NavMenu

Srbiji do 2020. godine milijardu evra od izvoza IT sektora - ICT Hub 1. decembra pokreće prvi srpski investicioni fond za startap kompanije

Izvor: eKapija Sreda, 23.11.2016. 13:06
Komentari
Podeli
Sa konferencijeSa konferencije
Savetnik za investicije i ekonomiju u kabinetu premijera Srbije, Nemanja Stevanović, istakao je na današnjoj konferenciji o digitalnoj ekonomiji da bi Srbija do 2020. godine od izvoza informacionih tehnologija mogla da zaradi milijardu evra. On je najavio i da se očekuju investicije od oko 25 mil EUR u IT park u Inđiji koji, prema njegovim rečima, izrasta u pravi "sajber grad".

Prvu konferenciju o digitalnoj ekonomiji u regionu organizovali su Centar za tehnološko preduzetništvo i inovacije ICT Hub i Udruženje italijanskih privrednika u Srbiji Confindustrija Srbija. Na jednom mestu okupilo se više od 100 italijanskih i srpskih kompanija, kao i brojni eksperti iz oblasti IT biznisa, a prisutni su bili i predstavnici Vlade Srbije koji su govorili o aktivnostima države u cilju razvoja digitalnog društva.

Erik Kosuta, predsednik Confindustrije Srbija, u uvodnom izlaganju izrazio je zadovoljstvo zbog pozitivnog pomaka i koraka Vlade Srbije u vezi sa podrškom razvoju IT sektora. On je istakao da ga raduje što je Srbija i formalno prepoznala jedinstveni potencijal svoje naučne kreativnosti i odlučila da uloži više napora kako bi postala mala Silicijumska dolina Evrope, dok je Tatjana Matić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, podsetila na značaj Strategije razvoja IT sektora koju je Vlada Srbije usvojila 17. novembra.

- Ova strategija fokusirana je na četiri osnovna elementa: razvoj uspešnih preduzeća i proizvoda u oblasti informacionih tehnologija, unapređivanje administrativnog okruženja za razvoj IT industrije, jačanje kadrovskih potencijala i modernizacija poslovanja u svim privrednim granama upotrebom informacionih tehnologija - istakla je Matić i dodala da je jačanje IT preduzetništva ključ rasta digitalne ekonomije.


Ona je navela da je jedan od preduslova za uspešno e-poslovanje i stabilna telekomunikaciona infrastruktura, pa će zato država izdvojiti značajna sredstva za razvoj i proširenje širokopojasne mreže. Ipak, s obzirom na obim potrebne investicije, rešenje za realizaciju ovog projekta potražiće i kroz saradnju sa privatnim partnerima.

Dejan Ranđić, generalni direktor ICT Huba, istakao je u uvodnom delu konferencije značaj inovacija u poslovanju i najavio da ICT Hub 1. decembra pokreće prvi srpski investicioni fond koji će ulagati u startap kompanije u najranijoj fazi razvoja.

Zamenik ambasadora Italije u Srbiji Serđo Monti naglasio je da Italija može da pomogne Srbiji svojim iskustvom u razvoju digitalne ekonomije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.