NavMenu

Beogradski startap Solagro pobednik prvog takmičenja PowerUp! u Srbiji

Izvor: Tanjug Sreda, 23.05.2018. 15:48
Komentari
Podeli
Interaktivna reciklažna presa SolagroInteraktivna reciklažna presa Solagro
Startap projekat Solagro za olakšavanje procesa reciklaže pobednik je prvog PowerUp! takmičenja koje je juče održano u Srbiji u organizaciji Startita i evropske kompanije InnoEnergy koja umrežava i podstiče razvoj startapova iz oblasti energetike.

Pobednik iz Srbije, Solagro Smart Recycling, koji predstavlja interaktivni sistem za olakšavanje reciklaže, imaće priliku da učestvuje na regionalnom takmičenju u Pragu i da osvoji nagradu od 30.000 EUR i investiciju od 150.000 EUR.

Drugo mesto osvojio je Freon Frog sa sistemom za detekciju, skladištenje i ponovno korišćenje F gasova, dok je trećeplasirani startap poduhvat koji je predstavio međunarodno patentiranu spravu za korišćenje energije vetra.

Menadžer kompanije InnoEnergy Srbija, Strahinja Krstić rekao je da su na prvom takmičenju PowerUp! u Srbiji predstavljeni različiti projekte iz oblasti energetike i tzv. čiste energije najuspešnijih domaćih startapova.

- Videli smo platformu za lakšu nabavku električne energije, zatim uređaj koji štedi električnu energiju, kao i naprednu verziju vetrenjače, a sve projekte spaja to što su iz oblasti energetike - naveo je Krstić.

On je istakao da je Srbija jedina zemlja van EU koja ima zvanično partnerstvo sa evropskom kompanijom InnoEnergy i organizacijom Startit koja, kaže, nekoliko godina deluje u našoj zemlji na polju tehnologije, obrazovanja i preduzetništva.

- Osim novca, za pobednika ovog takmičenja važni su pristup mreži InnoEnergy i kontakti sa kompanijama iz oblasti energetike i održivog razvoja koji mogu značajno da pomognu startapima da ubrzaju svoj rast - naglasio je Krstić.

Na prvom takmičenju PowerUp! u Srbiji učestvovali su i startapi Energy Premier sa onlajn platformom za zaključivanje ugovora za snabdevanje električnom energijom, i Smartico sa uređajem za napredan uvid u potrošnju električne energije.

Takođe, nadmetali su se i Smart Load Balancing sa uređajem za balansiranje upravljanje električnom potrošnjom u sistemima koje pokreće solarna energija,kao i NF Concept sa modelom projektnog menadžmenta u građevinskoj industriji sa fokusom na implementaciju čistih tehnologija.


U finalu u Pragu 19. juna tim Solagro, koji čine Nemanja Janjić, Marko Kaličanin i Đorđe Đorđević, takmičiće se sa pobednicima iz 14 zemalja, koji predstavljaju najbolje od ukupno 299 projekata koliko je bilo prijavljeno na četvrtom regionalnom takmičenju PowerUp!.

Osim za investiciju i novčanu nagradu, finalisti će se boriti i za pristup Highway akceleratoru koji pomaže transformaciji startapova u uspešne kompanije.

Podsetimo, startap Solargo našao se u najužem izboru za ovogodišnju nagradu za investiciju godine u Srbiji Aurea, koju dodeljuje naš portal.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.