NavMenu

Šapat vina u Fruškogorju - Slankamen na proleće 2014. dobija vinariju i butik hotel

Izvor: eKapija Utorak, 10.12.2013. 15:50
Komentari
Podeli

(Foto: sapat.rs)
Beogradski hotel "Townhouse 27", od naredne godine će svoju ponudu unaprediti novim smeštajnim kapacitetima i jednom vinarijom. Ali ne u srpskoj prestonici. Vinogradi vinarije "Šapat" zasađeni su severno od Beograda, uzvodno uz Dunav, gde se izdiže poslednji brežuljak Fruške gore. Osim vrhunskog vina, koje će spojem tradicije i vrhunske tehnologije izlaziti iz vinarije u Slankamenu, izgrađen je i mini butik hotel i restoran.

Kako su za "eKapiju" rekli u hotelu "Townhouse 27", njihov novi partnerski objekat - specifičan turistički kompleks, za sve zaljubljenike u prirodu najverovatnije će biti otvoren na proleće sledeće godine.

- Prvu malu berbu imali smo prošle godine i naše prvo vino sada sazreva. Hotel u Slankamenu još ne radi i vinarija je u procesu legalizacije, a zbog vremenskih uslova kompleks neće biti otvoren pre marta 2014. godine.

Ovu lokaciju, su kažu u hotelu, odabrali zbog plodnog zemljišta i blizine Dunava. Uz pečat domaćeg područja, sopstvenu kontrolu i posvećenost, veruju, našli su ključ za uspeh.

Bele i crvene sorte grožđa uzgajaju na 8ha, a u narednoj godini zasade vinove loze planiraju da proširie na ukupno 10 ha površine.

30.000 flaša godišnje

(Foto: sapat.rs)

Vinogradi su, kako kažu u hotelu "Townhouse 27", podignuti saglasno konceptu koji je zasada malo raširen u Srbiji. Ovaj koncept podrazumeva drvene čeone i unutrašnje metalne stubove, koji pružaju mogućnost pomeranja parova žica od crapala, kao i gustinu sadnje od 5.000 čokota po hektaru, kako prinos po čokotu ne bi bio veći od 1,6 kg.

Cilj im je stvaranje vrhunskog vina zbog čega su okupili vrsne stručnjake za svaki segment proizvodnje, opremili se najsavremenijom tehnologijom, ali i zadržali određene tradicionalne metode.

- Naš odabir sorti je kombinacija globalne klasike i visokokvalitetnih, a kod nas retkih vrsta kalemova. Ako sve bude kako smo planirali iz vinarije će godišnje izlaziti više od 30.000 flaša godišnje – kažu u hotelu "Townhouse 27" i dodaju da sadni materijal dolazi iz kuće najvećeg proizvođača loznog sadnog materijala u svetu – Vivai Cooperativi Rauscedo sa sedištem u Rauscedu u Italiji.

Prostor vinarije projektovan je prema najsavremenijim standardima. Podeljen je u nekoliko prostorija, koje se na različitim nivoima prostiru na preko 400 m2. Opremljen je inovativnom enološkom tehnologijom, dok se u barik podrumu nalaze tradicionalni drveni sudovi, izrađeni od francuskog hrasta, podesni i za fermentaciju, kao i za čuvanje crvenih vina.

(Foto: sapat.rs)

Bogatstvo sadržaja

Iako je proizvodnja vina nova delatnost za "Townhouse 27", izgradnjom hotela i restorana zadržali su i svoju osnovnu delatnost. Mali butik hotel u okviru vinarije ima 2 apartmana i 4 luksuzno opremljene sobe sa podgledom na vinograde i Dunav.

Restoran je pogodan i za organizovanje privatnih proslava ili koroprativnih dešavanja.

Kako bi privukli goste, u planu je i izgradnja novih sadržaja, kažu u "Townhouse 27".

Više će ipak biti poznato nakon što prvobitni koncept zaživi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.