NavMenu

"Bliznakinje" za večite rivale - Počele pripreme za gradnju dvorana košarkaških klubova "Partizan" i "Zvezda", država spremila oko 400 miliona dinara

Izvor: eKapija Utorak, 22.04.2014. 17:56
Komentari
Podeli
Budući izgled dvoraneBudući izgled dvorane
Decenijski problem košarkaša "Partizana" i "Crvene zvezde" - nedostatak trenažne dvorane, konačno je pred rešenjem.

Ministarstvo omladine i sporta spremno je da finansira izgradnju, a Privremeni organ grada Beograda je obezbedio zemljište, platio naknadu za gradsko građevinsko zemljište, obezbedio infrastrukturno opremanje parcele kao i potrebne dozvole. Večiti rivali naći će se tako "pod istim krovom" – deliće ih samo zid.

Vest o početku gradnje trenažne dvorane za dva čuvena kluba objavljena je prošlog meseca, ali je nekoliko važnih pitanja ostalo bez odgovora – da li je reč o starom "Partizanovom" projektu koji nekoliko godina čeka "u fioci", hoće li biti u pitanju zaista zajednička hala ili će svako imati svoj deo objekta, kada će građevinci izaći na teren, kojom dinamikom će graditi i, možda najvažnije – koliko će sve to koštati. Naravno, i ono staro pitanje – hoće li ljutim rivalima smetati da nešto dele (posebno imajući u vidu nedavne sukobe rukovodstva i sliku koja se potom stvorila u medijima). "eKapija" je odgovore potražila kako u Ministarstvu sporta, tako i u "Partizanu" i "Zvezdi". Takođe, autor idejnog rešenja dvorana, arhitekta Mihailo Lujak, pojasnio nam je kako je objekat zapravo zamišljen.

Za ovu godinu spremno 137 miliona

Pitanje susvojine Grada i Republike, koje je, izgleda, bilo kamen spoticanja, neće više kočiti početak radova. Privremeni organ grada Beograda usvojio je odluku kojom je omogućeno da Ministarstvo sporta odmah pokrene izgradnju dvorane, i uputio taj dokument Vladi.

Ovo rešenje, kako je objavljeno, pronađeno je nakon višemesečnih dogovora, a udeli Republike Srbije i Beograda u vlasništvu nad novom halom (koju će košarkaši "Partizana" i "Crvene zvezde" samo koristiti), biće naknadno dogovoreni - do završetka izgradnje objekta. Sada je na redu tender za izvođače radova, koji će biti raspisan čim Vlada Srbije da zeleno svetlo.

Buduća dvorana, iz drugog uglaBuduća dvorana, iz drugog ugla
U Ministarstvu sporta za "eKapiju" kažu je priprema tenderske dokumentacije uveliko u toku, te da se javna nabavka očekuje "u što kraćem roku". Novac za izgradnju dvorane je spreman, vele.

- Za ovu namenu, u budžetu za 2014. godinu obezbeđeno je 137 miliona dinara. Nadalje, za radove u narednoj godini planirano je 163 miliona, a za 2016. - 105 miliona dinara, što će tek biti precizno definisano, budžetima za 2015, odnosno 2016. godinu – kažu u Ministarstvu sporta za "eKapiju".

Kada se iznosi saberu, rezultat pokazuje da je predviđeno ukupno 405 miliona dinara.

Hale skoro pa "bliznakinje"

Trenažne dvorane dva kluba nalaziće se praktično "pod istim krovom", ali će svaki klub imati svoj prostor, odnosno - svoju dvoranu.

Ukupna bruto površina budućeg objekta u Ulici Čarlija Čaplina je oko 3.731,30 m2, a svaki klub treniraće u svom delu, objašnjavaju za "eKapiju" u Ministarstvu sporta. Zapravo, postojaće "Partizanova" sala i "Zvezdina" sala, koje će biti skoro identične.

- Izgradnja sportske dvorane biće izvršena u dve faze, a svaka faza predstavlja arhitektonsku i funkcionalnu celinu. Dve sportske sale biće simetrično postavljene jedna do druge, iste su površine i približno istog sadržaja – kazali su nam u Ministarstvu.

Projekat trenažne hale košarkaškog kluba "Partizan" odavno je poznat. Reč je o čuvenom delu arhitekte Mihaila Lujaka, o kome je "eKapija" pisala pre nekoliko godina. Kako je tada objavljeno, objekat bi trebalo da postane jedan od simbola glavnog grada. Prema ovom idejnom rešenju, "Centroprojekt" je radio glavni projekat dvorane crno-belih, koja bi trebalo da ima oko 1.750 m2.

