dela, konferencija At Niš donela je osim ličnih priča mladih preduzetnika i panel diskusiju na kojoj su uspešni IT-jevci iz Niša, koji sada rade za velike kompanije, takođe savetovali prisutne kako da iskristališu sopstvene ideje i unaprede veštine potrebne za ovu oblast.

Ovo je treća konferencija koju organizuje Komora mladih lidera i preduzetnika JCI Niš sa idejom da pomognu mladima da svoje ideje pretvore u uspešan posao, a organizatori kažu da je svake godine interesovanje Nišlija sve veće kada je reč o svetu IT preduzetništva. Član ove organizacije Marko Manojlović istakao je da nastoje da ovakvi skupovi postanu tradicija u Nišu.

- Želimo da podstaknemo mlade da krenu da se bave poslovima iz IT struke i da ih motivišemo upravo primerima iz komšiluka, da tako pronađu svoje mentore i da vide da je moguće uspešno poslovati iz Niša - kaže Manojlović.

Ovakvim skupovima, dodaje, žele da podstaknu mlade sa juga Srbije na samozapošljavanje putem otvaranja sopstvenih firmi, startapova, frilensinga, odnosno da strast pretvore u posao i zahvaljujući internetu i poznanstvima, koja im ovakve konferencije nude, uspešno pokrenu sopstveni posao ili postanu deo neke IT kompanije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.