NavMenu

Priboj dobija Regionalni inovacioni centar - Odeljenje otvara Tehnički fakultet iz Novog Sada?

Izvor: Novosti Ponedeljak, 13.08.2018. 15:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nd3000/shutterstock.com)Ilustracija
Otvaranjem Slobodne zone i oživljavanjem namenske industrije od kad je FAP ponovo stao na svoje noge, pa je posao dobilo oko 600 ljudi, Priboj je ne samo pokrenuo industrijsku obnovu, već bi uskoro mogao da dobije i Regionalni inovacioni centar.

Ohrabrujuću najavu je u grad na Limu doneo ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnologiju Nenad Popović, koji je prilikom susreta sa prvim čovekom lokalne samouprave Lazarom Rvovićem i narodnim poslanikom iz ovog grada Krstom Janjuševićem sumirao rezultate zajedničkog rada države i opštinskih organa tokom minule tri godine.

- Ova sredina bi trebalo da bude primer svima u Srbiji, kako iz apatije može da se razvije nešto potpuno novo i pozitivno - istakao je Popović posle posete Mašinsko-elektrotehničkoj školi u kojoj traje potpuna obnova i pribojskoj Slobodnoj zoni.

A upravo je Slobodna zona postala ponos grada, jer u njoj čak sedam inostranih kompanija radno angažuje više od 300 ovdašnjih ljudi. Nažalost, već je prepoznata i glavna prepreka da ovaj bilans bude još povoljniji - nedostatak inženjerskog kadra, obrazovnih radnika tehničke i mašinske struke. Zato je jedno od rešenja osnivanje odeljenja Tehničkog i Mašinskog fakulteta.

Kako je obelodanio ministar Nenad Popović, razgovori o dolasku Tehničkog fakulteta iz Novog Sada u Priboj uveliko traju, a - osim obrazovanjem većeg broja inženjera - veliku ulogu u industrijskoj i tehnološkoj revoluciji koja čeka ovaj deo Srbije imaće i već pomenuta Mašinsko-elektrotehnička škola koja, zahvaljujući ulaganjima države, postaje jedna od najmodernijih u zemlji.


I, dok je predsednik Opštine Lazar Rvović ocenio da je poseta ministra Popovića samo još jedna potvrda opredeljenja Vlade da pomogne Priboju, a sistematski pristup izlasku iz krize već daje rezultate, narodni poslanik Krsto Janjušević je podsetio na to da ovdašnja Slobodna zona već sada spada među najmodernije u Srbiji.

Razrađivanje strategije

U okviru razrađivanja strategije za dovođenje novih investitora iz Evrope i Rusije u Priboj, razgovaralo se i o otvaranju inovacionog i startap centra u gradu na Limu, a sagovornici su bili saglasni u proceni da bi tako nešto bilo dragocena podrška mladima u čitavom regionu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.