NavMenu

Niš dobija šoping centar jedinstven u regionu - Američki "Clean Earth Capital" na proleće 2014. počinje izgradnju poslovno-stambenog kompleksa vrednog 170 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 07.11.2013. 16:28
Komentari
Podeli

Američki "Clean Earth Capital", koji je najavio izgradnju multifunkcionalnog kompleksa u Nišu u 2013. godini, nije odustao od tog velelepnog zdanja vrednog 170 mil EUR. Kako "eKapija" saznaje u toj kompaniji, na proleće 2014. bi trebalo da počnu radovi na lokaciji Bubanjski heroji, koju je "Clean Earth Capital" kupio početkom prošle godine za 1,5 mil EUR.

Philip Bay, direktor i suvlasnik "Clean Earth Capital" u intervjuu za "eKapiju", kaže da očekuje da izgradnja počne nakon završetka svih radova na rušenju nekadašnje kasarne na toj parceli i izrade infrastrukturnih planova.

Realizacija stambeno-poslovnog kompleksa, poznatog pod nazivom "Novi Niš", trajaće od 8 do 10 godina.

- Projekat će rasti sa razvojem samog grada. Jezgro našeg kompleksa će biti maloprodajni objekat, koji će biti dosta različit od svih ostalih šoping centara u Jugoistočnoj Evropi. To trgovačko jezgro biće okruženo pristupačnim stambenim jedinicama koje će kompletirati maloprodajnu zonu kao integrisanu oblast stanovanja, trgovine, slobodnih aktivnosti i društvene interakcije. Takođe, u okviru kompleksa, biće otvoren hotel srednje klase, čijeg operatera smo već odabrali, kao i poslovni prostor i sportski objekti – navodi Bay.

Predviđena je i izgradnja tehničkog fakulteta, koji će biti direktno povezan sa jednom američkom obrazovnom ustanovom.

- Poslednje u našem planu, ali ne i najmanje bitno, je izgradnja regionalnog medicinskog objekta sa specifičnim fokusom, o čemu ćemo više pričati u bliskoj budućnosti. Sve ove komponente su već potvrđene našim Master planom - napominje Bay.

Prva faza će uključiti izgradnju stanova, a kako naglašava naš sagovornik, cene će biti prihvatljive za stanovnike lokalne zajednice.

- Ponudićemo tržištu više od 35.000 kvadratnih metara stambenog prostora po veoma konkurentnim cenama, dok će njihova površina biti takva da će prosečni ljudi u Nišu moći da ih priušte.

Objekti će biti eneregtski efikasni, a posebna pažnja će biti posvećena izolaciji kako bi stanari trošili manje energije.

- Takođe, nećemo koristiti postojeće centralizovane toplifikacione sisteme za stanove. Umesto toga, svaka zgrada će imati svoj sopstveni grejni sistem, koji će trošiti različita goriva, a stanari će biti u mogućnosti da kontrolišu svoje troškove na način na koji se to radi u kondominijumima. Tu su i neke druge karakteristike, ali je još rano da govorimo o njima.

Sagovornik "eKapije" ističe da je kompleks potpuno jedinstven za naš region jer su u okviru njega kombinacija raznolikih sadržaja maloprodajni objekti, stambene zgrade, poslovni deo, zabavni deo, hotel, obrazovni segment i medicinski objekat.

- Nismo imali konkretan uzor za ovaj projekat, ali slični kompleksi postoje u Evropi, Aziji i Americi. U Turskoj smo čak našli sličan projekat koji je zaista impresivan, iako nije lociran u samom centru grada, a zasnovan je na korišćenju biotehnologije.

U "Clean Earth Capital" razmišljaju o upotrebi montažnih elemenata u izgradnji stambenog dela kompleksa u skladu sa tehnikama koje se koriste u Americi.

- Ovo će biti pomalo revolucionarno za Srbiju. Pregovaramo sa nekim firmama u Americi i na Bliskom istoku, koje su voljne da dođu u Niš i počnu saradnju sa lokalnim partnerima. Ta metodologija će nam omogućiti da gradimo brzo i efikasno i, što je najvažnije, naša radna lokacija će biti najčistija i najsigurnija u Srbiji.

Bay je precizirao da te kompanije neće raditi samo na ovom projektu već žele da dugoročno posluju u Srbiji.

- One žele da rade sa drugim preduzimačima i građevinskim kompanijama u Srbiji da bi podržali lokalno tržište i, što je možda i važnije za njih, oni vide Srbiju kao interesantnu izvoznu platformu za klijente na Bliskom istoku i Severnoj Africi, kao i u podsaharskoj Africi gde već imaju klijente za takve proizvode.

Za izgradnju kompleksa biće angažovane lokalne kompanije, dok je za LEED sertifikaciju potpisan ugovor sa AECOM iz Vašingtona.

U "Clean Earth Capital" napominju da neće upravljati kompleksom, već će to prepustiti stranim i domaćim kompanijama.

- Lokalne kompanije će uvek biti naš prvi prioritet jer novac koji ostaje u lokalu je novac potrošen na lokalnom nivou. Uradićemo sve što je u našoj moći da obrazujemo, strateški se povežemo i obučavamo lokalne kompanije u južnoj Srbiji da bi minimizovali "efekat Beograda". Bez uvrede Beogradu, ali svi putevi vode u Niš. Rimljani su ovo znali pre mnogo godina - zaključuje Bay.

Suzana Obradović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.