NavMenu

Na Skadarskom jezeru niče ekološki kompleks vredan 90 mil EUR? - Francuzi žele da izgrade "Porto Skadar Lake" do 2017. (FOTO)

Izvor: Vijesti Petak, 31.01.2014. 10:36
Komentari
Podeli
(Foto: portoskadarlake.com)
Kompanija "Montenegro Resort" oglasila je na Internetu prodaju raskošnih vila i apartmana na području Nacionalnog parka "Skadarsko jezero", za čiju izgradnju, međutim, još nisu dobili ni građevinsku dozvolu, piše crnogorski dnevnik "Vijesti".

Iz Ministarstva turizma i održivog razvoja saopštili su da nisu dobili zahtev za izdavanje građevinske dozvole za gradnju ekološkog odmarališta u Rijeci Crnojevića, vrednog, navodno, čak 90 mil EUR.

Pre nekoliko dana Vlada je, međutim, usvojila studiju lokacije za ovaj projekat.

- Sada ta studija mora da prođe javnu raspravu, pa će tek tada Vlada moći da je odobri - pojasnili su iz Ministarstva turizma i održivog razvoja.

U nacionalnim parkovima strogo je zabranjena gradnja objekata koji narušavaju izgled prirode, dok posebnu dozvolu za gradnju izdaje ministarstvo.

Iz Nacionalnih parkova Crne Gore saopštili su da nisu nadležni za izdavanje građevinskih dozvola, ali i da nemaju informaciju da će takvi objekti da se rade u NP "Skadarsko jezero".

Na sajtu "Porto Skadar Lake", međutim, piše da zainteresovani već mogu da kupe 30 vila.

Navodi se da je vlasnik kompanije Francuz Lionel Sonigo, a da je predstavnik firme u Crnoj Gori Ivan Zindović.
Zindović je pojasnio da građevinsku dozvolu očekuju u junu ili julu, nakon što Vlada odobri studiju lokacije, a da bi odmaralište trebalo da bude završeno za tri godine.

(Foto: portoskadarlake.com)
On je istakao da je projekat vredan 90 mil EUR i da ga je uradio francuski arhitekta Fransoa Leclerk.

- Zemljište je kupljeno i lokacija je određena. Imamo sertifikat "Green Globe" za održivi turizam koji izdaju Ujedinjene nacije, tako da projekat ni na koji način neće ugroziti životnu sredinu - kazao je Zindović "Vijestima".

On je naglasio da će projekat raditi ljudi koji su izgradili "najbolje eko resorte u mnogim evropskim nacionalnim parkovima", a koji su "danas najveće turističke atrakcije".

Istakao je će sva vozila i plovila raditi na električni pogon, ocenivši da će odmaralište biti tako napravljeno da ni na jedan način ne ugrožava životnu sredinu.

- Sve vile su kreirane da imaju najmanji mogući uticaj na prirodno okruženje. Savršeno integrisan u krajolik, opremljen je najnaprednijim procesima za očuvanje prirode, tretman otpadne vode, prirodni bazeni s fito-pročišćavanjem, solarna energija, upotreba energetskog potencijala jezera - piše na veb stranici kompanije.

Gradiće i pijacu za domaće proizvode

Zindović tvrdi da će napraviti i pijacu, na kojoj će meštani prodavati domaće proizvode.

- Postavićemo tezge na kojima će meštani prodavati domaći pršut, kozji sir, domaće vino, ribu, dimljeni krap... - kazao je Zidnović.

On je rekao da će "Montenegro resort" na tom lokalitetu pokloniti tri kancelarije lovočuvarima NP "Skadarsko jezero", posmatračima ptica i turističkim vodičima, koje će o svom trošku obučiti da na više jezika govore o Skadarskom jezeru.

Fotogalerija
Eko kompleks
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.