NavMenu

Beograd dobija Design Hub - Klaster FACTS planira prostor za povezivanje kreativaca i privrede

Izvor: eKapija Ponedeljak, 05.03.2018. 15:52
Komentari
Podeli
Klaster modne i odevene industrije Srbije - FACTS planira da u Beogradu otvori kreativni coworking prostor Design Hub. On bi bi bio namenjen kako članicama klastera i drugim firmama iz industrije tekstila, odeće i mode, tako i studentima, dizajnerima, grafičkim dizajnerima, modelarima, kao i inovativnim startap kompanijama.

Kako je saopšteno iz ovog klastera, u ovom prostoru bi dizajneri i drugi kreativci mogli da rade na svojim projektima - da koriste prostor, dobru kreativnu atmosferu, kao i različite alate koji su prilagođeni njihovim potrebama (softveri za virtuelno dizajniranje, štampači, uzorci materijala, biblioteku, wgsn pristup i slično). Na raspolaganju će im biti i prostor za sastanake, seminare, obuke, konferencije, fotografisanje kataloga, održavanje modnih revija...

Takođe, moći će da se povežu sa kompanijama članicama klastera, čime im se otvara i mogućnost da rade za potrebe privrede, sarađuju sa njihovim kreativnim timovima ili da uz primenu znanja koje stiču u okviru Design Hub uđu u preduzetničke vode.

Sa druge strane, kompanije na ovom mestu mogu da nađu saradnike koji im mogu pomoći da primene kreativna rešenja u svom poslovanju.

Kako se navodi, to bi trebalo da bude i polazište za međunarodne tržišne prilike za tekstilnu, modnu i industriju odeće.

Kako bi realizacija ovog projekta bila moguća, klaster FACTS je pripremio Studiju izvodljivosti za otvaranje Design Huba, u kome su detaljno analizirani segmenti kupaca i korisnika, usluge koje će im se pružati, vrednost investicije, planirani prihodi i troškovi u naredne tri godine...

Lokacija zasada nije poznata, pa je tako rađena analiza za više različitih varijanti za prostor površine 150 m2, 300 m2 i 500 m2, a prvi korak u uspostavljanju Design Hub Beograd je upravo pronalazak adekvatnog prostora.

Saradnja nauke i privrede

Kako je navedeno, ovo će biti prostor i za studente, ali i diplomce osnovnih, master i doktorskih studija, čime će biti nastavljeno povezivanje studenata i privrednika, što je jedan od zadataka klastera.

U tom pravcu ide i nedavno uspostavljena saradnja studenata završnih godina državnih obrazovnih ustanova (članica klastera) i modnih firmi, vlasnica srpskih prepoznatljivih brendova.

Saradnja je uspostavljena uz finansijsku podršku Razvojne agencije Srbije, a uz tehničku podršku i korišćenje online servera WGSN iz Londona. Tehnička podrška WGSN London odnosila se na prenos znanja putem webinara i radionica iz oblasti visual merchandisinga, koja se ne nalazi u našem obrazovnom sistemu, a od interesa je za modnu i odevnu industriju Srbije.

Studenti završnih godina Fakulteta primenjene umetnosti i Visoke tekstilne strukovne škole DTM iz Beograda u timskom radu sa dizajnerima firmi Mona, Ivković, Tiffany Production, Luna, Extreme Intimo, Beba Kids, Garinello, AMC i Biliczki radili su na modnim kolekcijama po elementima visual merchantisinga, na ulepšavanju ne samo izloga ovih firmi, već i beogradskih ulica u kojima se oni nalaze - Knez Mihailova, Kralja Milana, Zmaj Jovina, Terazije, Kolarčeva, Cara Dušana, Gospodska.


Deo kolekcija pogledajte u galeriji.

Fotogalerija
Studenti i mladi kreativci uredili butike domaćih tekstilnih kompanija
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.