NavMenu

Troje mladih inovatora iz Srbije krenulo stazama Nikole Tesle - Dodeljene nagrade Saveza inženjera i tehničara

Izvor: Blic Ponedeljak, 12.03.2018. 15:56
Komentari
Podeli
(Foto: Gajus/shutterstock.com)
Troje mladih inovatora Marta Avramović, Branislav Popović i Nemanja Gligorijević dobitnici su priznanja za inovaciju Saveza inženjera i tehničara Srbije, koji je u sklopu obeležavanja 150 godina postojanja organizovao konkurs "Stazama Nikole Tesle".

Aplikacija "Govorni asistent"

Na konkursu Saveza inženjera i tehničara Srbije pod nazivom Stazama Nikole Tesle, nagradu za drugoplasiranu inovativnu ideju za novi proizvod ili uslugu dobio je mladi naučnik dr Branislav Popović (32) za projekat "Govorni asistent - aplikacija za srpski i druge južnoslovenske jezike".

Popović je naučni saradnik Katedre za telekomunikacije i obradu signala Fakulteta tehničkih nauka i kompanije AlfaNum - govorne tehnologije u Novom Sadu i jedan je od ključnih članova tima u kome su i Edvin Pakoci i Siniša Suzić, a koji zajedno rade na usavršavanju pomenutog projekta koji je sličan aplikacijama Siri, kompanije Apple, ili Google Talku.

Kako objašnjava Popović, u pitanju je aplikacija kompanije AlfaNum pod nazivom Axon - Voice Assistant (AVA), koja omogućava izdavanje glasovnih komandi pametnom telefonu.

- Osnovne funkcionalnosti ove aplikacije su glasovno pozivanje, upravljanje adresarom i kontaktima, upravljanje evidencijom poziva, upravljanje SMS-ovima, pozivanje i slanje poruka preko aplikacija Viber i WhatsApp, kao i efikasna navigacija do bilo koje glasom odabrane lokacije korišćenjem Google Maps ili Here Maps - ističe Popović.

Prema njegovim rečima, ova aplikacija pruža i dodatne mogućnosti, odnosno sve navedene akcije mogu da se sprovedu i dodirom, bez upotrebe glasa.

- Pored toga, postoji mogućnost brzog pokretanja aplikacije pomeranjem telefona levo-desno ("shake"), zatim rad bez internet konekcije, osim pri prvom pokretanju, kao i filtriranje kontakata, poruka i liste poziva po delu imena, odnosno liste poziva prema tome da li korisnik želi samo odlazne, dolazne ili propuštene pozive - precizira Popović.

Dodaje i da je aplikacija posebno prilagođena radu na srpskom jeziku, tako da je moguće koristiti imena u odgovarajućim oblicima ("Pozovi Lučića" umesto "Pozovi Lučić"). Takođe, aplikacija podržava ćirilicu i latinicu, kao i imena napisana bez korišćenja slova poput "č" i "ć" (može se reći "Lučić", bez obzira na to što je recimo u imeniku "Lucic").

- Skup reči koje aplikacija može da prepozna sa dovoljnom pouzdanošću je znatno veći u odnosu na većinu aplikacija ove vrste, a softver optimizovan i prilagođen ograničenim resursima mobilnih uređaja. Zahvaljujući nešto restriktivnijem pristupu i primeni zasebnog seta komandi u zavisnosti od trenutno odabrane akcije, obezbeđena je povećana tačnost prepoznavanja i pouzdan rad aplikacije, čak i u uslovima povećane buke - objašnjava Popović.

Aplikacija je u fazi Beta testiranja i uskoro će biti dostupna putem Google Play Storea za korisnike telefona sa Android sistemom

Uređaj koji pomaže slepima

Najmlađa učesnica konkursa Marta Avramović iz Loznice ujedno je i dobitnica prve nagrade "Stazama Nikole Tesle" za uređaj koji predstavlja pomagalo za slepe i slabovide.

- Uređaj je osmišljen kao pametna primena principa parking senzora. Nosi se na ruci i ima ulogu imaginarnog štapa koji određenom zvučnom melodijom u zavisnosti od razdaljine upozorava slepe i slabovide osobe na moguće prepreke u prostoru. Daljim razvojem uređaj bi mogao da zameni psa vodiča i klasična pomagala - procenjuje Marta.

