NavMenu

Energetski efikasan neboder u sred Dubaija - Beograđanin predložio rešenje kule arhitektonskog fakulteta u UAE (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 01.04.2014. 12:49
Komentari
Podeli

Jovan Kocić iz Beograda koji živi u Šangaju uradio je idejno rešenje energetski efikasnog nebodera arhitektonskog fakulteta u Dubaiju za koji je nagrađen na međunarodnom arhitektonskom takmičemunju AC-CA.

Ideja njegovog rešenja zapravo stavlja akcenat na interakciju to jest reakciju koju objekat izaziva kod posmatrača. Objekat koji odiše jednostavnošću u isto vreme jasno govori o svojoj nameni prikazujući svojom formom slovo A kao početno slovo reči "Arhitektura".

Dizajn ove kule prilagođen je prirodnom osvetljenju, prirodnim uticajima, ljudskoj razmeri i kulturi arhitekture.

Objekat je po vertikali podeljen na različite zone: prijemna zona, administrativna zona, akademska zona, zona za odmor i relaksaciju, zona za profesionalnu praksu…. Sve zone su određene proporcionalno broju ljudi koji ih koristi pa je tako akademska zona najrasprostranjenija.

Postignutim visokim stepenom prirodnog osvetljenja znatno je smanjena potreba za veštačkim osvetljenjem pa samim tim i za potrošnjom energije.

Vertikalno naglašena fasada sastoji se od stakla sa različitim nivoima propustljivosti od zavisnosti nivoa objekta na kom se nalaze.

Pošto se objekat nalazi u Dubaiju, arhitekta Jovan Kocić predvideo i prevenciju od pregrevanja unutar objekta što je učinjeno postavljanjem brisoleja na fasadi koji u zavisnosti od položaja sunca reaguju nezavisno na sve četiri fasade i omogućuju maksimalnu apsorbciju ili zaštitu od sunčeve energije. Cilj je zapravio bio omogućiti maksimalnu dnevnu osunčanost a u isto vreme pružiti studentima priliku da uživaju u panorami grada.

Takođe, veliki elipsoidni otvor u sredini objekta ima nekoliko funkcija osim toga što omogucuje osvetljenje prostorijama u centru znatno doprinosi poboljšanju aerodinamičnosti objekta tj. znatno umanjuje otpor objekta na udare vetra koji pri ovim visinama nisu zanemarljivi.

Kako bi se kompenzovao nedostatak vode na lokaciji objekat je opremljen inovativnim rešenjima kao što su kanali koji se nalaze po obodu objekta koji služe za sakupljanje atmosfreske vode koja dalje može naći primenu u tehničkoj upotrebi.

(Napomena: tekst je preuzet sa portala www.gradnja.rs)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.