NavMenu

Jezero kod Smederevske Palanke kao nova letnja vikend destinacija - Kudreč bi mogao dobiti vile, hotel, trim staze, velnes centar...

Izvor: eKapija Ponedeljak, 21.07.2014. 08:58
Komentari
Podeli

Jezero Kudreč (Foto: smederevskapalanka.rs)Jezero Kudreč
Kada dođe leto, svako mesto u Srbiji, smešteno pored ma kakve vode, mašta o novim turističkim kompleksima, bazenima, akva parkovima... I Smederevska Palanka, najviše poznata po izvorištu Palanački Kiseljak, nada se tako da bi mogla postati nova letnja turistička destinacija, i to zbog - jezera Kudreč. Novim Planom detaljne regulacije tog jezera, predviđena je izgradnja trim i biciklističkih staza, letnje pozornice, sportskih terena, vila za iznajmljivanje, manjih hotela, velnes centra... Uz to, pre svega, uređenje i opremanje plaže, gradnja kupatila i sl.

Naravno, uz poštovanje činjenice da je reč o delu banjskog područja, odnosno banje Palanački Kiseljak.

Kudreč je jedno od glavnih izletišta meštana – kako pecaroša (jer je vrlo bogato ribom), tako tokom toplih dana i kupača. Ipak, obale jezera su potpuno neuređene, nema staza za šetnju i rekreaciju, nema osvetljenja a ni objekata (letnjikovaca) u kojima bi se posetioci odmarali. Od smeštajnih kapaciteta, postoji samo hotel "Jezero". Sve ovo, sprečava da se Kudreč pozicionira kao lokacija zanimljiva turistima iz drugih krajeva zemlje.

Zbog toga je opština odlučila da povuče prvi potez ka potencijalnom razvoju Kudreča kao turističke atrakcije, i pokrene izradu planske dokumentacije. Kako kažu predstavnici lokalne samouprave, iako zasad nema izvesnih ulagača, uređenje lokacije daje šansu da ih u budućnosti bude. Imajući u vidu prirodne potencijale i atraktivnost Kudreča, pre svega kada je reč o ribolobnom turizmu, imaju razloga da veruju kako bi jezero na samom obodu Smederevke Palanke moglo postati zanimljivo mnogima.

Jezero Kudreč je, inače, i ovih dana okupilo mnogobrojne Palančane, saznajemo u lokalnoj turističkoj organizaciji. Kupača je sve više, kaže za "eKapiju" Olivera Stanošević iz lokalne turističke organizacije.

Smederevska Palanka (Foto: smederevskapalanka.rs)Smederevska Palanka
- Smederevska Palanka poznata je najviše po banji Kiseljak, a od turističkih znamenitosti tu je i manastir Pinosava u Kusadaku, stara crkva u Selevcu, park šuma Mikulja... Naravno, i jezero Kudreč – kaže naša sagovornica.

Ono što ovoj varošici udaljenoj oko 80 kilometara od Beograda nedostaje, jesu pre svega smeštajni kapaciteti.

- Ranije smo imali hotel "Gitarić", ali on više ne radi. Jedini hotel je "Jezero", odnosno - restoran sa prenoćištem. Turisti uglavnom dolaze u privatni smeštaj, a imamo oko 1.000 noćenja godišnje - objašanjava naša sagovornica.

Traži se kupac hotela na obali

Hotel "Jezero" je, inače, već neko vreme na prodaju, ali još nije nađen kupac za njega. Objekat je ponuđen u okviru reorganizacije privrednog društva "Vodoprivreda" Smederevska Palanka, a oglas je raspisala Erste banka, kao hipotekarni poverilac.

U Erste banci su za "eKapiju" pre nekoliko dana potvrdili da je nekretnina i dalje na prodaju.

- Hotel "Jezero" u Smederevskoj Palanci je predmet prodaje u sudskom izvršnom postupku, preko privatnog izvršitelja Ivana Petrovića iz Smederevske Palanke – saopšteno je iz Odeljenja za naplatu potraživanja Erste banke.

Staze, velnes, plaža...

Nacrt Plana detaljne regulacije (PDR) jezera Kudreč izradio je aranđelovački "Infoplan", a dokument je sada na javnom uvidu (do 30. jula), kaže za "eKapiju" Dejan Đorđević iz JP "Palanka".

Na teritoriji Palanke, inače, nalaze se 4 jezera, stvorena regulacijom tokova reka i potoka. To su Kudrečko jezero 1 I 2, Pinosavsko i Vlaškodolsko jezero. Obuhvat Plana jezera Kudreč predstavlja deo područja banje Palanački Kiseljak, koji je lociran u severoistočnom-delu opštine, na oko 2 kilometra od gradskog naselja.

(Foto: smederevskapalanka.rs)
(Park Kiseljak) Kudrečko jezero ima klinast oblik, dugačko je 1.200 metara, maksimalne širine 110 I dubine 15 metara. Radi se o kombinaciji vodenih i kopnenih površina, pogodnih za organizovanje različitih sadržaja boravka i odmora u prirodi. Voda je čista, što pokazuje i činjenica da je bogato ribom (štuka, smuđ, bucov, amur, šaran, som, itd), kao i da ovde ima dosta slatkovodnih rakova.


Mogu se izdvojiti tri prostorne celine, koje pružaju mogućnosti različitog prostornog i sadržajnog uređenja i opremanja: samo jezero Kudreč, zona za stanovanje u funkciji turizma i zona za sport i rekreaciju.

Sadržaji koji su planirani u sklopu ovih zona su: gradska plaža sa pratećim sadržajima, trim i biciklistička staza, letnje pozornice i amfiteatri na otzvorenom, zdravstveni sadržaji kao dopuna banjskom lečenju Palanačkog Kiseljaka (proširenje zdravstveno-komercijalne ponude, fitnes centri, saloni lepote itd). Zatim, planirani su sportski tereni (odbojka na pesku, mini golf...), dečje igralište ili zabavni park. U zoni turističkih sadržaja zasad je hotel "Jezero", a planom se predviđa mogućnost proširenja njegovih kapaciteta.

Uz deo koji nije uz samo jezero, previđena je mogućnost izgradnje novih pansiona, vila ili hotela, kao i velnes centra. Ostavljeni je i prostor za novo zelenilo i uređenje travnatih površina.

Područje Kudrečkog jezera predstavlja vrednu predeonu celinu, sa aspeka zaštite prirode. Neophodno je u ovom kontekstu maksimalno očuvanje šumskih i vodnih resursa, biodiverziteta i predeonih karakteristika, a sve u skladu sa održivim razvojem, naglašavaju autori Plana detaljne regulacije.

O idejama za razvoj turizma u Smederevskoj Palaci "eKapija" je ranije pisala. Šta bi sve novi Turističko-rehabilitacioni centar "Palanački Kiseljak" mogao da ponudi čitajte OVDE.

M.S.

Ukoliko vas zanima više informacija o tome šta sve PDR jezera Kudreč predviđa



Preuzmite PDF dokument


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.