NavMenu

Most od Vinče do Pančeva, nova železnička stanica u Boleču - Predstavljamo vam detalje buduće obilaznice oko Beograda

Izvor: eKapija Utorak, 11.02.2014. 15:23
Komentari
Podeli
Trasa buduće saobraćajnice koja spaja Beograd sa Pančevom je definisana. Obilaznica oko Beograda, povezivanje dva grada mostom kod Dunava i izmeštanje tranzitnog saobraćaja iz centra prestonice je pred očima javnosti.

Naime, Plan detaljne regulacije za deo autoputske i železničke obilaznice oko Beograda, sa drumsko-železničkim mostom preko Dunava, je na javnom uvidu, a "eKapija" vam prenosi najvažnije detalje buduće saobraćajnice.

Planom, koji potpisuje Saobraćajni institut CIP, obuhvaćena su dva segmenta - autoputska i železnička obilaznica oko Beograda. Autoputska deonica obuhvata Bubanj potok, Vinču i Pančevo, dok železnička deonica kreće iz Belog potoka, preko Vinče i na kraju Pančeva, sa drumsko-železničkim mostom preko Dunava.

Granica Planova detaljne regulacije je na sredini mosta preko Dunava. Ukupna dužina autoputske obilaznice od Bubanj potoka do Pančeva iznosi oko 31km, a dužina železničke obilaznice od Belog potoka do Pančeva iznosi oko 29 km.

Drumska obilaznica

Plan obuhvata drumsku obilaznicu, kao i teretnu obilaznu prugu, sa svim pratećim sadržajima uz autoput i železničkom stanicom uz prugu.

Na drumskoj obilaznici, planirana je izgradnja 2 tunela, 2 nadvožnjaka i 12 mostova, od kojih je najznačajniji i najveći most preko Dunava kod Vinče. Tuneli su dugi oko 2 kilometra - Bubanj potok (oko 1.300 metara) i Leštane (700 kilometara).
Petlja BolečPetlja Boleč
Kada je reč o ukrštanju autoputa i pruge sa lokalnom putom mrežom, veze obilaznice i postoćih saobraćajnica planirane su preko takozvanih denivelisanih raskrsnica – devijacija. Najvažnija među njima je petlja Boleč.

Pruga

Planom je obuhvaćena postojeća pruga Rakovica-Mala Krsna, od izlaza iz tunela Beli potok, a zatim i železnička stanica Beli potok. Planirana teretna obilazna pruga počinje na izlazu iz železičke stanice, a završava se prelaskom na drugu obalu Dunava (teritorija Pančeva), priključenjem na postojeću prugu Pančevo-Vršac.

Na železničkoj pruzi planirana su dva tunela (Bubanj potok, od oko 1.600 metara i Leštane, od oko 915 m), osim mosta preko Dunava tu je i još jedan manji most, zatim vijadukti, podvožnjaci, železnička stanica Boleč itd. Tuneli su projektovani kao jednokolosečni, a maksimalna brzina koju će vozovi ovde moći da razviju su 120 kilometara na sat.

Za teretni saobraćaj, planirana je železnička stanica Boleč, sa tri koloseka. Ona će imati staničnu zgradu i takozvani "SS i TT objekat". Objekti su namenjeni za potrebe "Železnica Srbije".

Inače, kako je navedeno u Planu detaljne regulacije, trasa teretne obilazne pruge je na nekoliko mesta u koliziji sa postojećim saobraćajnicama. Planirano je da sva ukrštanja pruge sa drumskim saobraćajnicama budu denivelisana. Planirani su i pristupni putevi železničkoj stanici Boleč, kojima će stanica biti povezana na postojeću mrežu u koridoru.

Izmeštanje teretnog železničkog saobraćaja, odnosno izgradnja obilazne pruge, predstavlja jedan od preduslova razvoja projekta "Beograd na vodi", koji je poslednjih meseci sve aktuelniji.


Kinesko rešenje mosta Vinča-Pančevo, koje je ranije u javnosti pominjano kao mogućeKinesko rešenje mosta Vinča-Pančevo, koje je ranije u javnosti pominjano kao moguće
Drumsko-železnički most

Trasa autoputske i železničke obilaznice prelazi reku kod naselja Vinča. Inače, drumsko-železnički most preko Dunava je ključni objekat na trasi pruge. Planirano je da jednokolosečna pruga bude u sredini, a sa spoljnih strana kolovozne trake za drumski saobraćaj. Takođe, sa strane su predviđene i službene pešačke staze, široke po metar.

Položaj mosta na Dunavu je odabran na osnovu geotehničkih karakteristika terena, položaja magistralnog evropskog koridora, lokacije arheoloških nalazišta u zoni Vinče i uslova izgradnje nadvoznih rampi pruge i autoputa. Most će biti dug 1.807 metara, dok je dužina preko samog Dunava oko 600 metara.

Stara ideja


Inače, priča o tome će da se Dunav, osim između Borče i Zemuna, biti premošćen i kod Vinče, poznata je odavno. Time bi praktično drumski prsten oko Beograda bio zatvoren. Predračunska vrednost mosta, kako je "eKapija" ranije pisala, bez pratećih saobraćajnica iznosi oko 100 mil EUR, a i ovde su se kao partneri ranije pominjali Kinezi. Čak je objavljeno i da Kinezi već imaju spremno idejno rešenje mosta od Vinče ka Pančevu. Saobraćajni institut CIP je 2007. razrađivao tri varijante železničko-drumskog mosta preko Dunava, na budućem autoputu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.