NavMenu

Ideje iz Zvezdarske šume rešavaju probleme u prestonici - Beograd implementira rešenja startapa iz Naučno-tehnološkog parka

Izvor: eKapija Petak, 24.11.2017. 12:09
Komentari
Podeli
(Foto: Rawpixel.com/shutterstock.com)
Smatra se da više od 30% promena u društvu može da se obrazloži inicijativama starapa – prilagodljivi su, unose promene u društvo, te ako ih nema taj proces je znatno sporiji.

Najveće privrede sveta prepoznale su startape kao novi pravac rasta ekonomije, a i neke od najvećih svetskih metropola nastoje da idejama mladih kompanija unaprede infrstrukturu i kvalitet života u gradovima. Šansu za to, prepoznala je i srpska prestonica.

Grad Beograd, kao jedan od osnivača Naučno-tehnološkog parka na Zvezdari (NTP), u okviru koga posluje gotovo 60 inovativnih kompanija, planira da ideje koje mlade firme ovde razvijaju implementira u svakodnevnicu grada. Član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje Grada Beograda, Dragomir Petronijević, navodi samo neke od njih.

- Startap Futuring razvija web sajtove koji podržavaju virtuelnu stvarnost što je naročito zanimljivo za ugostiteljske objekte, tako da u budućnosti možemo da iskoristimo njihove prezentacije da turistima u Beogradu predstavimo ponude kafića i restorana u našem gradu. Tu su i ideje poput pametnih šaltera - led ekrani koji daju informacije kada se šta dešava u gradu, ili pametna kutija za lekove koju su dizajnirali srednjoškolci iz Tesle, a koja može biti vrlo korisna našim starijim sugrađanima.

Petronijević podseća da Grad, u saradnji sa Beogradskim univerzitetom, organizuje nekoliko startap takmičenja godišnje i prati tržište, dok ocenjivanje na nadmetanju za startap ideje obavljaju direktori velikih kompanija, što se pokazalo kao dobar model.

- Poslednja takmičenja platile su privatne kompanije koje su uložile novac, a mi smo subvencionisali prvih godinu dana rada u NTP za prvih 5 nagrađenih. To je sinergija kakva nam je potrebna. Investiranje u mlade ljude sa beogradskih fakulteta nam se višestruko vraća. Bili smo poznati po odlivu mozgova, a sada već oko 500 mladih, kreativnih ljudi radi u Naučno-tehnološkom parku na Zvezdari.

Među njima je i ekipa okupljena u startapu Digital Worx, posvećenom industrijskom Internet of Things. Janko Pavlović, CEO ove kompanije, istvovremeno je i inicijator Udruženja The thnigs network community Belgrade, koje okuplja entuzijaste iz oblasti tehnike, orijentisane na transformaciju Beograda u pametni grad.

Deo atmosfere u Naučno-tehnološkom parku BeogradDeo atmosfere u Naučno-tehnološkom parku Beograd
- Najviše smo oslonjeni na mrežu LoRa, kroz koju bismo realizovali projekte poput pametnog saobraćaja. Ideja je da, recimo, postavimo senzore na parkinge kako bismo znali njihovu okupiranost i napravimo aplikaciju koja bi vozače navodila do prvog slobodnog adekvatnog parking mesta. Tako se ne bi gubilo vreme u traženju parkinga, izbegla bi se dodatna gužva i istovremeno smanjilo dodatno ispuštanje automobilskih gasova.

Prve pilot projekte, dodaje Pavlović, napravili su okupljajući startape u NTP. Povezali su se i dobili podršku od 3 kompanije u vidu opreme, što im je važno da mogu da nastave i prve projekte implementiraju u grad. Naš sagovornik zbog toga ukazuje na važnost podrške kakvu dobijaju.

- Prostor u Naučno-tehnološkom parku dobili smo u saradnji sa Gradom Beogradom, preko programa namenjenog mladim preduzetnicima da pokrenu svoj biznis. Prošli smo i mentorski program, dobili knjigovodstvenu i advokatsku pomoć, što sve mnogo znači da Digital Worx kao mlada firma napreduje. Naša tržišta od interesa su Nemačka, Austrija, Švajcarska, širimo se i na američko, a razmišljamo i o Kini – dodaje Pavlović.

Iz gradske uprave podsećaju da su kompanije u Naučno-tehnološkom parku na Zvezdari, čiji su osnivači Grad, država i Beogradski univerzitet, u 2016. ostvarile dobit od 10 mil EUR, a Petronijević najavljuje da će Beograd sledeće godine izdvojiti oko 20 miliona dinara za direktne podsticaje mladim ljudima.


- Nudimo im stipendije i na nivou grada i na nivou republike. Postavili smo sistem koji mladima omogućava da od ideje dođu do proizvoda, da se umrežavaju i odavde rade za tržište celog sveta. Na nama je dakle, da nađemo način da obezbedimo uslove, a na njima da svoju kreativnost zadrže u našim granicama – kaže član Gradskog veća, ističući da su mlade startap firme u Naučno-tehnološkom parku primer da i u Srbiji može da se uspe.

(Foto: Ditty_about_summer/shutterstock.com)
Da bi se takav trend nastavio, direktorka ove ustanove Gorana Danilović Grković napominje da moramo biti svesni neophodnosti ovakvih instrumenata podrške preduzetništvu, naročito u društvu kao što je naše. Većina razvijenih zemalja, kako kaže, nudi perspektivnim startap kompanijama grantove pod uslovom da svoje inovacije razvijaju na teritorijama odakle dolaze investitori, i to je konkurencija koje moramo biti svesni.

- U zemlji poput Srbije gde se ne može izdvojiti mnogo novca, moramo raditi druge stvari da zadržimo takve ljude - stvarati zajednice i pomagati im drugim elementima – kaže naša sagovornica.

Među državama koje najviše ulažu u mlade inovatore su Izrael, koji još nazivaju i nacijom startapa, Finska, koju zovu i zemlja hiljadu startapa, zatim Estonija, Nemačka...

Naučno tehnološki park u Zvezdarskoj šumi zvanično je otvoren u oktobru 2015. godine, sa ciljem da okupi što veći broj tehnološko-razvojnih kompanija i ohrabri što veći broj mladih da se oprobaju kao preduzetnici. U njemu danas posluje 60ak firmi, od kojih su više od polovine startapi, a plan je da ih do kraja 2018. godine bude oko 80 sa do 700 zaposlenih.

Ivana Bezarević
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.