- Trenažna dvorana imaće centralno igralište, koje se po potrebi može razdeliti na dva pomoćna terena, punih dimenzija. Naravno, tu su i svlačionice, teretana i par kancelarija za trenere. Planiran je i prostor za novu trofejnu salu – kažu za "eKapiju" u KK "Partizan NIS".

"Zvezdina" hala imaće gotovo identične sadržaje i kapacitet kao "Parizanova", sa malo drugačijom organizacijom prostorija, objašnjava za "eKapiju" arhitekta Mihailo Lujak, koji je sada izradio idejno rešenje i ove hale. Kako kaže, reč je zapravo o dve faze - prva faza projekta je hala "Partizana", i druga - hala za "Zvezdu".

Naš sagovornik pojašnjava da je urbanističkim dokumentima, još pre nekoliko godina, u vreme kada je rađen projekat za halu "Partizana", bilo definisano da će se u susedstvu (na istoj parceli) naći još jedna hala. Ona je i planirana za "Zvezdu", u budućnosti, kada bude sredstava.

- Tada je izrađen samo projekat trenažne hale "Partizana", u okviru onoga što je Ministarstvo moglo da finansira. U međuvremenu su se okolnosti promenile, pa je onda odlučeno da se pristupi izradi projekta "Zvezdine" hale. Idejno rešenje za nju rađeno je tokom aprila. Sada će se ići u glavni projekat – objašnjava arhitekta Lujak.

Reč je o gotovo identičnim halama. Nijedan klub neće biti favorizovan, već će imati na raspolaganju iste uslove. Prostor za "Zvezdu" se neznatno razlikuje od onog za "Partizan", samo u onoj meri koliko je bilo potrebno da bi se uklopio u okvire predviđene parcele, ističe sagovornik "eKapije".

Susedi

"Večiti" se slažu da je kompromis neophodan zarad dobrobiti klupske košarke u Srbiji. Iako ne propuštaju priliku da se međusobno "pecnu", u oba kluba, uprkos starom suparništvu, zadovoljni su što će dobiti prostor za treninge.

U "Partizanu" kažu kako da bi izgradnja njihove hale trebalo da počne tokom leta.

- Koliko nam je poznato, izgradnja same hale ne traje više od tri, četiri meseca. Sasvim je normalno da se prvo počne sa izgradnjom naše hale, jer je sve urađeno i pripremljeno još pre tri godine i dobijene su sve dozvole. Nadamo se da izgradnja druge hale neće kočiti izgradnju naše - kažu u KK "Partizan NIS".

- Svakako drago bi nam bilo da se i ranije ulagalo u infrastrukturu u sportu, jer se zna da su naše sale u lošem stanju kao i da naši klubovi treniraju u znatno lošijim uslovima nego klubovi širom Evrope. Ne smeta nam što će "Zvezdina" hala biti u našem komšiluku, poznato je da mi sa njima već godinama delimo termine u hali "Pionir". Pre svega, radi se o trenažnoj sali, a odnosi klubova su u tom smilsu uvek bili korektni. Svako će imati svoje termine za trening, bez obaveze usaglašavanja kao do sada, tako da će nam svima biti samo još lakše - kažu "Partizanovci".

Iako su crveno-beli ovih dana u velikoj gužvi zbog, kako kažu, organizacije Fajnal fora "ABA lige", pa nisu mogli da detaljnije govore za "eKapiju", poručuju da su zadovoljni što će dobiti trenažnu halu. Više impresija obećali su nam uskoro.

Kako je nedavno rekao Aleksandar Jokić, član predsedništva KK "Crvena zvezda Telekom", zarad boljitka kompromis je neophodan.

- Ponovo smo izašli "Partizanu" u susret. Prvo će se praviti "Partizanov" deo, a potom će "Zvezda" dobiti svoj deo i to je najbitnije – kazao je nedavno Aleksandar Jokić za RTS.

Novac


Iako je količina novca koja se troši na sport sasvim druga tema, nismo mogli propustiti da u Ministarstvu sporta upitamo i kako komentarišu reakcije jednog dela javnosti da je u uslovima ekonomske krize i sprovođenja mera štednje, neprimereno odvajati toliko novca za sportske klubove.

- Ministarstvo sporta ne finansira klubove, već samo reprezentacije. Takođe, Ministarstvo sporta ima najmanji budžet, koji iznosi oko 0,26% ukupnog budžeta Srbije – odgovorili su nam u tom ministarstvu.

Milica Stevuljević


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.