Jednostavnost i niska cena komponenti uređaja činile bi njegovu proizvodnju ekonomski isplativom, međutim, kako kaže prvonagrađena, praktična primena zahtevala bi dalje usavršavanje.

(Foto: Rawpixel.com/shutterstock.com)
Inspirisana borbom slepih i slabovidih, Marta je došla do ideje o izradi ovog pomagala.

- Gledala sam putopise slepe francuske novinarske Sofi Masje i njenog psa vodiča i zainteresovana njenom pričom i specifičnim hendikepom ideja je spontano nastala - kaže ona.

Ceo uređaj predstavlja njenu ličnu inovaciju.

- Ne znam da li je neko u svetu došao do slične ideje, ali moja konfiguracija i algoritmika su jedinstvene - kaže Marta.

Iako je studentkinja tek prve godine softverskog inženjerstva na Elektrotehničkom faklutetu u Beogradu, dobitnica je brojnih nagrada u ovoj oblasti. Nagrada "Stazama Nikole Tesle" za nju je, pre svega, jedan veliki podstrek za nastavak daljeg rada i promovisanja nauke.

- Ako zanemarimo materijalno značenje, za mene je ovo jedno veliko priznanje od tako velike organizacije kao što je SITS - ističe.

Pored fakultetskih obaveza koje su joj primarne, trenutno se bavi i drugim projektima poput razvoja određenih sistema za testiranje u auto-industriji.


- Ne volim da govorim o svojim planovima za budućnost, ali kao devojka širokih pogleda i interesovanja, trudiću se da radim na što više projekata i razvoju novih uređaja. Nikad se ne zna kad će mi sinuti neka nova ideja - kaže Marta.

Usavršen 3D štampač

Treću nagradu "Stazama Nikole Tesle" dobio je Nemanja Gligorijević (26) iz Beograda za izradu modularnog 3D štampača.

- Klasičan 3D štampač je mašina koja pravi trodimenzionalni opipljivi objekat koji gradi od plastike sloj po sloj. Glavna funkcija ovih štampača jeste brza izrada prototipova - kaže Nemanja.

Inovacija Nemanjinog proizvoda koja mu je obezbedila treću nagradu jeste upravo ta modularnost.

- Moj štampač ima 4 modula: 3D modul, modul kojim se obrađuje materijal poput drveta ili plastike, modul za lasersko graviranje i sečenje i modul za istiskivanje materijala kao što su glina, keramika, pa čak i čokolada - objašnjava.

Pored velike uštede u materijalu, samim tim i u novcu potrebnom za proizvođenje, ova kompletna mašina može da izradi već gotov proizvod.

Nemanja je student master studija Mašinskog fakulteta na katedri za proizvodnju mašinstva gde je stekao potrebno iskustvo i unapredio svoje znanje.

- 3D štampom se bavim bar pet godina. Samostalna istraživanja upotpunio sam na fakultetu gde sam učio o konstrukcijama i softverima koji pogone te mašine. Uvidevši nedostatke koje štampači imaju rodila se ideja da napravim inovativni štampač - objašnjava Nemanja.

Prva nagrada koju je osvojio jeste upravo nagrada "Stazama Nikole Tesle" zbog čega za njega ima poseban značaj.

- Ova nagrada predstavlja krunu mog truda i ulaganja u znanje koje sam do sada stekao i potvrdu da su stručni ljudi uvideli značaj mog rada - priznaje.

Planira da nastavi da se bavi pružanjem usluga jedinstvene 3D štampe i konstruisanjem novih štampača u svojoj startup HighBreedSystem kompaniji.

- Dalji pravac kojem težim jeste da startup koji sam osnovao pređe na viši nivo i postane Projektno konstrukcioni biro gde će se projektovati specijalne mašine i rešenja unapređenja proizvodnih procesa sistema u pogonima - kaže Nemanja.

Takođe, ima želju da svoje sposobnosti razvije i oproba u inostranstvu.

- Voleo bih da vidim kako proizvodni sistemi funkcionišu u drugim zemljama i time unapredim svoje znanje i šanse da jednog dana postanem uspešan mašinski inženjer - kaže Nemanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.