NavMenu

Slobodnog poslovnog prostora u svakom kvartalu sve manje

Izvor: eKapija Ponedeljak, 01.09.2014. 12:37
Komentari
Podeli

Beogradski istraživački forum predstavlja tržišne pokazatelje za drugi kvartal 2014. godine – ukupan zakup kancelarijskog prostora, cene zakupa i stope prinosa poslovnog prostora A klase – kao uspešan rezultat zajedničkog rada istraživača sa ciljem da se ponudi dosledan, tačan i transparentan pregled tržišta.

Potražnja kancelarijskog prostora

U drugom kvartalu 2014. godine je zabeležena sporija aktivnost koja je ukupno iznosila 9.356 m2, što je manje od rezultata ostvarenih u prethodnom kvartalu. Verujemo da je razlog tome nedostatak nove ponude na tržištu usled čega stopa slobodnog prostora konstantno pada i stvara ograničenu ponudu kancelarijskog prostora za zakupce.

Oko 78% aktivnosti se odnosi na nove transakcije, 18% na proširenje postojećeg prostora i preostalih 4% na obnovu postojećeg prostora. Zabeleženo je ukupno 16 transakcija, sa prosečnom zakupljenom kvadraturom od 585 m2.

Kada analiziramo potražnju po sektorima, IT kompanije su ostale najjači sektor sa 29% učešća, praćene sektorom Profesionalnih usluga sa 27% i sektorom oglašavanja i medija sa 14%. Ostatak tražnje je raspoređen među bankarskim sektorom, osiguranjem, proizvodnjom, pravnim i drugim sektorima.

Cene zakupa i stope prinosa poslovnog prostora A klase na najboljim lokacijama

Cene zakupa poslovnog prostora A klase na najboljim lokacijama tokom drugog kvartala su ostale stabilne kao i prethodnih 18 mesecii variraju između 14 i 16,5 EUR po m2 mesečno dok su procenjene stope prinosa iznosile između 9 i 9,5%.

Osnivanje Beogradskog istraživačkog foruma

Po ugledu na platforme za razmenu podataka koje već postoje u Varšavi, Pragu, Bukureštu, Budimpešti i Zagrebu, tri vodeće konsultantske kuće za nekretnine u Srbiji - "CBS International" (deo CBRE grupacije), "Colliers International" i "Jones Lang LaSalle" osnovale su Beogradski istraživački forum krajem 2012. godine, sa ciljem da sakupe, analiziraju i objave ključne podatke o tržištu nekretnina. Kompanije će od sada zajedno prikupljati, analizirati i tromesečno objavljivati glavne pokazatelje tržišta kao što su broj kvadrata izdatog kancelarijskog prostora, visina zakupa i stope prinosa poslovnog prostora klase A na najboljim lokacijama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.